Placki ziemniaczane to proste i lubiane danie, które znają wszyscy. Jeżeli mamy ochotę unowocześnić ich tradycyjną wersję, wystarczy, że dodamy tylko jeden składnik. Dzięki niemu nasza potrawa nabierze jeszcze więcej w smaku i będzie wręcz rozpływać się w ustach!
 
Potrawy znane z tradycyjnej kuchni polskiej, które przez lata serwowały nam nasze babcie, dziś zyskują zupełnie nowy wymiar. Wzbogacane o kolejne składniki zaskakują smakiem. Teraz nawet placki ziemniaczane mają swoją nowatorską wersję. Są wyjątkowo pyszne a wystarczy dodać do nich tylko jeden składnik!

Tradycyjne placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane nie są zbyt wyszukanym daniem. Choć niemal każdy z nas zachwyca się ich smakiem, raczej mało kto zdecydowałby się na podanie ich jako przystawki czy finger foodów na przyjęciu w swoich przytulnych czterech kątach. 

Aby zrobić tradycyjne placki ziemniaczane, przygotujmy ziemniaki, mąkę, cebulę, jajko oraz przyprawy. Jeżeli jednak chcemy, by spod naszej ręki wyszła wyszukana przekąska, wystarczy urozmaicić je o jeden składnik. Goście będą zachwyceni. Możesz być pewna, ze tak kremowych i rozpływających się w ustach placuszków nigdy nie kosztowali. 

  1. Dowiedziała się o zdradzie męża i pojechała do jego pracy. Finału nikt nie mógł przewidzieć
  2. Kobieta ważyła 490 kilogramów. Wydarzyło się najgorsze, zdjęcia odbierają mowę

Placki ziemniaczane z mozzarellą

Placki ziemniaczane z mozzarellą to tajemnica skradzionego podniebienia. Właśnie dzięki temu włoskiemu serowi, zrobisz przepyszne placuszki. 

Przepis na placki ziemniaczane z mozzarelą

  • 200 g ziemniaków 
  • 100 g mozzarelli 
  • 2 łyżki pietruszka 
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 jajko 
  • Bułka tarta
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy na purée. Dodajemy do nich drobno pokrojoną mozzarellę, pietruszkę, szczypiorek, mąkę pszenną, pieprz, sól oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy nasze placki ziemniaczane, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym, na złoto z obydwu stron. 
 
W taki łatwy sposób możemy urozmaicić nasze placki ziemniaczane. Jeżeli chcemy by były one jeszcze bardziej wykwitne, połóżmy na nich gęstą śmietanę i plasterek wędzonego łososia. Nikt się nie oprze takiej przekąsce!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Placki ziemniaczane
Screenshot Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, YouTube

Placki ziemniaczane smażymy z obu stron na złoty kolor. 

placki ziemniaczane
Screenshoot Smaczny.tv, YouTube

Jeżeli dodamy do nich mozzarellę będą niezwykle kremowe. 

placki ziemniaczane
Screenshoot Smaczny.tv, YouTube

Taka przekąska w mgnieniu oka zniknie z naszego stołu. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Sygnały wysyłane przez naszą wątrobę, gdy ma już dosyć. Dostrzeżesz je gołym okiem
  2. Sztorm wyrzucił na brzeg statek widmo. Władze apelują, by nikt się nie zbliżał
  3. Przepis na tradycyjne faworki. W Tłusty Czwartek nie może ich zabraknąć, są idealne
  4. Katarzyna Dowbor pokazała dom. Wnętrza zachwycają, ale największe wrażenie robią dekoracje
  5. Córka Małgorzaty Foremniak jest piękna i pomaga ludziom. Aktorka mówi o niej z dumą
  6. 4-letni synek wybudził się ze śpiączki i powiedział mamie bardzo ważną rzecz. Jego ostatnie słowa są piorunujące

źródło: noizz.pl

Poprzedni artykułRoksana Węgiel cierpi z powodu hejtu. Dodała bardzo emocjonalny wpis
Następny artykułPrzyszła odebrać dziecko z przedszkola z prawie 2 promilami we krwi. Twierdzi, że to przez czekoladkę
Redaktorka działu life-style w Lelum.pl. Redaktor, copywriter i stylistka. Pisanie i moda od zawsze były bliskie jej sercu. Na swoim koncie ma publikacje w wielu branżowych portalach oraz czasopismach. Prywatnie miłośniczka Basquita i czarnej kawy.