Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Naleśniki idealne. Przepis Magdy Gessler na ciasto, które rozpływa się w ustach
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 19.09.2020 00:35

Naleśniki idealne. Przepis Magdy Gessler na ciasto, które rozpływa się w ustach

naleśniki
fot.pixabay.com/MeineMännerwelt

Naleśniki, których konsystencja jest idealna, to niezwykle trudne zadanie. Warto więc skorzystać z pomocy najpopularniejszej polskiej restauratorki Magdy Gessler, która zdradza, co trzeba zrobić, by ciasto było puszyste i smażyło się na piękny, złoty kolor. Jak się okazuje kilka drobnostek i możemy odmienić klasyczne danie w niebo dla podniebienia.

Naleśniki powinny mieć złoty kolor. Ich ciasto powinno być apetyczne i nie za rzadkie. Okazuje się, że ważny jest w tym klasycznym daniu każdy szczegół. Jakość jajek, ale też woda, jakiej używamy. Starajmy się unikać tej z kranu, zastępując ją wodą mineralną, najlepiej gazowaną, bo doda ciastu puszystości.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Magda Gessler zawsze podkreśla, żeby uważać na proporcje. Ważne jest, by używać wody gazowanej. Ciasto zawsze należy odłożyć na minimum 20 minut, że powstały w nim wiązania, które sprawią, że danie nie będzie się rozpadać.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  1. Koniec, Ewa Drzyzga jednak nie będzie prowadziła programu w TVN-ie. Niewiarygodne, co było powodem decyzji
  2. Radio Maryja nie odpuszcza. Tadeusz Rydzyk poszedł na wojnę, na antenie padły zadziwiające słowa
  3. Polsat właśnie przekazał fatalną wiadomość. Pilne ostrzeżenie skierowane do każdego z nas

Naleśniki Magdy Gessler

  • Przygotuj wygodną i wystarczająco dużą miskę, byś mogła czuć się swobodnie.
  • Zacznij od rozbijania jajek i dodaj do nich odrobinę soli.
  • Dodaj mąkę, mleko i wodę.
  • Bardzo dokładnie wymieszaj. Nie używaj do ciasta miksera, ponieważ rozbijesz wiązania glutenowe. Sprawdź, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Gdy nabierzesz je na łyżkę, powinno spływać, ale także na niej zostawać. Unikaj rzadkiego ciasta.
  • Smaż naleśniki obustronnie na maśle klarowanym.
  • Pamiętaj, by nie dodawać masła za każdym razem, dopiero co 3-4 naleśniki. I nie zrażaj się pierwszym nieudanym, to zupełnie normalne.
  • Teraz dodaj coś słodkiego, albo podaj danie na słono. Jeśli Ty, lub ktoś bliski nie toleruje glutenu, znamy świetny przepis na wersję bezglutenową!

Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

naleśniki

Idealna wersja dania, to złoty kolor ciasta.

Naleśniki

Magia tkwi w idealnej konsystencji ciasta.

naleśniki

Masło do smażenia spotęguje chrupkość i słodycz.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Klamka zapadła, Ministerstwo Zdrowia podjęło decyzję. Dotyczy każdego Polaka powyżej konkretnego wieku
  2. Wszyscy mieli nadzieję do ostatniej chwili. Niestety nie żyje, Zakopane w żałobie
  3. Chłopiec urodził się z nietypowym wyglądem. Lekarze powiedzieli rodzicom, że mogą go zostawić
  4. Pożar na autostradzie A4. Trwa wielka akcja gaśnicza, na miejsce jadą służby ratunkowe, wszystko dzieje się właśnie teraz
  5. Kinga Duda poniżona przez żołnierza. Potraktował ją w okropny sposób, padły niesłychane zarzuty
  6. Kochasz flaczki? Prosty błąd i nadają się do wylania, dodajesz majeranek i gałkę muszkatołową?

Źródło: onet.pl