Potrawy, które jedliśmy w młodzieńczych latach, często  napawają nas niechęcią i obrzydzeniem nawet w dorosłym życiu. Przygotowywane przez szkolne kucharki dania rzadko smakowały tak dobrze, jak powinny. Których z nich szczerze nienawidziliśmy? Zapraszamy w kulinarną podróż, w której  wspólnie cofniemy się o kilka dekad!

Ziemniaczki zostaw, ale mięsko zjedz – każde dziecko usłyszało to hasło na pewno więcej niż sto razy. Nie ma się co dziwić, że kilkulatek nie miał ochoty na obiad, gdy na talerzu pojawiały się takie dania, jak te poniżej!

1. Wątróbka

Pierwsze miejsce w całym zestawieniu zajmuje danie, którego wiele osób do dziś szczerze nienawidzi. Wątróbka zasmażana z cebulą odpychała nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim zapachem. 

2. Brukselka

Dobrze przygotowana brukselka może być naprawdę smaczna. Niestety, ta serwowana w szkole zazwyczaj była rozgotowana i gorzka.

3. Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem, choć bardzo zdrowa, zdecydowanie nie zachęcała swoim wyglądem. Wielokolorowa breja miała specyficzny smak, o którym do dziś trudno zapomnieć…

4. Potrawy, których nienawidziliśmy: zupa mleczna

Zupa mleczna w wielu miejscach uchodziła za podstawę dziecięcego śniadania. Kleista, z rozgotowanym makaronem, przyprawiała o mdłości. 

5. Syrop z cebuli 

Syrop z cebuli do dziś uchodzi za magiczny eliksir, który postawi na nogi każdego chorego. I chociaż zapach oraz specyficzny posmak zdecydowanie nie zachęcały do wypicia, po przeziębieniu nie było śladu!

6. Zupa szczawiowa

Zupa ze szczawiu zdecydowanie nie ma sobie równych. Wściekle zielony kolor i drażniący gardło smak dla wielu wciąż pozostaje przykrym wspomnieniem. 

7. Tran 

Tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb ma ogromne właściwości lecznicze. Nie da się jednak ukryć, że podawany w formie płynnej smakował wręcz paskudnie.

8. Kogel-mogel 

Tak, kogel-mogel to nie tylko tytuł kultowego filmu, ale przede wszystkim utarty z żółtek krem. Miał tylu przeciwników, ilu zwolenników. 

9. Potrawy, których nienawidziliśmy: zupa owocowa

Owoce to źródło witamin, słodyczy i… podstawa jednej z najmniej smacznych zup. Ugotowane truskawki i kluski nie stanowiły dobrego połączenia. Kto na to wpadł?! 

10. Ryż z jabłkami i śmietaną

Nasze zestawienie zamyka polsko-azjatycka mieszanka, czyli ryż z jabłkami i śmietaną. To połączenie było wybitnym nieporozumieniem.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Potrawy
instagram.com

Marchewka z groszkiem to potrawa, która w dzieciństwie raczej przypominała różnokolorową breję niż zdrowy posiłek.

Potrawy
instagram.com @olimpiabw

Wątróbka z cebulą do dziś przyprawia wielu o dreszcze.

Potrawy
instagram.com @agnes.es.design

Zupa mleczna, w której pływały kożuchy, a ona sama miała klejącą się konsystencję, nie była najlepszą propozycją na śniadanie. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Jak jeść ostrygi? 10 sprawdzonych porad
  2. Czym zastąpić chleb? 8 zdrowych alternatyw dla pieczywa
  3. Jak zrobić kawę mrożoną? Proste i pyszne przepisy
  4. Jak wykorzystać pestkę z awokado? Już nigdy jej nie wyrzucisz
  5. Czym się różnią filiżanki do kawy i herbaty? Poznajcie różnice między filiżankami

 

Poprzedni artykułOlivia Newton-John znów choruje. „Wolę nie wiedzieć, ile czasu mi zostało”
Następny artykułBiały lew i biała tygrysica zostali rodzicami! Ich dzieci są niesamowite
Redaktor działu lifestyle w Lelum.pl. Absolwentka ekonomii, studentka Instytutu Socjologii. Jej pasją jest rysunek, brytyjski dowcip i sztuki walki. Zwolenniczka nieszablonowych rozwiązań oraz kreatywnych głów.