Silver.Lelum.pl > Gwiazdy > Sprawdziliśmy, ile kosztują pączki u Magdy Gessler. Nie należą do najtańszych
Karol Osiński
Karol Osiński 05.02.2021 19:31

Sprawdziliśmy, ile kosztują pączki u Magdy Gessler. Nie należą do najtańszych

Magda Gessler
fot. instagram.com/magdagessler_official; RitaE/pixabay.com

11 lutego, czyli dokładnie 52 dni przed Wielkanocą będziemy obchodzić Tłusty Czwartek, czyli dzień, w którym pączki i faworki są głównymi przysmakami. Magda Gessler, jako jedna z najpopularniejszych restauratorek w kraju nie zapomniała o dniu rozpoczynającym ostatni tydzień karnawału i w swojej restauracji AleGloria przygotowała specjalną ofertę. Niestety tamtejsze przysmaki nie należą do najtańszych. Za pączka z różą, czekoladą lub malinami zapłacimy… 6 zł.

Tłusty Czwartek to dzień wyjątkowy. Jego historia sięga jeszcze czasów starożytnych. Tradycja przetrwała do dziś i właśnie wtedy pączki i faworki stają się głównym przysmakiem dnia. Magda Gessler nie mogłaby o tym zapomnieć, zatem już przyszykowała specjalną okazję.

Magda Gessler pączki

Pączki dla Magdy Gessler są czymś wyjątkowym. Nazywa je puszystymi słodkościami z nadzieniem. Ich wyjątkowość tkwi przede wszystkim w odpowiednim wypieku oraz polewie. Jeśli pączek jest odpowiednio posypany słodkim pudrem, lub polany wystarczającą dawką lukru, to możemy się spodziewać, że 11 lutego będzie nie tylko tłusty, ale także bardzo słodki.

W restauracji AleGloria, która należy właśnie do Królowej TVN, możemy znaleźć wyjątkową ofertę, która została poprzedzona wspaniałym opisem Tłustego Czwartku. Mało kto wie, że początkowo właśnie w ten dzień masowo zjadano mięso, kapustę ze skwarkami, oraz słoninę. Wówczas ostatnie dni karnawału nazywane były mięsopustem.

Ich założeniem było najedzenie się na tyle, by przez następne 40 dni chrześcijanie zachowywali umiar w jedzeniu i piciu z uwagi na Wielki Post. Zwyczaj jedzenia pączków oraz faworków przyszedł do Polski w XVI wieku. Już wtedy ludzie mogli posmakować wielu rodzajów tych wspaniałych przysmaków.

Dla przykładu, były to m.in. pączki z migdałami i orzechami, jednak stanowiły one prawdziwy wyjątek. Przygotowywano ich niewiele, a osoba, która okazała się szczęśliwcem i odnalazła ów skarb, mogła się cieszyć szczęściem przez całe życie.

Ile kosztują pączki u Magdy Gessler?

Pączki u Magdy Gessler kosztują naprawdę sporo. W restauracji AleGloria, która przez długi czas przyciąga wielu klientów, znajdziemy naprawdę wyborną, a przede wszystkim rozmaitą ofertę przysmaków, które mogą nam zasłodzić Tłusty Czwartek i nie tylko.

Niestety musimy liczyć się z tym, że kupując je, będziemy zmuszeni nieco głębiej zasięgnąć do kieszeni. Za zwykłego pączka z różą, czekoladą, bądź malinami zapłacimy 6 zł. Następne w kolejce stoją Donaty, czyli słodkie pączki bez tzw. środka. Magda Gessler oferuje je z cukrem, kremem bawarskim oraz posypką. Każdy z nich będzie kosztować nas 8 zł.

Jednak osoby, które są zwolennikami faworków, muszą przyszykować się na znacznie większy wydatek. Za 300 gr zapłacimy uwaga… 40 zł. Dodatkowo w ofercie możemy znaleźć także takie przysmaki jak: W-zetka (9 zł), rurki z kremem (35 zł – 5 szt.), florentynki (30 zł – 10 szt.), a także wiele innych, które bez wątpienia osłodzą nam Tłusty Czwartek.

A jak już jesteśmy przy temacie Tłustego Czwartku, to polecamy wam przepis na pączki serowe, których przygotowanie zajmie wam dosłownie kilkadziesiąt minut. Natomiast klikając >tutaj< znajdziecie przepis na przepyszne faworki. Magda Gessler oferuje także pączki w swojej restauracji U Fukiera.

Zobacz zdjęcie:

Czy ktoś z was się skusi na ofertę restauratorki?

Artykuły polecane przez redakcję Lelum: