Błonnik jest dla naszego organizmu niezwykle ważny. Usuwa niestrawiony pokarm, odżywia przyjazne bakterie jelitowe. Niektóre rodzaje błonnika mogą również sprzyjać utracie wagi, obniżaniu poziomu cukru we krwi i zwalczaniu zaparć. Przedstawiamy pokarmy bogate w błonnik, które powinnaś wprowadzić do swojej diety.

Czym jest błonnik?

Błonnik to ogólne określenie odnoszące się do każdego rodzaju węglowodanów, których organizm nie jest w stanie strawić. Fakt, że Twój organizm nie wykorzystuje błonnika jako paliwa, nie oznacza, że ​​jest on mniej wartościowy dla ogólnego stanu zdrowia.

Błonnik pokarmowy może przynieść następujące korzyści:
Zmniejszenie poziomu cholesterolu. 

Obecność błonnika w przewodzie pokarmowym może pomóc zmniejszyć wchłanianie cholesterolu przez organizm.

Zmniejszenie wagi ciała.

Pokarmy bogate w błonnik, takie jak owoce i warzywa, mają zwykle mniej kalorii. Ponadto obecność błonnika może spowolnić trawienie w żołądku, abyś czuła się pełniejsza na dłużej.

Walka z zaparciami.

Błonnik w naturalny sposób zwiększa objętość przewodu pokarmowego, ponieważ organizm go nie trawi. Stymuluje on jelita i pozwala oczyścić je z zalegającego w nich niestrawionego pokarmu.

Obniżenie poziomu cukru we krwi. 

Rozkład pokarmów bogatych w błonnik może trwać dłużej. Pomaga to utrzymać bardziej stały poziom cukru we krwi, co jest szczególnie przydatne dla osób z cukrzycą.

Pokarmy bogate w błonnik, które powinnaś wprowadzić do swojej diety
1. Gruszki.

Gruszka to popularny owoc, który jest zarówno smaczny, jak i pożywny. To jedno z najlepszych źródeł błonnika w owocach.

Zawartość błonnika: 5,5 grama w średniej wielkości, surowej gruszce.

2. Awokado.

Awokado to wyjątkowy owoc. Zamiast być bogaty w węglowodany, zawiera dużo zdrowych tłuszczów.

Awokado jest bardzo bogate w witaminę C, potas, magnez, witaminę E i różne witaminy z grupy B. Mają też liczne korzyści zdrowotne. Wypróbuj je w jednym z tych pysznych przepisów na awokado.

Zawartość błonnika: 10 gramów w 1 filiżance surowego awokado.

3. Banany.

Banany są dobrym źródłem wielu składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy B6 i potasu.

Zielony lub niedojrzały banan zawiera również znaczną ilość odpornej skrobi, rodzaju niestrawnego węglowodanu, który działa jak błonnik. Spróbuj ich też w kanapce z masłem orzechowym, aby uzyskać odrobinę białka.

Zawartość błonnika: 3,1 grama w średniej wielkości bananie.

4. Marchewka.

Marchew to warzywo korzeniowe, które jest smaczne, chrupiące i bardzo pożywne. Jest bogaty w witaminę K, witaminę B6, magnez i beta-karoten, przeciwutleniacz, który w organizmie przekształca się w witaminę A.

Zawartość błonnika: 3,6 grama w 1 szklance surowej marchwi.

Poprzedni artykułJak czyścić zamszowe buty? Przedstawiamy proste, sprawdzone sposoby
Następny artykułPrzykry widok pod Biedronką. ,,Zamieńcie dwa słowa z pogodną babcią i wrzućcie jej w kieszeń kilka drobniaków”
Redaktorka działu SEO w lelum.pl. Specjalistka ds. mody oraz beauty. Posiada szeroką wiedzę, teoretyczną i praktyczną wiedzę w dziedzinie pielęgnacji włosów, twarzy oraz ciała. Od lat pasjonuje się modą oraz pracuje w branży z nią związanej.