Pierogi z kapustą, mięsem, białym serem czy też ruskie, to klasyka polskiej kuchni. Przygotowując potrawy, lubisz jednak popuścić wodze fantazji? Jeżeli tak, ten rewolucyjny przepis na stałe zagości w twoim domu. Ten jeden dodatek nada im prawdziwie obłędny smak. 
 
Pierogi to jedno z ulubionych polskich dań, które zyskało międzynarodową sławę. Ich zdecydowaną przewagą jest fakt, że możemy serwować je, z czym tylko dusza zapragnie i podawać według własnych upodobań – na słodko, lub słono. Co, jednak kiedy znudziły nam się ich bardziej lub mniej odsłony? Ten przepis nie tylko zaskoczy miłośników tego dania, ale i skradnie ich serca. Cała tajemnica, to sekretny składnik X. 
 
 
 
Przepis na pierogi
 
Sekret idealnych pierogów tkwi odpowiednim farszu i pysznym cieście. W tym drugim przypadku niezwykle ważna jest jego konsystencja. 
 
Przepis na ciasto na pierogi:
  • około 300 g mąki,
  • niepełną szklankę wody,
  • jajko,
  • 10 g oleju.

Kiedy mamy już wszystkie składniki, zagniatamy je, aby uzyskać sprężystą konsystencję. Pamiętajmy, by wodę dolewać stopniowo. Idealne ciasto na pierogi nie powinno być zbyt luźne.

Kiedy już nasze ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję, wałkujemy je, a szklanką wykrawamy krążki. Teraz pozostało nam tylko nałożyć na nie porcję farszu, z sekretnym składnikiem X, który sprawi, że nasze danie otrzyma swoistą gwiazdkę Michelin od domowników czy gości, a przecież to właśnie ta jest dla nas najcenniejsza. Z czego zrobimy niepowtarzalny farsz? Będziecie zaskoczone. 

  1. Przyłapali Agatę Dudę i zrobili jej kompromitujące zdjęcia. Wielka burza, wielu jej nie wybaczy
  2. Żona Roberta Janowskiego jest zrozpaczona. Zamieściła w sieci porażający apel
  3. Nowa propozycja Komisji Europejskiej ws. zamknięcia granic UE. Polska zamknięta na dłużej?
 

Rewolucja w pierogach! Jeden składnik zmienia wszystko!

Farsz na pierogi zrobimy z: 

  • 200 g sera feta,
  • małej cebulki,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 2-3 łyżek masła klarowanego,
  • pieprzu do smaku

i… 200 g młodych listków pokrzywy! Tak, dobrze widzicie. Pokrzywa to pełna cennych składników roślina, która znakomicie sprawdzi się w kuchni jako dodatek do sałatek czy pierogów. Dodatkowo pokrzywa jest bogatym źródłem witamin A, C oraz E jak również B1, B2, B3 i B5, a także zawiera  składniki mineralne, jak wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, selen oraz cynk.

Kiedy już mamy pokrzywę i resztę składników, możemy zacząć robić nasz farsz na pierogi. 

  1. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek, a następnie podsmaż je na maśle.
  2. Umyj liście pokrzywy w zimnej wodzie, odsącz i pokrój na małe kawałki. Następnie dorzuć je do usmażonej cebuli. 
  3. Dodaj do mieszaniny pokruszony ser feta. Dopraw farsz pieprzem i mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Kiedy już nasz farsz jest gotowy, wykładamy go na przygotowane wcześniej kawałki ciasta i zlepiamy jego brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, do wypłynięcia na powierzchnie. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podsmażoną na maśle cebulką. Voila! Nasze wyjątkowe pierogi z pokrzywą gotowe. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Spółdzielnia postawiła automat z maseczkami i żelami. Ceny powaliły mieszkańców
  2. Obostrzenia w Polsce przedłużone. Mateusz Morawiecki podał daty
  3. Nie żyje kolejny polski dziennikarz. Był bliskim przyjacielem wielu gwiazd, prokuratura bada sprawę
  4. Pani Jolanta dostała rachunek od właściciela lokalu i zbladła. Nie mogła uwierzyć w wypisaną kwotę
  5. Byłeś szczepiony w dzieciństwie? Jest szansa, że to cię uratuje przed koronawirusem
  6. Morawiecki i Szumowski podjęli kluczowe decyzje. Wiemy, co dalej z obostrzeniami

źródło: kobieta.interia.pl

Poprzedni artykułNie masz skrzynki na listy? Masz niewiele czasu, by ją zdobyć, inaczej dostaniesz kosmiczną karę, która zrujnuje Cię finansowo
Następny artykułMedia dotarły do dawnych kolegów Szumowskiego. Obnażyli całą prawdę, zdradzili ich prywatne rozmowy
Redaktorka działu life-style w Lelum.pl. Redaktor, copywriter i stylistka. Pisanie i moda od zawsze były bliskie jej sercu. Na swoim koncie ma publikacje w wielu branżowych portalach oraz czasopismach. Prywatnie miłośniczka Basquita i czarnej kawy.