Produkty bogate w żelazo powinny na dobre zagościć w naszej codziennej diecie. Brak dostarczania żelaza, witaminy B12, a także kwasu foliowego ma bardzo dokuczliwe objawy, które najczęściej są skutkami niedokrwistości. Jeżeli masz stwierdzoną anemię, powinieneś zamienić swoją dietę i zadbać o to, aby dostarczać swojemu organizmowi potrzebnych składników, w innym wypadku możesz doprowadzić do bardzo poważnych niedoborów, które będą wymagały leczenia farmakologicznego.

Anemia jest chorobą, która charakteryzuje się znacznym niedoborem żelaza we krwi. Często leczenie choroby jest trudne i czasochłonne. Osoba, która cierpi na anemię, powinna spożywać produkty bogate w żelazo, a także witaminę B12 oraz kwas foliowy. Wspaniałym źródłem są warzywa, a także produkty pochodzenia zwierzęcego. Co trzeba zrobić, aby zniwelować symptomy choroby i utrzymać prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi? Istnieje kilka produktów, które pomogą ci w walce z chorobą.

Produkty bogate w żelazo – co powinien jeść anemik?

Anemia jest chorobą, która wymaga całkowitej zmiany przyzwyczajeń żywieniowych. Często wydaje się nam, że prawidłowo się odżywiamy lub dużo jemy, jednak nie są to produkty, które zawierają potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki i minerały. Chory musi zmienić swoją dietę, a w jego codziennym jadłospisie powinny znaleźć się określone produkty, które są bogate w żelazo. Anemia często dotyka również kobiety w ciąży, które ze szczególną uwagą powinny zadbać nie tylko o swoje zdrowie, ale także o zdrowie malca. Co powinna zawierać dieta anemika?

Jeżeli lekarz stwierdził, że w leczeniu wystarczy zmiana diety, a nie leczenie farmakologiczne, możesz rozpocząć wprowadzanie zmian w żywieniu. Ważne, abyś nie robił nic wbrew sobie, a dietę dostosował także do swoich preferencji żywieniowych. Postaraj się wprowadzić w swoje życie kilka podstawowych zasad, które znacznie ułatwią ci walkę z chorobą:

  • Staraj się spożywać większą ilość produktów bogatych w minerały oraz substancje odżywcze;
  • Zrezygnuj ze słodyczy oraz wyrobów cukierniczych;
  • Wprowadź w swojej diecie produkty bogate w żelazo;
  • Przynajmniej 5 razy dziennie jedz owoce i warzywa;
  • Unikaj picia kawy i herbaty.

Stosując się do tych zasad, wspomożesz swój organizm, a także zmniejszysz wypłukiwanie żelaza ze swojego organizmu.

Produkty bogate w żelazo i witaminę B12

Witamina B12 odgrywa bardzo ważną rolę w diecie anemika. To właśnie ona odpowiedzialna jest za wytwarzanie czerwonych krwinek, których anemik ma niedobory. To jednak nie koniec właściwości witaminy B12. Warto zaznaczyć, że witamina B12 jest także odpowiedzialna za prawidłową pracę naszych mięśni oraz ma ogromny wpływ na przemiany metaboliczne, które zachodzą w naszym organizmie. Jest także odpowiedzialna za naszą równowagę psychiczną, dzięki czemu mamy lepsze skłonności regeneracyjne.

Witamina B12 jest bardzo istotnym składnikiem w diecie chorych na anemię. Co powinniśmy jeść, aby nie doprowadzić do jej niedoborów? Produkty, które są bogate w witaminę B12, to:

  • Sery;
  • Ryby;
  • Owoce morza;
  • Jaja;
  • Wątroba wołowa i wieprzowa
  • Serca i nerki zwierząt;
  • Chude mięsa.

Co ciekawe, przedawkowanie witaminy B12 jest niemożliwe i nie zostało jeszcze stwierdzone. Jest ona bardzo korzystna dla naszego organizmu, nawet jeżeli spożywamy ją w bardzo dużych ilościach.

Jej niedobór jest jednak bardzo groźny i może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Przez znaczące braki możemy odczuć zaburzenia w pracy mózgu. Gorszymi skutkami jej niedoboru są choroby tj.: stwardnienie rozsiane oraz Alzheimer, a także anemia.

Produkty bogate w żelazo oraz kwas foliowy

Bardzo istotnym składnikiem w diecie chorego na anemię jest kwas foliowy. Żelazo możemy znaleźć w produktach zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Warto mieć jednak na uwadze, że nasz organizm znacznie lepiej przyswaja żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Kwas foliowy, nazywany również witaminą B9 jest bardzo ważny w diecie kobiet, które miesiączkują, a także ciężarnych. Jeżeli jesteś na restrykcyjnej diecie odchudzającej również w twojej diecie powinny na stałe zagościć produkty zawierające witaminę B9. Kwas foliowy wspomaga proces krwiotwórczy, a dzięki temu zapobiega anemii.

