Jak upiec własny, domowy chleb? Niektóre przepisy bywają sporym wyzwaniem dla osób mniej doświadczonych. Ta Tiktokerka podzieliła się prostym, zdrowym przepisem na chleb, który wychodzi zawsze. Jeden ze składników was zaskoczy.

Blogerka Anna Zyśk, prowadząca stronę jedzpysznie.pl, opublikowała na TiktToku łatwy przepis na chleb, który zawsze się udaje. Ma chrupiącą skórkę, miękki miąższ i niezwykły składnik w środku.

Prosty przepis na domowy chleb z siemieniem lnianym

Przepisy kulinarne Anny Zyśk cieszą się ogromną popularnością. Tym razem blogerka podzieliła się ekspresowym przepisem na zdrowe, domowe pieczywo.

Film ma tylko 30 sekund – przepis jest naprawdę prosty, a chleb zrobiony zgodnie z instrukcją zawsze się udaje. Można go upiec w dowolnym żaroodpornym naczyniu lub keksówce.

Składniki na chleb z siemieniem lnianym:

  • 100 g siemienia lnianego
  • 6 g drożdży suszonych
  • 10 g soli
  • 200 ml letniej wody
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta cukru

Siemię lniane należy zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie w innej misce trzeba wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier, a później – siemię i letnią wodę.

Ciasto najlepiej wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu należy je przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W tym samym czasie trzeba nagrzać naczynie, w którym będziemy piec chleb, w piekarniku nagrzanym do 230-250 stopni.

Ciasto należy wyrobić na blacie posypanym mąką i uformować bochenek, który po przełożeniu do formy wyłożonej papierem do pieczenia należy naciąć żyletką.

Chleb należy piec 20 minut pod przykryciem w temperaturze 240 stopni. Po 20 minutach należy zdjąć przykrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 20 minut.

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

1. Ruszyły najlepsze promocje roku. Warto się pospieszyć
2. Totalny hit w Pepco za 20 zł. Pojawił się produkt, na który poluje miliony Polek
3.Kurdej-Szatan nagle przerwała milczenie. Niepojęte, co właśnie dzieje się w sieci