Mięso przez wielu jest uważane za najłatwiejszy do przygotowania element codziennego obiadu. Wprawione gospodynie znają wiele sposób na wspaniałą marynatę lub sposoby pieczenia ulubionego rodzaju mięsa. Mało osób jednak wie, jak pomocna w gotowaniu jest soda oczyszczona.

Soda oczyszczona to produkt, bez którego żadne gospodarstwo domowe nie może się obejść. Nie dość, że jest pomocna w kuchni i wspaniale spulchnia ciasta czy naleśniki, jest także niezastąpionym środkiem czyszczącym. Dlatego warto, spróbować działania sody oczyszczonej w różnych aspektach. Tym razem dodamy ją do mięsa i w ten sposób przygotujemy obiad wszechczasów.

Mięso idealne

Soda oczyszczona okazuje się mieć niezastąpione działanie w trakcie przygotowywania mięsa, szczególnie takiego, które wymaga długiego czasu pieczenia, gotowania czy duszenia. Niestety, w trakcie termicznej obróbki mięso może stać się suche. Soda oczyszczona przyjdzie nam w takiej sytuacji z pomocą.

Mięso, po dodaniu pół łyżeczki sody oczyszczonej stanie się miękkie. Dlatego, gdy mamy kłopot z niektórymi rodzajami mięsa i zazwyczaj pomimo naszych starań wychodzi ono suche, warto zastosować ten pomysł. Polecane jest pół łyżeczki sody, ważne jest, żeby nie dodać jej za dużo. Soda oczyszczona jest bardzo aktywna i niewiele potrzeba, by jej działanie przyniosło efekty.

  1. Premier powiedział, co z wypłatami 500 plus. Wiemy, czy polskie rodziny mają się czym martwić
  2. Zakażony koronawirusem mężczyzna zdradził pierwsze objawy i rozwój choroby. Bardzo ważne słowa, trzeba wiedzieć
  3. Sanepid radzi, co zrobić z pieczywem przyniesionym ze sklepu. Prosty trik zapewni bezpieczeństwo

Jak przyspieszyć przygotowanie mięsa?

Niektóre z mięsnych potraw wymagają mnóstwo czasu. Gdy rodzina nie może się już doczekać obiadu, albo gdy męczy nas ciągłe doglądanie mięsa przez kilka godzin, możemy znacznie przyspieszyć jego przygotowanie. Wystarczy do marynaty dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Na około trzy godziny należy mięso włożyć do lodówki. Potem poddać ulubionej obróbce termicznej.

Nie ma mowy o przypaleniach, bo przysnęliśmy w trakcie duszenia czy pieczenia potrawy. Czas przygotowania obiadu skróci się znacznie i nie będziemy musieli martwić się o nasz obiad przez wiele godzin. Ten sposób sprawdzi się doskonale, gdy brak nam cierpliwości, albo gdy mamy w domu wiecznie niemogących się doczekać jedzenia łasuchów.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

mięso
Fot. unsplash.com/José Ignacio Pompé

Przygotowanie mięsa wcale nie jest takie proste. Najgorszym kucharskim błędem jest jego przesuszenie. Soda oczyszczona zapobiegnie takim kulinarnym wpadkom.

mięso
Fot.pexels.com/@cookingincolo

Przed duszeniem czy pieczeniem często marynujemy mięso. Warto jest dodać sodę oczyszczoną, by zmiękło i szybciej było gotowe.

mięso
Fot: pexels.com

Soda oczyszczona to niezastąpiony produkt w każdym domu.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Mężczyzna przebywał samotnie na kwarantannie bez jedzenia i picia. Na szczęście pomogli mu policjanci
  2. Pierwszy kraj wyprzedził Chiny. Tysiące przypadków zakażenia, zawrotna liczba
  3. Najrzadszy objaw koronawirusa. Oczy mogą zdradzić, czy jesteś zarażony
  4. Marta Manowska jest zaręczona. Uczestnicy ”Sanatorium miłości” nie są zdziwieni, znają jej wybranka
  5. Nagły wzrost zachorowań w Polsce, kolejne śmierci. Minister zdrowia: „To nie jest początek końca, to nawet nie jest koniec początku.”
  6. Zaczął wbijać igłę w skórkę od banana. Genialny trik, po sekundzie na nagraniu widać powalające efekty

źródło: onet.pl

Poprzedni artykułKto oglądał Muminki? Dzisiaj dzieci nie znają naszych ulubionych bohaterów
Następny artykułNaukowiec z Wrocławia wie, jak pokonać koronawirusa? ”Fakt” donosi o przełomie
Redaktorka w Lelum.pl Kulturoznawca w specjalizacji teatralnej. Wielbicielka jogi. Codziennie zaczyna poranek od powitania słońca i medytacji. W każdej wolnej chwili czyta książki.