Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Przysmak świętokrzyski. Też się nim zajadaliście?
Dagmara Olszewska
Dagmara Olszewska 12.11.2020 12:20

Przysmak świętokrzyski. Też się nim zajadaliście?

Przysmak świętokrzyski
foto screen. Instagram @born_in_the_prl

Przysmak Świętokrzyski, kto go pamięta? Do niedawna można było go dostać w wielu sklepach, teraz powoli znika z półek. Chrupki o wyjątkowym smaku dzieciństwa. Z jakim dodatkiem lubiliście go jeść najbardziej? Czekamy na wasze historie!

Przysmak Świętokrzyski to jeden z wielu smaków dzieciństwa. Dla tych trochę młodszych czytelników wyjaśniamy – to takie specjalne chrupki w formie pelletu, które po odpakowaniu trzeba było samemu usmażyć. Jeżeli nigdy nie próbowaliście – czekamy na opis pierwszych wrażeń! Na pewno nie będziecie żałować.

Przysmak świętokrzyski

Przysmak Świętokrzyski był niegdyś królem wszystkich imprez i prawdziwym smakołykiem, który chrupało się podczas oglądania telewizji. Popcorn może się schować przy tych pysznościach, zgadzacie się? Wystarczyło usmażyć je na oleju, dodać odrobinę soli i mieliśmy najlepszą przekąskę. Ich smak przypominał trochę chrupki w kształcie okienek. Właśnie dlatego niektórzy nazywali je okienkami, ze względu na ich specyficzną formę.

Tradycyjny Przysmak Świętokrzyski nie jest gotowy od razu do spożycia. Najpierw musimy go usmażyć na oleju, wtedy zwiększa on swoją objętość nawet 5-krotnie. Chrupki zrobione są z mąki pszennej, ziemniaczanej oraz innych mieszanek mącznych.

Idealne na sobotni wieczór z przyjaciółmi

Jeżeli przejadły wam się juz tradycyjne chrupki czy popcorn, okienka będą idealną alternatywą. Z pewnością zaskoczysz wszystkich domowników, gdyż obecnie Przysmak Świętokrzyski nie jest aż tak popularny jak kiedyś.

Jak przygotować Przysmak Świętokrzyski krok po kroku:

  1. Do frytkownicy lub garnka wlej taką ilość oleju, aby chrupki mogły się całkowicie zanurzyć.
  2. Następnie rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni.
  3. Zanim wrzucisz wszystkie chrupki, można na próbę wrzucić jednego i zobaczyć czy olej zaczyna bulgotać i obsmażać przysmak, a on zaczyna się powiększać – to znak, że można wrzucić całość chrupek do garnka.
  4. Po kilku sekundach, kiedy okienka urosną i nabiorą złotego koloru, wyciągami ja na ręcznik papierowy.

Śmacznego!

Przysmak świętokrzyski

Przysmak świętokrzyski był jedną z najlepszych przekąsek dzieństwa.