Każda osoba cierpiąca na anemię, powinna mieć na uwadze, że spożywanie alkoholu, a także zażywanie tabletek antykoncepcyjnych zmniejsza ilość witaminy B9 w naszym organizmie, a co za tym idzie, mogą być przyczyną pojawienia się niedokrwistości.

Braki kwasu foliowego jest przyczyną wystąpienia anemii megaloblastycznej, która ma bardzo dokuczliwe objawy. Osoba chora odczuwa bardzo silne przemęczenie, kołatania serca, zawroty głowy, a także może mieć poważne problemy z koncentracją. Co powinniśmy jeść, aby nasza dieta była bogata w witaminę B9? Produktami bogatymi w kwas foliowy są:

  • Podroby;
  • Warzywa strączkowe;
  • Drób;
  • Kasze;
  • Brokuły;
  • Buraki;
  • Pietruszka.

Istnieje również możliwość, że w naszym organizmie pojawi się zbyt duża ilość kwasu foliowego, która może powodować uczucie rozdrażnienia lub bezsenność.

Produkty bogate w żelazo, a ciąża

W ciąży zapotrzebowanie naszego organizmu na żelazo wzrasta aż o połowę. Każda przyszła mama powinna wziąć sobie to do serca i dbać o zdrowie rozwijającego się malca. W momencie, kiedy nie dostarczasz swojemu organizmowi odpowiedniej ilości żelaza, grozi ci anemia, a to może mieć bardzo negatywny wpływ na twoje dziecko, a także rozwój jego umysłu.

Niedobory żelaza mogą mieć bardzo poważne skutki. Przez anemię może dojść do przedwczesnego porodu, a w najgorszym wypadku do poronienia. Jeżeli chcesz, aby dziecko prawidłowo i zdrowo się rozwijało, zadbaj o swoją dietę.

Przez wiele lat prowadzonych badań, okazało się, że nastąpiły ogromne zmiany w zaleceniach lekarzy. Dawniej uważano, że wątróbka jest najlepszym źródłem żelaza dla kobiet w ciąży, jednak produkt ten zawiera również bardzo dużą ilość witaminy A, której zbyt duża ilość może spowodować pojawienie się wad wrodzonych u dziecka. Obecnie lekarze są zgodni co do tego, że kobiety w stanie błogosławionym nie powinny spożywać dużych ilości wędlin, a także wyrobów mięsnych, które zawierają w swoim składzie wątrobę. Jeżeli nie przepadasz za mięsem, jego dobrym zamiennikiem będą wszystkie warzywa strączkowe, które również są bogate w żelazo. Produkty bogate w żelazo, które są zalecane kobietom w ciąży, to:

  • Wołowina;
  • Ozorki;
  • Królik;
  • Kaczka;
  • Warzywa strączkowe;
  • Żółtka jaj;
  • Sardynki z puszki;
  • Kakao;
  • Pestki dyni;
  • Otręby pszenne;
  • Suszone owoce;
  • Kasza jaglana;
  • Szpinak;
  • Orzechy;
  • Migdały;
  • Wodorosty.

Aby spożywane produkty dobrze się przyswajały, warto łączyć je z produktami, które zawierają witaminę C, ale pamiętaj, aby produktów bogatych w żelazo nie łączyć z białkiem!

Ogromny wpływ na przyswajanie żelaza mają również napoje. Ważne, abyś podczas posiłków nie piła jednocześnie kawy lub herbaty. Kawa oraz czarna herbata w swoim składzie zawierają taniny, które są składnikami mającymi znaczący wpływ na hamowanie wchłaniania się żelaza z przewodu pokarmowego.

Po spożytym posiłku możesz wypić szklankę napoju bogatego w witaminę C. Doskonale sprawdzi się sok z pomarańczy, aronii, porzeczek, a także grejpfrutów, które wspomogą wchłanianie się żelaza. Świetnie sprawdzi się także parzona pokrzywa, którą najlepiej pić około 2 razy dziennie.

Produkty bogate w żelazo – rozwój dziecka

Produkty bogate w żelazo są niezbędne do prawidłowego rozwoju twojego dziecka. Postaraj się, aby jego dieta dostarczała odpowiednie ilości tego cennego składnika mineralnego. Przez podawanie dziecku odpowiedniej ilości żelaza, zapewniasz mu prawidłowy rozwój fizyczny i poznawczy.

