Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Odgrzewanie jednego produktu może ci zaszkodzić. Straszne, że większość z nas pomija zasadę
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 21.07.2020 00:13

Odgrzewanie jednego produktu może ci zaszkodzić. Straszne, że większość z nas pomija zasadę

odgrzewanie
fot. pexels.com/One Shot

Odgrzewanie to sposób na niemarnowanie jedzenia. Często specjalnie gotujemy więcej, by móc bez kłopotu w chwilę mieć gotowy posiłek. Choć podgrzewanie dań nie wydaje się być zadaniem trudnym, często zapominamy o jednej bardzo ważnej rzeczy, która uchroni nas przed przykrymi konsekwencjami.

Odgrzewanie resztek, które zostały po posiłkach, może być niebezpieczne dla zdrowia. Mało kto wie o tym, że powinniśmy stosować się do jednej ważnej zasady, dzięki której unikniemy poważnego zatrucia. Dotyczy to każdego dania, które poddajemy ponownie obróbce termicznej.

Odgrzewanie – ważne zasady

Pierwszą rzeczą, na którą musimy zwrócić uwagę, jest to, w jaki sposób przechowujemy jedzenie, które będziemy mieli zamiar odgrzać. Danie powinno znajdować się w lodówce, włożone do niej zaraz po wystygnięciu. Kiedy podchodzimy do odgrzewania, musimy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy.

Zawsze starajmy się doprowadzić produkt do temperatury powyżej 85 stopni Celsjusza. Jeśli używamy do tego celu piekarnika, użyjmy specjalnego termometru. Pamiętajmy, że należy włożyć go do połowy dania, tak, by końcówka nie dotykała rozgrzanej blachy.

  1. Bogacz skompromitował się na stacji benzynowej. Nagranie podbija internet
  2. Nie tylko Kurski miał unieważnione małżeństwo. Okazuje się, że takich przypadków jest więcej, ale nikt nie miał świadomości
  3. Porażające odkrycie w Gdańsku. Wykopano 14 ludzkich szkieletów, eksperci są już na miejscu

Wysoka temperatura zapewnia bezpieczeństwo

Jeśli odgrzewamy danie na kuchence, doprowadźmy je do wrzenia, jeśli jest to makaron lub podobne danie, gotujmy je, ciągle mieszając przynajmniej 10 minut. Bardzo ważne jest także to, by jedzenie, które przechowujemy, nie znajdowało się w lodówce dłużej niż trzy dni. Kobiety w ciąży, dzieci czy seniorzy powinni spożywać gotowe dania przechowywane maksymalnie 24 godziny. Ich układy pokarmowe są zbyt delikatne.

Jeśli wiemy, że nie zjemy danego dania w ciągu trzech dni, należy opatrzeć go datą i zamrozić. Bardzo ważne jest, by uważać w przypadku odgrzewania ryżu bądź produktów mających w sobie skrobię. Nawet doprowadzone do 100 stopni Celsjusza produkty te mogą mieć w sobie bakterię behind bacillus cereus. Szczególnie szybko należy spożywać dania zrobione z dodatkiem nabiału, na przykład typowe dla włoskiej kuchni trzyskładnikowe makarony z parmezanem.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

odgrzewanie

Podczas odgrzewania należy pamiętać o mieszaniu jedzenia, by osiągnęło jednolitą, wysoką temperaturę.

odgrzewanie

Warto mieć w kuchni termometr, by kontrolować temperaturę odgrzewanego jedzenia.

odgrzewanie

Unikajmy odgrzewania potraw z ryżu i mąki. Jeśli już musimy, nie przechowujmy ich dłużej niż 24 godziny.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Luksus – mało powiedziane. Perfekcyjna kuchnia Małgorzaty Rozenek zwala z nóg, gwiazda zadbała o każdy szczegół
  2. Kinga Duda pojechała na luksusowe wakacje. Wiemy gdzie wypoczywa
  3. Chciała dać synowi ważną lekcję. Po wszystkim zadzwonił na policję, siostra pokazała nagranie
  4. Gwiazdor „M jak Miłość” pokazał nietypowe zdjęcie. Rzadko pozwala sobie na tyle, tym razem zrobił wyjątek
  5. Marta Kaczyńska pokazała prywatne zdjęcie ze ślubu swoich rodziców. „Podobno tańczyli do rana”
  6. Dziś wieczorem Polsat będzie bezkonkurencyjny. Pokaże megahit, miliony zasiądą przed telewizorami

źródło: mirror.co.uk