Naukowcy z Małopolskiego Centrum Biotechnologii oraz Wydziału Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego ogłosili przełom w walce z epidemią koronawirusa. We współpracy ze światowymi specjalistami opracowali substancję hamującą zakażenie wirusem SARS-CoV-2 i nie tylko. 
 
Pojawiła się kolejna iskierka, a właściwie dość spora iskra, nadziei w walce z koronawirusem. Ogłoszono, że naukowcy z Małopolskiego Centrum Biotechnologii oraz Wydziału Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego we współpracy ze specjalistami z Uniwersytetu Gdańskiego Śląskiego Centrum Chorób Serca, a także z zespołami badawczymi z Chin opracowali związek chemiczny, który hamuje zakażenie wirusem SARS-CoV-2. 
 
 
 
Naukowcy ogłosili przełom w walce z koronawirusem
 
Na oficjalnym Twitterze Uniwersytetu Jagiellońskiego, pojawiła się informacja, która poruszyła tysiące internautów. 
 
– Nasi naukowcy z MCB UJ oraz z Wydziału Chemii UJ ogłosili, że opracowane przez nich inhibitory polimerowe silnie hamują zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 oraz jego nie mniej groźnym kuzynem MERS-CoV – czytamy w opublikowanym przez uczelnię wpisie. 
 
 
 
– Naukowcy pokazali, że opracowane przez nich związki polimerowe stworzone na bazie chitozanu są w stanie skutecznie hamować infekcję nowymi koronawirusami. Wykazali, że polimer ten wiąże się z białkiem Spike tworzącym „koronę” wirusa i blokuje jego oddziaływanie z receptorem komórkowym, a w konsekwencji wnikanie wirusa do komórki – widnieje w oficjalnym komunikacie zamieszczonym na stronie internetowej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. 
 
Przygotowana przez naukowców substancja to związek chemiczny o nazwie HTCC. Czy właśnie odnieśliśmy zwycięstwo w walce z koronawirusem? Nie do końca. Okazuje się, że na przeszkodzie do pełnego sukcesu stoi pewna rzecz. 
  1. Czy można zabrać dziecko do sklepu? Rodzice głowią się nad nowymi przepisami, odpowiadamy
  2. Izabela Marcinkiewicz nie ma już nadziei. Jest bardzo źle
  3. Ziemniaki po grecku to absolutny hit. Zrób ich więcej, bo są tak pyszne, że od razu znikną ze stołu

Lek na koronawirusa 

Naukowcy przyznają, że HTCC nie jest obecnie zatwierdzony do stosowania u ludzi, więc przed nimi jeszcze sporo pracy. 

– Wcześniejsze doświadczenia pokazują jednak, że wstępne badania u gryzoni wykazały, że po podaniu HTCC drogą wziewną nie obserwowano toksyczności ani pogorszenia się czynności płuc – czytamy na stronie UJ. 

Specjaliści jednak są dobrej myśli. Ich zdaniem, takie wyniki to pierwszy obiecujący krok na drodze, do opracowania leku na koronawirusa. Teraz, aby móc przejść do kolejnych wniosków i etapów, naukowcy potrzebują partnera komercyjnego lub instytucjonalnego, który odpowiadałby za badania wdrażające wykorzystanie nowej substancji w klinikach.

Na szczęście w obliczu tak trudnej sytuacji, wszyscy jednoczą siły, by zmierzyć się z niewidzialnym wrogiem. Pod wpisem zamieszczonym przez UJ pojawiły się już pierwsze propozycje pomocy i współpracy. 

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Wspaniała informacja pojawiła się na Twitterze Uniwersytetu Jagiellońskiego. Naukowcy odkryli substancję, która hamuje zakażenie koronawirusem. 

naukowcy
Fot. uj.edu.pl

Przełomu dokonali naukowcy z Małopolskiego Centrum Biotechnologii oraz Wydziału Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego we współpracy ze specjalistami z Uniwersytetu Gdańskiego Śląskiego Centrum Chorób Serca, a także z zespołami badawczymi z Chin.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Koronawirus uderzy w Warszawę. Miasto tnie wydatki, wstrzymuje inwestycje
  2. Starsza pani wyprowadziła psa przez balkon, ponieważ bała się koronawirusa. Mieszkała na piętrze, zaskakujące nagranie
  3. Czy w niedzielę sklepy będą otwarte? W jakich godzinach zrobimy zakupy? Odpowiadamy
  4. Podczas epidemii urodziły im się bliźniaki. Z tej okazji dali im takie imiona, że odbiera mowę
  5. Ratownicy pokazali, w jakich warunkach muszą prowadzić karetkę. Błagają kierowców o jedno
  6. Zamiast legowisk wybierają pudełka. Dlaczego koty siedzą w kartonach?

źródło: uj.edu.pl

Redaktorka działu life-style w Lelum.pl. Redaktor, copywriter i stylistka. Pisanie i moda od zawsze były bliskie jej sercu. Na swoim koncie ma publikacje w wielu branżowych portalach oraz czasopismach. Prywatnie miłośniczka Basquita i czarnej kawy.