Twoje dziecko do ukończenia 6 miesiąca życia posiada zasoby żelaza, które zgromadził w swoim organizmie, przebywając jeszcze w twoim brzuchu. Co ważne, jeżeli karmisz swego malca piersią, zapotrzebowanie żelaza jest uzupełniane. Dopiero w momencie ukończenia 6 miesiąca zapasy żelaza zostaną wyczerpane i ważne, aby w tym czasie szczególnie zadbać o prawidłową dietę.

Żelazo jest niezbędne w diecie twojego dziecka, ponieważ zapewnia prawidłowy rozwój organizmu dziecka. Jest to bardzo istotny mikroelement, który w połączeniu z hemoglobiną dostarcza tlen do wszystkich komórek w organizmie i dzięki temu zapewnia prawidłowe funkcjonowanie. Jeżeli chcesz, aby twoja pociecha cieszyła się świetną odpornością spraw, aby jego dieta zawierała produkty bogate w żelazo.

Po 17 tygodniu życia twojego dziecka powinnaś zacząć wprowadzać dietę uzupełniającą, która będzie w stanie zapewnić malcowi wszystkie potrzebne składniki. W jego diecie powinny znaleźć się:

  • Kaszki;
  • Natka pietruszki;
  • Brokuły
  • Bób;
  • Fasolka szparagowa;
  • Burak;
  • Brukselka;
  • Szpinak;
  • Groszek zielony;
  • Pietruszka;
  • Porzeczki;
  • Poziomki;
  • Maliny;
  • Awokado;
  • Pieczywo;
  • Płatki owsiane;
  • Płatki jęczmienne;
  • Kasze;
  • Ryż.

Kiedy dziecko ukończy 6 miesiąc życia, możesz rozpocząć wprowadzanie mięsa, a także ryb.

Objawy anemii, diagnostyka oraz leczenie

Anemia jest chorobą, która pojawia się w przypadku zbyt małej ilości erytrocytów lub zbyt małego stężenia hemoglobiny we krwi. Objawy choroby, które są pierwszymi sygnałami, często bywają bagatelizowane przez chorego, ponieważ najczęściej kojarzone są z przemęczeniem lub życiem w stresie, a także niewyspaniem. Należy jednak zacząć zwracać większą uwagę na swoje samopoczucie, ponieważ anemia jest bardzo poważną chorobą, która, kiedy nie zostanie zdiagnozowana i leczona, może doprowadzić do bardzo niebezpiecznych skutków dotykających w szczególności serce oraz mózg.

Najczęstszymi objawami anemii są:

  • ogólne osłabienie organizmu;
  • silne uczucie zmęczenia, które chory odczuwa nawet po wypoczynku;
  • zawroty głowy;
  • bladość skóry oraz błon śluzowych;
  • wypadające, suche włosy;
  • szybkie zmęczenie, które pojawia się np. po wejściu po schodach;
  • kołatanie serca;
  • pojawiające się problemy z koncentracją;
  • senność;
  • złe samopoczucie;

Aby zdiagnozować anemię, powinniśmy wykonać szereg badań, które natychmiast wskażą niedobór żelaza oraz występujące przy anemii nieprawidłowości. Jeżeli nie cierpimy na anemię, badania powinny wykazać prawidłowy poziom:

  • hemoglobiny;
  • czerwonych krwinek;
  • hematokryt;
  • leukocytów;
  • płytek krwi.

Leczenie anemii ciężko bywa trudne i uciążliwe dla chorego. Wymaga całkowitej zmiany w diecie oraz żywieniu, a chory musi przyjmować produkty bogate w żelazo. Często lekarze zalecają także przyjmowanie suplementów, które wspomagają uzupełnianie niedoborów żelaza.

Jeżeli dolegliwość okaże się sferocytozą wrodzoną, niestety uzupełnienie żelaza dietą nie będzie możliwe. Lekarz zazwyczaj do leczenia wprowadza leki tj.: androgeny, glikokortykosteroidy, erytropoetynę. Czasem konieczne jest również przetoczenie krwinek czerwonych, a w najgorszych przypadkach specjalista może podjąć decyzję o usunięciu śledziony.

W przypadku anemii sierpowatej konieczne jest przetoczenie krwi. Leczenie chorego wspomagane jest również antybiotykoterapią, choremu podawane są leki przeciwbólowe oraz preparaty, które zwiększają elastyczność czerwonych krwinek.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Trwały makijaż na upały. Sprawdzone porady
  2. Szybkie i łatwe przekąski na imprezę [PRZEPISY]
  3. 16 słodkich pupili, które skradły serca gwiazdom [ZDJĘCIA]

Źródła: poradnikzdrowie.pl, bobovita.pl, mjakmama24.pl, portal.abczdrowie.pl