Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Przepis na domową pizzę. Trik na genialne ciasto, smak jak z najlepszej włoskiej pizzerii
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 16.12.2020 23:20

Przepis na domową pizzę. Trik na genialne ciasto, smak jak z najlepszej włoskiej pizzerii

pizza
unsplash.com/ Chad Montano

Pizza to ulubione danie nie tylko Włochów, ale całego świata. To proste danie, które wymyślono tak dawno temu, przeżyło wszelkie mody na diety, kuchnie, zmieniające się zwyczaje i tradycje żywieniowe. Wbrew pozorom nie jest najprościej przyrządzić pizzę w domowym zaciszu. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto.

Pizza nie wymaga wielu składników, możemy nawet jeść taką typu Marinara, składającą się jedynie z ciasta i sosu pomidorowego. Ponieważ każdy użyty składnik jest wyczuwalny w smaku, bardzo ważne jest, żeby wszystkie produkty był dobrej jakości, a nabiał i warzywa świeże.

Pizza – domowy przepis

Nie ma przepisu na idealną pizzę. Sami Włosi mają mnóstwo patentów na ciasto, które różnią się w zależności od regionu tego kraju. My przedstawiamy taki, który ma wyważone proporcje i sprawi, że pizza, jaką przygotujecie, będzie nawet lepsza od tej, którą kupicie w knajpie.

Piece, które służą do wypiekania pizzy, rozgrzewają się nawet do 480 stopni, a pizza wewnątrz takiego pieca spędza kilka minut. W domu możemy rozgrzać piekarnik do 280 stopni lub mniej i wtedy musimy piec naszą pizzę znacznie dłużej. Ciasto zazwyczaj traci wtedy smak, tak samo jak składniki.

Jest jednak na to pewne rozwiązanie, należy użyć patentu z kamieniem granitowym, który doskonale trzyma ciepło, sprawiając, że nasza pizza będzie się piekła 5- 7 minut. Czyli szanse na stratę walorów smakowych są zminimalizowane. Jeśli jednak nie macie kamienia, podpowiemy wam, co zrobić w takiej sytuacji.

Składniki na dwie pizze w rozmiarze standardowym 30 cm:

  • 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu
  • 365 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przepis na sos:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Jak przygotować domową pizzę?

Zacznij od ucierania drożdży z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans. Mąkę przesiej do dużej miski, po czym dodaj rozczyn, pozostałą wodę i oliwę z oliwek. Zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw miskę przykrytą ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto urosło.

Następnie włóż do piekarnika w termoobiegu kamień do pizzy i rozgrzewaj go do 230 stopni. Powinno to zająć około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, uformuj dwa koła. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą wałka. Teraz zajmij się sosem.

Do rondelka wlej oliwę, gdy się nagrzeje, dodaj posiekany czosnek, pomidory, sól i pieprz. Gotuj 10 minut. Następnie sos trzeba koniecznie zblendować. Sos rozsmarowujemy na cieście, układamy mozzarelle i wrzucamy na kamień do piekarnika. Pieczemy, aż brzegi się zarumienią. Po wyjęciu dodajemy dodatki, w tym przypadku, szynkę dojrzewającą prosciutto crudo, rukolę i pomidorki cherry.

Pamiętajcie, że bez względu na to, z jakiego przepisu korzystacie, dodajcie trochę więcej wody niż macie zalecone. Szczególnie jeśli nie używacie kamienia. W piekarniku pizza piecze się jednak o wiele dłużej niż dwie minuty w rozgrzanym piecu, a bardzo ważne jest, żeby ciasto nie wyschło.

Zobacz zdjęcia:

pizza

Pizza może mieć tysiące wariantów, każdy wybierze dodatki ulubione dla siebie.

pizza

Najlepsza włoska pizza ma cienkie ciasto.

pizza

Ciasto musi być gładkie i nie mieć ani jednej grudki!

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

Źródło: kuron.com.pl