Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Jak przechowywać warzywa? O tym warto pamiętać, by dłużej zachować ich świeżość
Dominika Bryś
Dominika Bryś 03.04.2021 20:56

Jak przechowywać warzywa? O tym warto pamiętać, by dłużej zachować ich świeżość

przechowywać warzywa
fot. markus spiske, www.unsplash.com

Dynię i warzywa korzeniowe należy przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu poza lodówką, takim jak szafka lub piwnica. W ten sposób możesz również przechowywać czosnek, cebulę, ziemniaki, bataty.

Pomidory
Dynia i warzywa korzeniowe
Szparagi
Warzywa liściaste

Pomidory najlepiej smakują, gdy położymy je na blacie, w ciepłym świetle słońca (zakładając, że w kuchni jest okno), gdzie dojrzewają do absolutnej perfekcji. Wkładanie pomidora do lodówki powoduje niekorzystne zmiany w jego konsystencji.

Jak długo można przechowywać warzywa?

Wskazówka dotycząca oszczędzania czasu – mycie i przechowywanie zielonych warzyw liściastych zaraz po przyniesieniu do domu ułatwi ich spożywanie.

Szparagi należy przechowywać w lodówce. Utrzymuj ich łodygi wilgotne, owijając je zwilżonym ręcznikiem papierowym lub przechowuj pionowo w misce lub szklance zimnej wody.

Zielone warzywa liściaste zachowują świeżość dłużej, jeśli zostaną opłukane, owinięte w papierowy ręcznik lub ściereczkę i schłodzone w pojemniku lub zamkniętej plastikowej torbie. Możesz tak zrobić z sałatą, kapustą pak choy, botwinką, jarmużem i szpinakiem.

Właściwe przechowywanie warzyw zapewni im świeżość przez dłuższy czas. Niektóre z nich powinny być trzymane w lodówce, a inne najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub w chłodnym i suchym miejscu. Dowiedz się więcej o tym, jak należy przechowywać warzywa.

Ziemniaki

1-2 tygodnie

(2-3 miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu)

Pomidory

Do 5 dni

Cebule

1-2 miesiące w lodówce

Szparagi

3-4 dni

Fasola

3-5 dni

Buraki

2 tygodnie

Brokuły

3-5 dni

Brukselki

3-5 dni

Kapusta

1 tydzień

Marchewki

3-4 tygodnie

Kalafior

1 tydzień

Seler

1-2 tygodnie

Kukurydza

1-2 dni

Ogórki

1 tydzień

Tagi: