Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Przepis na sałatkę z kurczakiem i truskawkami
Martyna Cikacz
Martyna Cikacz 12.06.2018 17:59

Przepis na sałatkę z kurczakiem i truskawkami

przepis na sałatkę
fot. unsplash.com / Eszter Biró

Przepis na sałatkę, która zaskoczy twoich gości niepowtarzalnym smakiem i nie będzie wymagała od ciebie szczególnych umiejętności kulinarnych? Służymy z pomocą! Mamy dla was idealną propozycję na lato z wykorzystaniem kurczaka i… truskawek! Połączenie bardzo letnie i orzeźwiające, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom 😉

Okres letni to nie tylko słońce, ale i pyszne, dojrzałe owoce, których aż grzech nie wykorzystać w każdy możliwy sposób. Ze względu na upały często nie mamy ochoty na ciężkie obiady, a chętniej zastępujemy je lekkimi przekąskami. Z pomocą przyjdą nam sałatki, które dzięki temu, że możemy łączyć przeróżne składniki, nigdy nie są w stanie się znudzić. My pójdziemy o krok dalej i zaproponujemy wam sałatkę z wykorzystaniem sezonowego owocu, którym jest truskawka.

Przepis na sałatkę z kurczakiem i truskawkami

Sałatka z truskawkami i kurczakiem jest z pewnością mało popularnym połączeniem, ale smakiem podbije wasze serca. Spróbujcie raz, a uzależnicie się od tej sałatki i będziecie z tęsknotą wyczekiwać lata oraz pysznych truskawek.

Składniki:

  • mix sałat (1 opakowanie)
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100g sera feta
  • 250g świeżych truskawek
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • pół cytryny

Przygotowanie:

Umyty mix sałat przekładamy do miski. Filety z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane mięso wkładamy do miseczki, zalewamy  4 łyżkami octu balsamicznego i oliwą, a następnie odstawiamy mięso w przygotowanej marynacie na 15 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową i obsmażamy mięso, aż nabierze złotego koloru z każdej strony. Przysmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą w miseczce marynatą i pieczemy przez 10 minut.

Na patelnię po smażonym kurczaku wlewamy sok z połowy cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu, który przelewamy do sosjerki i następnie wykorzystamy go jako sos balsamiczny do sałatki.

Filet z kurczaka wyjmujemy z piekarnika, po przestygnięciu kroimy mięso w kostkę. Na sałatę układamy kostki fety, przekrojone na pół truskawki oraz kurczaka. Całość zalewamy sosem balsamicznym.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Koreańska pielęgnacja twarzy. Sprawdź 10 sekretów
  2. Styl Gwiazd – Julia Wieniawa
  3. Wstrząsające! Gwiazda TVN próbowała się zabić

Źródło: kwestiasmaku.com