Przepisy dla wegetarian zyskują na popularności, zwłaszcza w ostatnim czasie. Dzieje się tak dzięki modzie na weganizm, wegetarianizm, promocji zdrowego stylu życia i większej dostępności do egzotycznych przypraw i produktów. Wybraliśmy dla was nasze ulubione i smaczne i przepisy na bezmięsne dania.

Naleśniki ze szpinaku, a może pasztet z cukinii? Dieta wegetariańska to nie tylko zajadanie się sałatą i pomidorami, ale cała paleta niesamowitych smaków i kulinarnych doznań. Zapraszamy was do wypróbowania tych wege dań. Obiecujemy, że się nie zawiedziecie. 😉

Jakie są najlepsze przepisy dla wegetarian?

W obiegu krążą krzywdzące stereotypy, że wegetarianie jedzą tylko sałatki. Prawda jest zupełnie inna. Eliminacja mięsa z diety nie sprawia, że wegetariańskie dania są nudne i niesmaczne. Mięso to tylko jeden ze składników, który bardzo łatwo zastąpić zdrowszą alternatywą. Dzięki popularności diety roślinnej w naszym kraju, półki sklepowe uginają się pod ciężarem bezmięsnych potraw, składników pochodzenia roślinnego takich jak tofu czy tempeh, mlek roślinnych itd.

Jeśli nie lubimy gotować, możemy zawsze pójść do wegańskiej lub wegetariańskiej restauracji, a klimat temu sprzyja — Warszawa jest na specjalnej liście przygotowanej przez portal happycow.com. Stolica Polski znalazła się na 7 miejscu na świecie pod względem liczby dobrych wegańskich restauracji. W każdym dużym mieście w Polsce możemy znaleźć restauracje, które oferują bezmięsne potrawy.

Jeśli jednak jesteście fanami gotowania tak jak my i nie lubicie nudy w kuchni, te przepisy dla wegetarian na pewno podbiją wasze serca. A przy okazji nie zrujnują waszej kuchni i portfela — są bowiem stosunkowo tanie i proste w przygotowaniu.

Przepisy dla wegetarian, naleśniki ze szpinakiem?

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM. Cała sztuka to przygotowanie dobrego ciasta. Łączycie ze sobą 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki (najlepiej pszennej albo specjalnej do naleśników; nie radzimy dodawać innej mąki, bo naleśniki mogą nie wyjść), 1 łyżkę oleju i szczyptę soli. Wszystko miksujemy aż konsystencja będzie płynna, ale nie za rzadka — taka jak maślanka lub płynny jogurt. Następnie rozgrzewamy patelnię i dajemy trochę oleju kokosowego lub masła i najlepiej przy pomocy chochelki nakładamy niewielką ilość płynnej mikstury na patelnię i smażymy z obu stron.

Kiedy usmażymy już wszystkie placki, możemy przejść do nadzienia. Do nadzienia będziemy potrzebować: opakowania szpinaku (świeżego lub mrożonego), opakowanie rukoli, kostkę wędzonego tofu, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soli, sok z całej cytryny.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła lub oleju kokosowego. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebula i czosnek lekko się zarumienią i będą miękkie. Następnie dodajemy szpinak i czekamy aż woda w 80% wyparuje. Nie bójmy się ilości, bo i tak szpinak zmniejszy swoją objętość podczas gotowania. Dodajemy sok z cytryny i jogurt naturalny. Mieszamy. Po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę tofu i solimy do smaku (uwaga: wędzone tofu jest już słone, więc radzimy nie przesadzać z solą).

Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy lub składamy — wedle gustu. Możemy je jeszcze podgrzać na patelni. Wszystko dekorujemy rukolą.

Przepisy dla wegetarian: pasztet z cukinii

PASZTET Z CUKINII. Pasztety są z reguły pracochłonne, ale efekt wart jest włożonej weń pracy. Zwłaszcza wegetariańska wersja pasztetu zapewni całą paletę niebanalnych doznań waszemu podniebieniu. Do przygotowania pasztetu z cukinii będziecie potrzebować: 3 średnie cukinie, 1 cebulę, 1 marchewkę, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, 3/4 szklanki kaszy manny, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, oliwę z oliwek, po 1 łyżeczce — papryki, kurkumy, suszonego oregano.

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, to samo zrobić z cebulą — ją warto zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cukinię i cebulę włożyć do jednej miski i posypać solą i odstawić na 30 minut, aż puszczą soki. Potem odsączyć wodę. Do cukinii i cebuli dodać startą na drobno marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, jajka, kaszę i natkę pietruszki. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wyrobić, najlepiej rękoma.

Warto zaopatrzyć się w jednorazową keksówkę albo włożyć masę cukiniową do metalowej keksówki. Masę uklepać na płasko. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec pasztet przez minimum 75 minut (lub więcej), aż do zarumienienia.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Przepisy dla wegetarian
Fot.instagram.com @herrbata1

Takie pyszności przygotujesz we własnej kuchni!

Przepisy dla wegetarian
Fot.instagram.com @ed_mell

Roślinne przepisy możesz dowolnie modyfikować.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Surowe kakao to prawdziwy HIT. Przepisy, zastosowania i 5 cudownych właściwości
  2. Jak jeść mango? 10 sprawdzonych porad
  3. Co jeść na śniadanie? Najlepsze pomysły na zdrowe i pożywne śniadanie
  4. Jak zrobić kostki lodu z owocami? To prawdziwy HIT, który wygląda pięknie
  5. Jak jeść melona? 10 sprawdzonych porad

źródło: kwestiasmaku.pl, kobiecosc.info

Redaktor Prowadzący portalu Lelum.pl, absolwentka historii sztuki na KUL. Uwielbia eksperymenty kulinarne, filmy Antonioniego i zwiedzać końce internetów. Nienasycona ciekawość świata, ludzi i życia doprowadziła ją do Redakcji Lelum.pl.