McDonald’s dla jednych jest najgorszym jedzeniem na świecie, a dla innych celem codziennych wycieczek. Amerykańską sieciówkę można kochać lub nienawidzić. Od dziś w McDonald’sie można dostać zdrowe danie. Czy aby na pewno?

Frytki z batata to zdrowsza wersja popularnych frytek. McDonald’s właśnie wprowadził frytki z czerwonego, słodkiego ziemniaka do swoich polskich restauracji.

Frytki z batatów w McDonald’s?

Pierwszy raz frytki z batatów pojawiły się w kilku europejskich restauracjach McDonald’s w 2015 roku. Alternatywa dla tradycyjnych frytek miała być testem — wypadł on dość dobrze, ale amerykańska sieciówka postanowiła jednak nie wprowadzać frytek z batatów do stałej oferty, a temat ucichł.

Frytki z czerwonych ziemniaków powróciły do restauracji McDonald’s z okazji reaktywacji słynnej linii burgerów Maestro. W nowej ofercie będzie można wybrać spośród kilku rodzajów burgerów — Maestro Grilled Cheese, Fresh DeLuxe oraz Maestro Beef & Grilled Onion, a do tego sosy: ostry pomidorowy z chilli i śmietanowy ze szczypiorkiem. McDonalds nie podaje informacji, czy frytki z batatów zostaną w ofercie na stałe.

Frytki z czerwonych ziemniaków serwowane są w wielu restauracjach McDonald’s na całym świecie. W Polsce można ich spróbować od dziś. Sądząc po popularności tych frytek w innych krajach świata, podejrzewamy, że w polskich lokalach będą się rozchodzić jak świeże bułeczki.

Czy frytki z McDonald’s są zdrowe?

Wiele ostatnio mówi się o frytkach z popularnej sieci fastfoodów. Niestety, nie są to pochlebne opinie, a raczej alarmujące. Mimo świadomości, że burgery i frytki serwowane w lokalach McDonald’s mogą poważnie szkodzić zdrowiu, wielu ludzi stołuje się tam czasami kilka razy w tygodniu.

Skupmy się na złocistych frytkach — jak reklamuje je firma McDonald’s. Zastanawialiście się co się w nich znajduje? Polski internauta, który prowadzi bloga Ulubione. Prawda zawsze zwycięża postanowił przyjrzeć się bliżej frytkom z McDonald’sa i odkrył, że poza ziemniakami, które są niezbędne do zrobienia frytek w popularnej przekąsce znajduje się…16 innych składników!

McDonald’s używa do produkcji swoich frytek mieszanki kilku olejów, m.in. oleju rzepakowego, kukurydzianego, sojowego utwardzanego, uwodornionego oleju sojowego, a także oleju słonecznikowego. Na pierwszy rzut oka te oleje nie wzbudzają większych podejrzeń, jednak taka mieszanka podgrzewana jest do bardzo wysokich temperatur i zwłaszcza właściwości oleju słonecznikowego mogą ulec zmianie i niekorzystnie wpłynąć na zdrowie.

Ponadto, frytki amerykańskiej sieci fastfoodów zawierają dekstrozę, a więc dodatkowy cukier. Ten związek jest zdecydowanie bardziej niebezpieczny niż zwykły cukier. Spożywanie go w nadmiarze może prowadzić do otyłości.

Bloger zwrócił uwagę, że McDonald’s ulepsza swoje frytki takimi składnikami jak: pirofosforan sodu, glutaminian sodu, kwas cytrynowy, dimetylopoliskiloksan i inne. Nie musimy przypominać, że frytki z McDonald’sa smażone są aż dwa razy — przez co wchłaniają więcej tłuszczu. Kaloryczność jednej porcji takich frytek to aż 510 kcal.

Frytki z McDonald’s, frytki z batatów?

Wprowadzenie do restauracji McDonalds frytki z batatów nie oznacza, że będą one zdrowe. Pamiętajmy, że to wciąż „frytki z McDonald’s” i na pewno będą poddawane podobnym ulepszaniom jak zwykłe frytki, a przy tym smażone przynajmniej dwa razy.

Frytki z batatów przygotowane w domu i najlepiej pieczone w piekarniku wydają się być najlepszą i najzdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek. Wiecie, że bataty zostały uznane za najlepsze ze wszystkich warzyw przez Center for Science in the Public Interest? Warto jeść te egzotyczne ziemniaki, ponieważ naładowane są przeciwutleniaczami i witaminami. Bataty mają niższy niż tradycyjne ziemniaki indeks glikemiczny, co oznacza, że proces uwalniania ich energii jest wolniejszy. Czerwone ziemniaki mają w sobie dużo beta-karotenu, który jest niezwykle cennym przeciwutleniaczem. Pomaga on w utrzymaniu naszego systemu immunologicznego w pełnej sprawności i gotowości.

O właściwościach zdrowotnych batatów moglibyśmy pisać i pisać. Jednak zamiast czytać, polecamy wam, żebyście spróbowali zrobić frytki z batatów sami. Można spróbować frytek z McDonald’sa, ale nie radzimy jadać ich zbyt często.

ZOBACZ ZDJĘCIE:

McDonald's
Fot.materiały prasowe

ZOBACZ TEŻ:

  1. TATT dotknęło aż 11 milionów Polaków. Wypala nas od środka
  2. Kobieta, żeby być szczęśliwą potrzebuje 5 różnych typów faceta
  3. Cała prawda o małżeństwie? Te rysunki są genialne!

źródło: noizz.pl, wp.pl, hpba.pl