Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > 5 najlepszych niepsujących się produktów spożywczych
Dominika Bryś
Dominika Bryś 27.02.2021 18:56

5 najlepszych niepsujących się produktów spożywczych

niepsujących się produktów spożywczych
fot. ello, www.unsplash.com
3. Suszone owoce i warzywa.
4. Konserwy rybne.

Niepsująca się żywność, taka jak konserwy i suszone owoce, ma długi okres przydatności do spożycia i aby się nie zepsuła, nie wymaga ona przechowywania w lodówce. Zamiast tego można je przechowywać w temperaturze pokojowej, na przykład w spiżarni lub szafce. Przedstawiamy 5 najzdrowszych, niepsujących się produktów spożywczych.

Chociaż większość świeżych owoców i warzyw ma krótki okres przydatności do spożycia, suszone produkty są uważane za niepsujące się. Większość suszonych owoców może być bezpiecznie przechowywana w temperaturze pokojowej do 1 roku, a suszone warzywa przez około połowę tego czasu.

Masła orzechowe są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, białka, witamin, minerałów i silnych związków roślinnych, w tym przeciwutleniaczy fenolowych, które są związkami chroniącymi organizm przed stresem oksydacyjnym.

Orzechy i nasiona są przenośne, bogate w składniki odżywcze i trwałe w przechowywaniu, dzięki czemu są nietrwałymi podstawowymi produktami spożywczymi. Lubiane przez turystów z plecakiem i pieszych wędrówek za wysokokaloryczne przekąski, świetnie sprawdzają się w każdej sytuacji.

Dzięki długiemu okresowi przydatności do spożycia i wysokiej zawartości składników odżywczych, fasola z puszki to mądry, niepsujący się wybór żywności. Może być ona przechowywana w temperaturze pokojowej nawet przez 2 do 5 lat.

Suszone owoce można spożywać jako przekąskę. Ponadto, suszone warzywa można ponownie nawodnić, dodając je do zup lub gulaszu, jeśli nie masz pod ręką dostępnych świeżych produktów.

2. Fasola w puszce.

Masła orzechowe są kremowe, bogate w składniki odżywcze i pyszne. Chociaż temperatury przechowywania mogą wpływać na okres przydatności do spożycia, dostępne w sprzedaży masło orzechowe można przechowywać do 9 miesięcy w temperaturze pokojowej. Naturalne masło orzechowe, które nie zawiera konserwantów, utrzymuje się do 3 miesięcy w temperaturze 10 stopni i jeden miesiąc w temperaturze 25 stopni.

Fasola jest doskonałym źródłem błonnika, białka roślinnego, magnezu, witamin z grupy B, manganu, żelaza, fosforu, cynku i miedzi. Co więcej, dobrze komponuje się z większością potraw i stanowią obfite dodatki do zup, dań zbożowych i sałatek.

5. Orzechy i nasiona.

Świeże ryby i drób są pełne składników odżywczych, szybko się psują. Te same produkty w puszkach można za to bezpiecznie przechowywać bez chłodzenia przez długie okresy – do 5 lat w temperaturze pokojowej.

Przeciętnie orzechy zachowują trwałość przez około 4 miesiące, gdy są przechowywane w temperaturze pokojowej lub do niej zbliżonej.

1. Masło orzechowe.

Tagi: