Przepis na pierogi ruskie
pixabay.com
Pierogi ruskie są bardzo popularnym daniem polskim i ukraińskim. Wbrew popularnej opinii ich przepis nie wywodzi się z Rosji, a z dawnej Galicji Wschodniej.
Poznajcie najlepszy i najprostszy przepis na pierogi ruskie!
Przepis na pierogi ruskie
Czas przygotowywania: 1 godzina
Ilość sztuk: ok. 70
Ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłej wody
1 jajko
Farsz:
750 g ziemniaków
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka masła
250 g białego sera (tłustego)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania farszu:
- Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, a następnie rozgnieść na puree i odstawić do przestudzenia.
- Cebulę pokroić i zeszklić na maśle.
- Ser rozgnieść praską tak, aby utworzył jednolitą masę.
- Przestudzone ziemniaki, cebulę oraz ser połączyć i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
- Do miski należy wsypać mąkę, wbić jajko, a następnie dolewać wodę wyrabiając jednocześnie ciasto ręką (ciasto nie powinno być zbyt mokre, dlatego możliwe, że nie zużyjemy całej wody). Wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
- Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni.
- W rozwałkowanym, cienkim cieście wycinamy szklanką kółka.
- Na środek każdego okrągłego fragmentu ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
- Tak przygotowane pierogi przykrywamy ściereczką aby nie obeschły.
- W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy pierogi.
- Gdy pierogi wypłyną gotować ok. 3 – 5 min.
Pierogi najlepiej smakują z podsmażoną na maśle cebulką lub ze śmietaną.
A Wy w jaki sposób lubicie podawać pierożki?
ZOBACZ TEŻ:
- Konflikt Żyły z żoną się zaostrza. „Wysłał pismo przedprocesowe”
- Księżna Kate w szpitalu. Rozpoczął się poród
- Co się jej stało w twarz?! Siostra Michaela Jacksona wygląda okropnie [ZDJĘCIE]
Źródło: allrecipes
Powiązane
Za drogi prezent na komunię? Uważaj, musisz zapłacić podatek
Polski Pilot nagle wyszedł z kokpitu i chwycił za mikrofon. Polały się łzy
Ile Polacy dają na tacę? "Kościół to nasz drugi dom"
Całe życie czułam, że coś jest nie tak. Później odkryłam sms
Po latach związku zdradził, co kręci go w łóżku. "To był gwóźdź do trumny"
Myślisz, że jesteś mistrzem sprzątania? Sprawdź się w tym quizie
Najnowsze
Polecane
Popularne
Wiosną zawsze dodaję to do pierogów ruskich. Smakują tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę
Ta niemiecka surówka z cukinii jest lepsza niż mizeria. Idealna do ziemniaków i mielonych
Żadna jajecznica, śląska wersja bije ją na głowę. Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie
To najprostsza sałatka na wiosnę. Jej przygotowanie trwa 1 minutę
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Te kotlety smakują obłędnie, musisz ich spróbować
Posiekaj szczypiorek i dodaj jajka. Za ten patent na śniadanie ktoś powinien dostać medal
W życiu nie jadłem lepszej surówki. Mizeria po szwedzku smakuje jak marzenie
Weź ciasto francuskie i ułóż na nim biszkopty. Ten deser to hit w moim domu
Zawijam mięso mielone w plastry boczku i zapiekam. Mąż ciągle prosi mnie o ten obiad