Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Genialny przepis na kurczaka. Jeden trik sprawi, że skórka będzie chrupiąca jak nigdy
Karina Sulich
Karina Sulich 29.01.2020 15:50

Genialny przepis na kurczaka. Jeden trik sprawi, że skórka będzie chrupiąca jak nigdy

kurczak
Fot. Engin_Akyurt, Pixabay

Kurczak to jedno z najczęściej serwowanych dań. Co zrobić, aby jego skórka była idealnie zarumieniona i chrupiąca, a środek wciąż pozostał soczysty? Ten jeden, genialny trik sprawi, że twoja potrawa na długo zapadnie w pamięci gości.

Choć kurczak wydaje się dość pospolitym i łatwym daniem, odpowiednio przyprawiony i podany, potrafi skraść serce nawet najbardziej wybrednego krytyka kulinarnego. Znamy jeden trik, dzięki któremu kurczak zyska nie tylko obłędny wygląd, ale też i smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Chrupiący kurczak: przepis

Chrupiący, aromatyczny i soczysty. Taki właśnie powinien być idealnie podany kurczak. Przepis na to pyszne danie wcale nie jest skomplikowany. Jak przyrządzić pysznego kurczaka?

Składniki:

  1. 6 pałek z kurczaka (2 udka + 2 pałki)
  2. 6-7 łyżek oliwy
  3. 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  4. 2 łyżeczki czosnku
  5. 1 łyżeczka lubczyku
  6. 1/2 łyżeczki majeranku
  7. 1 łyżka miodu
  8. sól i pieprz do smaku

Przepis na pieczonego kurczaka:

Do miseczki wlej oliwę i dodaj do niej wszystkie przyprawy. Umytego i osuszonego kurczaka obtocz w przygotowanej marynacie, a następnie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Wylej do naczynia resztę pozostałej marynaty i odstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni i piecz mięso przez około godzinę. Po 40 minutach uchyl pokrywkę naczynia.

I voilà! Twój przepyszny kurczak jest gotowy! Ale jeżeli zastosujesz jeden, wyjątkowy trik twoje danie będzie wręcz obłędne, a skórka kurczaka nabierze idealnego stopnia chrupkości i kolor! Wystarczy, że zrobisz pewną rzecz.

Sposób na chrupiącą skórkę kurczaka: genialny trik

Sposób na chrupiącą skórkę kurczaka nie jest niczym skomplikowanym. Niektórzy uważają, że tajemnica tkwi w glazurze, jednak my znamy na to inny trik! Zanim obtoczysz mięso w marynacie i kurczak znajdzie się w piekarniku, posmaruj go delikatnie miodem i wstaw do lodówki na dwie godziny. Dzięki temu uzyskasz efekt pięknej, idealnie zarumienionej i chrupiącej skórki.

Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kurczak

Marzysz o tym by twój kurczak miał idealnie chrupiącą skórkę? Wystarczy, że zapamiętasz ten jeden trik!

kurczak

Pamiętaj, aby przed obtoczeniem kurczaka w glazurze, delikatnie posmarować go miodem i odstawić do lodówki na dwie godziny.

kurczak

Ten trik możesz stosować przed każdym przepisem.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Dodała do szamponu jedną rzecz, teraz jej włosy są nieziemsko piękne. Spektakularny efekt w kilka minut
  2. Nie żyje ceniona polska artystka. Miała 67 lat, była żoną znanego filmowca
  3. Gwiazda „Przyjaciółek” jest w ciąży. Pokazała ukochanego i duży brzuszek

źródło: smaker.pl