Dieta nie musi być nudna. A tym bardziej nie może być niesmaczna! Przedstawiamy nasze ulubione, proste i zdrowe przepisy na niskokaloryczne kolacje. 

Niskokaloryczne kolacje: pizza koreańskie barbecue

Kcal: 351

Rozwałkuj i ułóż pizzę na dużym arkuszu papieru pergaminowego, tak aby można było umieścić je bezpośrednio na gorącym kamieniu do pizzy. Spód skórki będzie nadal chrupiący, a ty unikniesz wszelkich potencjalnych wpadek.

Składniki

3 łyżki octu ryżowego

2 łyżki brązowego cukru

Starta 1 średnia marchewka

Pokrojona w ćwiartki 1 średnia rzodkiew

3 łyżki świeżych liści kolendry 

1/4 szklanki wody 

1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 

1 łyżeczka oliwy z oliwek 

1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku 

1 łyżeczka drobno posiekanego obranego świeżego imbiru 

1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu 

1 łyżka zmielonej świeżej pasty chili) 

Około 1 szklanki kurczaka z rożna bez skóry i kości 1 

Wstępnie upieczona cienka pszenna pizza

Świeża, skruszona sera mozzarella (około 3/4 szklanki)

Przygotowanie: 

Krok 1

Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę.

Krok 2

Wymieszaj w miseczce 1 łyżkę octu i 1 łyżkę brązowego cukru. Dodaj marchewkę i rzodkiew; wrzucić do marynaty. Odstaw na 10 minut. Wymieszaj z kolendrą.

Krok 3

Wymieszaj 1/4 szklanki wody i skrobi kukurydzianej w misce. Rozgrzej olej na małej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i imbir. Smaż przez 2 minuty. Wymieszać pozostałe 2 łyżki octu, z 1 łyżką brązowego cukru, sosem sojowym i pastą z chilli. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, wymieszaj z mąką kukurydzianą i gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje (2 do 3 minut). Zdejmij patelnię z ognia; dodaj kurczaka.

Krok 4

Przygotowany spód do pizzy ułóż na blasze do pieczenia. Rozłóż mieszankę z kurczaka na skórce, pozostawiając 1-centymetrową obwódkę. Na wierzch posyp mozzarellą. Piecz w najwyższej temperaturze przez 10 minut. Na koniec nałóż na pizzę marynowaną marchew i rzodkiew.

Niskokaloryczne kolacje: wegetariańskie bolognese

Kcal: 353 

Składniki:

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 

1 łyżeczka pokruszonej czerwonej papryki 

2 liście laurowe 

1 garść suszonych borowików 

1/2 szklanki ciepłej wody 

3 szklanki świeżych grzybów shiitake 

1 szklanka posiekanej cebuli 

1 szklanka posiekanej marchewki 

1/2 szklanki posiekanego selera 

2 łyżki oliwy extra vergine 

Opakowanie tempehu

1/4 łyżeczki soli 

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 

5 ząbków czosnku 

1 puszka całych obranych pomidorów 

1 szklanka pełnego mleka 

1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 (2 cale) 

Skórka sera Parmigiano-Reggiano 

2 łyżki posiekanego świeżego oregano 

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 

1 łyżeczka cukru 

Szklanka tartego sera Parmigiano-Reggiano (około 1/2 szklanki) 

Pełnoziarniste spaghetti 

1 łyżka niesolonego masła 

Świeże liście bazylii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1

Upraż nasiona kopru włoskiego, czerwoną paprykę i liście laurowe na patelni na średniej grubości przez 2 minuty, często mieszając. Przenieś do młynka do przypraw (lub moździerza); drobno zmiel. Odłóż na bok.

Krok 2

Do miski włóż borowiki i 1/2 szklanki ciepłej wody; odstaw na 15 minut. Odcedź, zachowując 1/2 filiżanki powstałego płynu. Drobno posiekaj grzyby, następnie odłóż je na bok.

Krok 3

Zmiksuj grzyby shiitake, cebulę, marchewkę i seler w robocie kuchennym, tak by drobno je posiekać.

Krok 4

Rozgrzej olej w dużym holenderskim piekarniku na średnim poziomie. Dodaj tempeh; gotuj około 5 minut do uzyskania złotego koloru. Dodaj mieszankę z shiitake, sól i pieprz. Gotuj około 10 minut, do zmiękczenia. Dodaj czosnek, mielone przyprawy i posiekane grzyby. Gotuj około 5 minut.

Krok 5

Zmiksuj pomidory w robocie kuchennym, aż będą one drobno posiekane (około 8 do 10 razy).

Krok 6

Wymieszaj posiekane pomidory, mleko, wino, skórkę sera, oregano, bazylię, cukier i odstawione 1/2 filiżanki wody z borowików w mieszance tempeha w wysokim rondlu. Gotuj na wolnym ogniu, częściowo pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 1 godziny. Usuń skórkę sera; dodaj starty parmezan.

Krok 7

Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj go z masłem. Dodaj wegetariańskie bolognese. W razie potrzeby udekoruj świeżą bazylią.

Poprzedni artykułBłędy, które popełniamy w stylizacji brwi
Następny artykułCzy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie odchudzającej?
Redaktorka działu SEO w lelum.pl. Specjalistka ds. mody oraz beauty. Posiada szeroką wiedzę, teoretyczną i praktyczną wiedzę w dziedzinie pielęgnacji włosów, twarzy oraz ciała. Od lat pasjonuje się modą oraz pracuje w branży z nią związanej.