Pokochała go nawet Kate Middleton – olejek z dzikiej róży. To jeden z najpopularniejszych kosmetyków w internecie. Jakie daje efekty i czy faktycznie jest warty uwagi?

Olejek z dzikiej róży – czy warto go stosować?

Żaden produkt do pielęgnacji skóry nie jest tak dekadencki jak olejek do twarzy. Zakończenie nim codziennej rutyny lub dodanie kilku jego kropli do ulubionych kremów nawilżających, może przekształcić Twój wieczorny rytuał w relaksujące doznanie przypominające spa. Chociaż istnieje mnóstwo olejków do twarzy dostosowanych do różnych typów skóry i potrzeb, niewiele z nich jest tak znane jak olej z dzikiej róży.

Bogaty w witaminę A i niezbędne kwasy tłuszczowe, olejek może być stosowany w celu opóźnienia oznak starzenia, leczenia blizn potrądzikowych oraz łagodzenia stanów zapalnych. Pomaga też neutralizować trądzik. Nic dziwnego, że jego fanką została sama Kate Middleton.

Ale co sprawia, że ​​ten olej z dzikiej róży jest tak skuteczny?

Posiada on zdolność wnikania w głębokie warstwy skóry. Stymuluje produkcję kolagenu i redukuje drobne zmarszczki. Bogaty jest w przeciwutleniacze oraz ze względu na wysoki procent kwasów tłuszczowych, posiada on właściwości nawilżające.

Olej z dzikiej róży zawiera także witaminę A (znajdującą się również w retinolu), E, ​​C i kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9, które wspomagają odnowę komórek skóry, poprawiają elastyczność skóry i minimalizują przebarwienia.

Jaka jest różnica między olejem z dzikiej róży, a olejem z nasion dzikiej róży?

Zasadniczo, olej z dzikiej róży i olej z nasion dzikiej róży są tym samym i oba produkty są bezpieczne w użyciu. Należy jednak pamiętać, że różnią się one od olejku różanego.

Olejek różany pozyskuje się z płatków róży, a olej z nasion dzikiej róży lub z nasion dzikiej róży wytwarza się w trakcie wyciskania małej jagody / owocu znajdującego się pod kwiatem róży.

Jak stosować olej z dzikiej róży?

Olej z dzikiej róży jest olejem suchym, dlatego powinien być stosowany na koniec  pielęgnacji skóry, po wszystkich produktach na bazie wody. Ze względu na jego właściwości nawilżające możesz zrezygnować z aplikowania kremu nawilżającego.

Poprzedni artykułOlej z pestek winogron – właściwości i zastosowanie
Następny artykułWrażliwa skóra – jak o nią dbać? Sprawdzone sposoby
Redaktorka działu SEO w lelum.pl. Specjalistka ds. mody oraz beauty. Współpracowała z najlepszymi polskimi projektantami i markami kosmetycznymi. Studiowała projektowanie ubioru w Krakowskich Szkołach Artystycznych. Od wielu lat współpracuje z markami Maniewski, Farmagan i Davroe. Dba o fryzjerski sektor beauty największego wydarzenia modowego w Polsce - Katowice Fashion Week. Posiada szeroką, teoretyczną i praktyczną wiedzę na temat pielęgnacji włosów, twarzy oraz ciała. Uczestniczyła w wielu szkoleniach fryzjerskich u najlepszych specjalistów w Polsce.