Silver.Lelum.pl > Gwiazdy > Magda Gessler: „Nigdy nie miałam kaca, ale wiem, jak go wyleczyć”. Wierzycie gwieździe?
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 01.10.2020 15:07

Magda Gessler: „Nigdy nie miałam kaca, ale wiem, jak go wyleczyć”. Wierzycie gwieździe?

Magda Gessler
fot. PAWEL SKRABA/East News

Magda Gessler dość odważnie przyznała, że nigdy nie miała kaca. Mimo tego zna sposób, które skutecznie zniweczą fatalne samopoczucie. Spróbujecie?

Magda Gessler przyznała w rozmowie z Faktem, że nigdy nie miała kaca. Jak twierdzi gwiazda TVN nawet na największych imprezach, raczej stroni od trunków wysokoprocentowych. Mimo tego restauratorka zna doskonały przepis na kaca i fatalny dzień po imprezie, poleca go każdemu znajomemu, a teraz także swoim fanom.

Magda Gessler – sposoby na kaca

Restauratorka, jak się możemy domyślać, najlepszy sposób na kaca znalazła w swojej kuchni. Mimo że zazwyczaj kompletnie nie chce nam się jeść, warto poświęcić czas na przygotowanie idealnej zupy na kaca, która składa się z wielu składników, w tym dwóch magicznych, dobrze nam znanych do walki z tym stanem: tłuszczu i ogórków kiszonych.

Magda Gessler poleca zjeść Solankę, czyli potrawę jednogarnkową doskonale znaną u naszych wschodnich sąsiadów na Ukrainie i Białorusi.

Przepis na Solankę wg Magdy Gessler

Składniki:

  • 30 dkg wołowiny
  • 30 dkg wieprzowej łopatki
  • 10 dkg kiełbasy
  • 10 dkg wędzonki
  • 2 marchewki
  • spora cebula
  • 4 ząbki czosnki
  • 4 pieczarki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • średni por (zielona część)
  • 2 łyżki masła
  • 4 kiszone ogórki
  • szklanka zalewy z ogórków kiszonych
  • koncentrat pomidorowy mały
  • po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz i sól
  • cytryna
  • koperek, natka
  • śmietana – kilka łyżek do przybrania

Tyle składników szybko pomoże nam zregenerować organizm, dając poczucie sytości. Obecność ogórków to dodatkowy walor.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie gatunki mięsa włożyć do 2.5 l wody, dodać warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości.
  2. Mięso wyjąć z wywaru. Oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do wywaru i postawić na minimalnym ogniu.
  3. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać koncentrat pomidorowy i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem.
  4. Podsmażyć kiełbasę i wędzonkę na patelni. Przełożyć do zupy.
  5. Następnie podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Przełożyć do zupy.
  6. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy.
  7. Następnie do zupy dolać zalewę z ogórków kiszonych, dodać oliwki oraz kapary. Dodać pieprz i plasterki cytryny. Solianka musi być kwaśna i słona zarazem. Taki smak można uzyskać, dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków.
  8. Soliankę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Nieodłącznym dodatkiem do solianki jest świeży chleb ze śmietankowym masłem.

ZOBACZ ZDJĘCIE:

magda gessler
fot. kadr z Kuchennych Rewolucji

Restauratorka zapewnia, że to najlepszy sposób na kaca.

źródło: beszamel.se.pl, fakt.pl