Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Przepis na pizzę. Jest łatwy i szybki
Barbara Ruppel
Barbara Ruppel 17.09.2018 14:49

Przepis na pizzę. Jest łatwy i szybki

ciasto
Fot.pixabay.com @ponce_photography

Przepis na pizzę, który jest łatwy, a efekt przepyszny? Mamy dla was przepis na pizzę, którą może zrobić każdy, niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych. Jeśli lubicie proste i smaczne przepisy, a przy tym uwielbiacie pizzę, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Włoskiego przysmaku nikomu nie trzeba przedstawiać — pizza zaliczana jest przez wielu do tzw. food porn, czyli dań, których jedzenie wywołuje wrażenia podobne do orgazmu. Wcale nas to nie dziwi — pizza to danie idealne. Czy ktokolwiek mógłby jej nie lubić?

Przepis na pizzę, skąd pochodzi pizza?

Współczesna pizza ma swoje korzenie we Włoszech, jednak to Grecy jako pierwsi jedli placki zapiekane z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Na półwyspie Apenińskim pierwsze pizze pojawiły się już w 500 roku p.n.e., jednak wciąż nie przypominały dzisiejszej pizzy. Dopiero w XVII wieku, kiedy do Europy sprowadzono pomidory, w Neapolu zaczęto wytwarzać pizzę z sosem pomidorowym. Neapol często nazywany jest kolebką włoskiej pizzy.

Zanim wypróbujecie nasz przepis na pizzę, koniecznie musicie poznać historię najprostszej i najbardziej popularnej pizzy na świecie — mowa oczywiście o Marghericie. Ten 3 składnikowy rodzaj pizzy powstał w 1898 roku. Królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z małżonkiem odwiedziła Neapol. Lokalny kucharz postanowił stworzyć specjalną pizzę na cześć monarchini. Do jej produkcji użył pomidorów, sera mozzarella i bazylii — kolor każdego ze składników miał reprezentować barwy narodowe Włocha, a więc czerwony, biały i zielony. Pizza Margherita jest jedynym rodzajem pizzy, który oznaczony został znakiem Wyrobu Tradycyjnego w 2009 roku przez Komisję Europejską. Żadna inna pizza nie doczekała się jak na razie takiego zaszczytu. Przepis na pizzę neapolitańską nie może być zmieniany. Ciasto musi być wyrabiane ręcznie, a jego grubość nie może przekroczyć 3 mm. Pizza musi piec się w specjalnym piecu opalanym drewnem dębowym przez 60-90 sekund w temperaturze 485 stopni.

Specjalistka od savoir-vivre’u Irena Kamińska-Radomska radzi, by pizzę we Włoszech jeść rękoma, ponieważ jest ona bardzo cienka i nie ma na niej wielu składników. Przepis na pizzę w Polsce nieco różni się od włoskiego, dlatego polskie pizze mają grubsze ciasto i więcej składników. Irena Kamińska-Radomska radzi, by polską pizzę jeść przy użyciu sztućców.

Przepis na pizzę, składniki?

Zapoznawszy się z krótką charakterystyką i historią pizzy, czas, by przygotować ją własnoręcznie. Podstawą dobrej pizzy jest odpowiednio przygotowane ciasto. Pamiętajmy, że ciasta na pizzę nie wolno rozwałkowywać, trzeba je ugniatać i formować ręcznie. Poniższe składniki wystarczą na dwa placki pizzy. Kiedy spód pizzy będzie gotowy możemy zaszaleć ze składnikami i dodać to, co lubimy — wszystko zależy od naszej wyobraźni i gustu.

SKŁADNIKI:

25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Przepis na pizzę, krok po kroku?

  1. By przygotować rozczyn na ciasto świeże drożdże trzeba najpierw ocieplić w temperaturze pokojowej. Następnie drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę i cukier. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na około 10 minut aż do wyrośnięcia — świeże drożdże sprawiają, że rozczyn może zwiększyć swoją objętość nawet 3-krotnie, jeśli jednak w ciągu 10 minut rozczyn nie urośnie, musimy zacząć wszystko od początku. Jeśli używamy drożdży instant, rozczyn tylko lekko się spieni.
  2. Przesianą do miski mąkę wymieszać z solą, zrobić niewielkie wgłębienie w środku i włożyć weń rozczyn. Sukcesywnie przesypywać mąkę do środka i przez 3 minuty mieszać składniki pod koniec dodając oliwę.
  3. Połączone składniki położyć na oprószoną mąką stolnicę (by ciasto nie przylepiło się do stolnicy). Następnie wyrabiać ręcznie przez około 15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciało włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę — w tym czasie ciasto wyrośnie.
  4. Kiedy ciasto już wyrośnie, należy wyłożyć je na stolnicę i chwilę pozagniatać. Następnie podzielić na 2 części, uformować kulki i odłożyć na 8 minut, przykrywając ściereczką.
  5. Ciasto możemy wyłożyć w blaszkach lub tortownicach, zależy czym dysponujemy i jaki kształt pizzy najbardziej nam odpowiada. Po odczekaniu 8 minut włożyć kulki ciasta do blaszek — delikatnie spłaszczyć i rozciągnąć na całą foremkę. Na brzegach zawinąć ciasto, by uformował się tzw. wałeczek (po wypieczeniu będzie widoczne zgrubienie na krawędziach pizzy). Ciasto do pizzy może mieć sprężystą konsystencję i nie dać się tak łatwo rozprowadzić po blasze, ale jeśli odczekamy chwilę ciasto powinno dać się rozciągnąć znacznie łatwiej.
  6. Kiedy nasze ciasto jest już rozciągnięte na całej blasze lub formie, możemy położyć na nie te składniki, które najbardziej nam odpowiadają — na pewno warto zacząć od sosu pomidorowego, sera i stopniowo dodawać to, na co mamy ochotę. Warto również odczekać kolejne 15 minut, aż ciasto samoczynnie podrośnie i wtedy włożyć pizzę do maksymalnie nagrzanego piekarnika (minimum 250 stopni) i piec 10-15 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy pizza się za bardzo nie przypala.

Wypróbujcie ten przepis na pizzę i koniecznie dajcie znać co myślicie. Czekamy na zdjęcia waszej pizzy 😉

ZOBACZ TEŻ:

  1. Oczyszczająca maseczka z węgla? Kilka banalnie prostych przepisów
  2. Feedersi – kim są? Przez żołądek do serca?
  3. Magda Pieczonka i jej makijażowe hity. Znana makijażystka zdradziła swoje sekrety

źródło: kwestiasmaku.pl, magazyn-kuchnia.pl