Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Jak walczyć z przetłuszczającymi się włosami?
Dominika Bryś
Dominika Bryś 03.05.2021 13:02

Jak walczyć z przetłuszczającymi się włosami?

przetłuszczającymi się włosami
lindsay mcgrath, www.unsplash.com
Naturalne płukanki

Tłuste włosy mogą być naprawdę irytujące dla mężczyzn i kobiet. Mogą wyglądać nieestetycznie, mieć nieprzyjemny zapach, być trudne do stylizacji, a nawet powodować trądzik na skórze głowy. U niektórych fryzura stają się tłusta już po kilku godzinach od umycia. Na szczęście kilka prostych zmian w pielęgnacji może pomóc zmniejszyć produkcję oleju. Jak walczyć z przetłuszczającymi się włosami?

Ogranicz szczotkowanie i dotykanie

Częste czesanie włosów może spowodować, że skóra głowy będzie wytwarzać więcej sebum, więc jeśli to możliwe, używaj grzebienia z szerokimi zębami (lub palców), aby ułożyć fryzurę, a następnie zostaw je w spokoju. Po utrwaleniu fryzury unikaj ciągłego bawienia się włosami, ponieważ może to stymulować produkcję oleju i przenosić go poprzez dłonie na włosy.

Spróbuj użycia naturalnego płynu do płukania soku z cytryny lub octu. Aby uzyskać tę miksturę, wymieszaj sok z około dwóch cytryn z łyżką białego octu i szklanką wody. Dokładnie spłucz włosy mieszanką, która powinna być wystarczająco delikatna dla włosów i usunąć przy tym nadmiar oleju. Unikaj zbyt dużej ilości płynu na skórze głowy. Następnie, spłucz ciepłą wodą, aby usunąć wszelkie pozostałości cytryny i octu.

Myj włosy szamponem rano, ale rób tego ponownie w tym samym dniu. Wiele osób popełnia ten błąd, który może spowodować, że skóra głowy będzie produkować większą ilość sebum. Myjąc szamponem wybierz profesjonalny produkt przeznaczony dla włosów przetłuszczających się. Szukaj szamponów zawierających olejek z drzewa herbacianego lub mentol.

Jedz dobrze

Wybieraj świeżą, zdrową żywność i unikaj tych bogatych w przetworzone cukry i tłuszcze. Włosy są odzwierciedleniem ogólnego stanu zdrowia, więc utrzymanie zdrowego ciała jest również dobre dla Twojej fryzury.

Zmień szampon

Tagi: