Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Lekarze biją na alarm. Jedno przyzwyczajenie Polaków może wpędzić do grobu, dramatyczne doniesienia
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 26.06.2020 17:00

Lekarze biją na alarm. Jedno przyzwyczajenie Polaków może wpędzić do grobu, dramatyczne doniesienia

dziecko
fot pexels.com/ LinkedIn Sales Navigator

Lekarze biją na alarm. Wielu z nas zupełnie nieświadomie zatruwa swój organizm i każdego dnia spożywa produkty, które mogą mieć w składzie bardzo niebezpieczny składnik, powodujący choroby nowotworowe, miażdżycę, insulinooporność czy cukrzycę. Niestety, większość z nas jest przyzwyczajona do spożywania właśnie tej groźnej substancji, nie dostrzegając śmiertelnego zagrożenia.

Wszyscy wiemy już, że jesteśmy tym, co jemy. Wszystkie wartości odżywcze, witaminy, a także substancje chemiczne razem z jedzeniem przenoszą się do naszego organizmu. Lekarze ostrzegają przed jednym składnikiem, który ma bardzo groźne działanie.

Lekarze biją na alarm – groźne tłuszcze trans

Tłuszcze trans powstają w procesie częściowego utwardzania, inaczej: uwodornienia tłuszczów roślinnych. Same tłuszcze roślinne są przecież zdrowe, ale proces, jaki przechodzą podczas utwardzania, znacznie obniża ich jakość i powoduje, że są obfite w cząstki wodoru.

Tak pozyskane tłuszcze mogą być groźniejsze dla zdrowia niż i tak bardzo niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe. Według badań naukowców z Harvard University wynika, że corocznie 30 tysięcy zgonów jest spowodowanych nadmiernym spożyciem tłuszczów trans.

  1. Andrzej Duda ogłosił zaskakującą informację. Wielu Polaków będzie zachwyconych, Prezydent obiecuje wielkie pieniądze
  2. Co za widok, do internetu trafiło zdjęcie Gessler bez makijażu w turbanie na głowie. Kompletnie nieumalowana gwiazda „Kuchennych rewolucji” zaskoczyła wszystkich
  3. Kierowca autobusu z Warszawy był pod wpływem substancji psychoaktywnych? Najnowsze informacje wprawiają w osłupienie

Co powoduje spożywanie tłuszczów trans?

Tłuszcze trans wpływają na układ krwionośny, zatykają żyły, są powodem miażdżycy i otyłości. Wielu naukowców twierdzi, że są rakotwórcze. Stosuje się je w produktach żywienia przemysłowego, żeby przedłużyć trwałość jedzenia, znajdziemy je równie w pączkach, jak i chipsach, słodyczach, topionych serkach czy zupach w proszku. Są wiążące, więc należy się ich spodziewać w produktach instant.

W naturze tłuszcze trans występują w zwierzęcych żołądkach. Znajdziemy je więc w mleku czy maśle lub mięsie. Tłuszcze utwardzone możemy nieświadomie wytworzyć w domu, używając kilkakrotnie tego samego oleju. Tłuszcze trans są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Znajdują się na długiej liście zakazanych produktów dla kobiet w stanie błogosławionym.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

lekarze

Tłuszcze trans powstają w wyniku doprowadzania tłuszczów do wysokiej temperatury. Wytwarzają się w naszym domu, jeśli wykorzystujemy kolejny raz ten sam olej.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Wiadomości TVP bez skrupułów zmanipulowały jej wypowiedź. Zadziwiające sceny na antenie, jest mocna odpowiedź
  2. Andrzej Duda podpisał, a zmiany nie będzie. Część wakacji może być męczarnią
  3. Odszkodowanie za koronawirusa? Niektórzy mogą mieć możliwość uzyskania dodatkowych pieniędzy
  4. Dramat w województwie lubelskim. Doszło do tragicznego wypadku, spłonęły dwa auta, są ofiary śmiertelne
  5. Policja chciała nagrać kierowców, jednak kamera zarejestrowała inną rzecz. Nie spodziewali się podobnych scen
  6. Gdy panna młoda weszła do kościoła, starsze osoby prawie zemdlały na jej widok. Niewiele kobiet by się odważyło

źródło: twojstyl.pl, poradnikzdrowie.pl