Magda Gessler: żurek według jej przepisu z pewnością będzie królował na wielu wielkanocnych stołach. Niekwestionowany autorytet kulinarny i gwiazda TVN pomogła nam wybrać zupę na święta Wielkiej Nocy. Jeśli nadal zastanawiacie się, czy ugotować zupę chrzanową, biały barszcz, czy żurek, to mamy coś, co rozwieje wasze wątpliwości. Przepis kreatorki stylu i smaku to prawdziwy hit.

Królowa TVN od lat pokazuje widzom w programie Kuchenne Rewolucje, że przesadne kombinowanie ze smakami, to nie zawsze najlepszy pomysł. Wierzy, że najlepsze smaki, to smaki naszych matek i babć. W myśl tej idei podzieliła się przepisem na wielkanocny żurek. Magda Gessler: żurek w jej wykonaniu to prawdziwy hit. Jesteście ciekawi jak smakuje?

Magda Gessler: żurek tradycyjny

Wyobraźcie sobie, jaką będziecie mieli satysfakcję, gdy wasz zakwas na żurek odstoi już trzy dni, a wasza rodzina będzie cieszyć się wspaniałym smakiem polskiej tradycji. Wyważony smak, niezbyt kwaśny, tłusty, a jednocześnie lekki, z delikatnym aromatem grzybów. Oczywiście, podawany z jajkiem, kiełbasą i majerankiem! Ślinka cieknie na samą myśl. Magda Gessler: żurek to tradycyjna potrawa wielkanocna, która musi znaleźć się na waszym stole. Wielkanoc tuż, tuż, więc sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki!

  • 350 g mąki razowej
  • 1 litr wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 prawdziwków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • chrzan (opcjonalnie)

Jak przygotować żurek Magdy Gessler?

Należy rozpocząć od nastawienia domowego zakwasu. Pamiętaj, że musi on stać trzy dni. Nie zwlekaj. Do dużego garnka wsyp mąkę i zalej taką ilością wrzącej wody, by powstała gładka masa. Po wymieszaniu dolej pozostałości wody. Dodaj trzy ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryj gazą i umocuj ją wokół sznurkiem lub gumką recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce na trzy dni. Po upływie tego czasu, zakwas należy przerzedzić. 

Na rozgrzane masło wrzuć pokrojone grzyby. Podsmaż je chwilę, a następnie zalej je bulionem i gotuj, aż zmiękną. Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnij ząbek czosnku i dodaj szczyptę majeranku. Posól i popieprz do smaku. Dla miłośników ostrych smaków, polecamy opcjonalnie dodać chrzan.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki. Kiełbasę parz przez 20 minut i pokrój ją w plasterki. Żurek podaj z jajkiem i kiełbasą. Zaproponuj też świeżą natkę pietruszki do posypania.

Magda Gessler, żurek i Wielkanoc to taka kombinacja, którą można próbować w ciemno. Z tak przygotowanym żurkiem według urośniesz w oczach swoich wielkanocnych gości do rangi perfekcyjnej gospodyni. Smak i zapach świąt u babci w końcu zagości w twoim domu.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

magda gessler: żurek
fot.instagram.com Magda Gessler

Magda Gessler jest najsłynniejszą restauratorką w Polsce.