Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Sposoby na ograniczenie marnowania żywności
Dominika Bryś
Dominika Bryś 05.03.2021 21:53

Sposoby na ograniczenie marnowania żywności

ograniczenie marnowania żywności
fot. ello, www.unspash.com

Wiele osób nie ma pewności, jak przechowywać owoce i warzywa, co może prowadzić do przedwczesnego dojrzewania, a ostatecznie do zgnilizny.

Aby uniknąć kupowania większej ilości jedzenia, niż potrzebujesz, rób częste wizyty w sklepie spożywczym co kilka dni, zamiast robienia zakupów hurtowych raz w tygodniu.

Większość ludzi kupuje więcej jedzenia, niż potrzebuje. Chociaż kupowanie hurtowe może być wygodne, badania wykazały, że ta metoda zakupów prowadzi do większej ilości marnotrawienia żywności.

Na przykład ziemniaki, pomidory, czosnek, ogórki i cebula nigdy nie powinny być przechowywane w lodówce. Przedmioty te należy przechowywać w temperaturze pokojowej.

Niewłaściwe przechowywanie prowadzi do ogromnej ilości marnotrawstwa żywności.

W rzeczywistości prawie jedna trzecia całej żywności produkowanej na świecie jest wyrzucana lub marnowana z różnych powodów. To ponad miliard ton rocznie. Jak to zmienić? Przedstawiamy sposoby na ograniczenie marnowania żywności.

Zwróć uwagę, aby przed zakupem kolejnych artykułów spożywczych zużyć całą żywność, którą kupiłeś podczas ostatniej podróży na targ.

2. Prawidłowe przechowywanie żywności.

Żywność, która podczas dojrzewania wytwarza gaz etylenowy, obejmuje:

1. Kupuj inteligentnie.

Dodatkowo spróbuj zrobić listę przedmiotów, które musisz kupić i trzymaj się tej listy. Pomoże Ci to zmniejszyć impulsywne kupowanie i marnowanie żywności.

Oddzielanie żywności, która wytwarza więcej etylenu, od tych, które tego nie robią, to kolejny świetny sposób na ograniczenie psucia się żywności. Etylen sprzyja dojrzewaniu żywności i może prowadzić do zepsucia.

– banany,

– awokado,

– pomidory,

– brzoskwinie,

– gruszki,

– cebule.

Trzymaj te produkty z dala od produktów wrażliwych na etylen, takich jak ziemniaki, jabłka, liściaste warzywa, jagody i papryka, aby uniknąć przedwczesnego zepsucia.

3. Marynowanie, suszenie, puszkowanie, fermentacja, zamrażanie i peklowanie.

To wszystkie metody, których można użyć, aby przedłużyć trwałość żywności, zmniejszając w ten sposób ilość odpadów.

Te metody nie tylko zmniejszą Twój ślad węglowy, ale także pozwolą Ci zaoszczędzić pieniądze. Co więcej, większość technik konserwacji jest prosta i może być zabawna.

4. Utrzymuj lodówkę w porządku.

Prawdopodobnie słyszałeś powiedzenie „poza zasięgiem wzroku, z pamięci”. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli chodzi o jedzenie.

Posiadanie dobrze zaopatrzonej lodówki może być dobrą rzeczą, ale przepełniona lodówka może być zła, jeśli chodzi o marnowanie żywności.

Pomóż uniknąć psucia się żywności, utrzymując lodówkę w porządku, aby wyraźnie widzieć żywność i wiedzieć, kiedy została zakupiona.

Tagi: