Mięso to dla niektórych produkt, bez którego nie można się obyć. Jak miałby wyglądać niedzielny obiad bez schabowego w złocistej panierce? Istnieje grupa osób, których taka wizja napawa lękiem. Ale czy wszyscy na pewno wiemy, jak należy się obchodzić z mięsem? Nieodpowiednie rozmrażanie może być powodem bólu brzucha!

Nieprawidłowe rozmrażanie niektórych produktów, może prowadzić do niechcianych konsekwencji. Wydaje się, że ten niezbyt skomplikowany proces nie może być groźny, a jednak jest inaczej. Zwróć uwagę na kilka rzeczy, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości po spożytym posiłku. 

Mięso: czy wiesz jak je prawidłowo rozmrozić? 

Mięso można rozmrozić na kilka sposobów, niestety nie każdy z nich jest prawidłowy. Niestosowanie się do niektórych zasad może prowadzić do rozwoju drobnoustrojów, bakterii, a nawet grzybów. Co więcej, nie wpływają one jedynie na walory smakowe naszego pokarmu, ale mogą powodować poważne uszczerbki na zdrowiu. 

Bardzo częstym błędem jest chęć błyskawicznego rozmrożenia mięsa poprzez wkładanie go do pojemnika z gorącą wodą. Taka praktyka może spowodować zmianę smaku, a także konsystencji. Mięso powinno być rozmrażane powoli, najlepiej w zimnej wodzie.

Należy bezwzględnie unikać:

  1. Umieszczania mięsa w gorącej wodzie.
  2. Wystawiania go na słońce.
  3. Stawiania mięsa blisko kaloryfera. 
  4. Podgrzewania surowego, zamarzniętego mięsa na w garnku, bądź na patelni.

 

  1. Przyczyna śmierci 37-latki z Poznania. Już wiadomo, jaka jest prawda
  2. Żona legendarnego muzyka przekazała tragicznie wieści. Zmarł wczoraj na koronawirusa
  3. Wielkanoc we wrześniu? Watykan wydał dekret ws. koronawirusa

Jak prawidłowo rozmrozić mięso?

Aby prawidłowo rozmrozić mięso potrzeba przede wszystkim czasu. Ekspresowe rozmrażanie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Taką praktyką możemy jedynie przyczynić się do rozmnażania bakterii i innych drobnoustrojów. Obecność takich mikroorganizmów na produktach mięsnych prowadzi do problemów z trawieniem, zatruć pokarmowych, biegunki, a nawet zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworu.

Aby prawidłowo rozmrozić mięso, należy:

  1. Wyjąć je z zamrażalki i umieścić w zimnej wodzie. 
  2. Można również położyć je na najniższą półkę lodówki.

Jeżeli chcesz rozmrozić owoce lub warzywa, wyjmij je wcześniej z zamrażalki do lodówki, a następnie przepłucz ciepłą wodą. Mrożone pierogi można bezpośrednio wrzucić do garnka z wrzącą wodą, rozmrażanie w temperaturze pokojowej również nie jest groźne. 

ZOBACZ ZDJĘCIA: 

mięso
fot. pixabay/Waldrebell

Mięso rozmrożone w ekspresowym tempie może być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

mięso
fot. pixabay/manfredrichter

Proces rozmrażania powinien trwać kilka godzin. 

mięso
fot. unsplash/Iñigo De la Maza

Najlepiej włożyć mięso do pojemnika z zimną wodą, lub umieścić je na najniższej półce w lodówce. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Trwa ogólnopolska zbiórka pieniędzy na walkę z koronawirusem. Ty też możesz pomóc
  2. Umierał i nawet nie wiedział, że przed nim odszedł jego brat, siostra i mama. Wszystko przez jeden obiad, tragedia w USA
  3. Jak mrozić chleb, by zachował świeżość? Wystarczy pamiętać o kilku kluczowych zasadach
  4. Dziewczyna go zostawiła. Chłopak na wizji odebrał sobie życie
  5. Sklep wymyślił, jak uniknąć osób kupujących na zapas. Wystarczy jedna kartka
  6. Koszyki w Lidlu mają ukrytą super funkcję. Jest nieznana wielu klientom

Źródło: tipy.interia.pl

 

Poprzedni artykułPamiętacie Marynę z „Janosika”? To niezapomniana gwiazda PRL-u
Następny artykułOpublikowano przełomowy raport. Wiadomo, czemu we Włoszech umarły tysiące zakażonych osób
Redaktorka w Lelum.pl z wielką pasją do pisania. Ogromna fanka włoskiej kultury, języka i kuchni. Uwielbia spędzać czas na łonie natury, poznawać nowe miejsca i podróżować. W wolnych chwilach eksperymentuje w kuchni, uprawia sport i czyta książki.