Rak jelita grubego: jak rozpoznać ten wyjątkowo podstępny nowotwór? Jest też drugim pod względem zachorowalności nowotworem złośliwym w Europie. Niestety, objawy tej poważnej choroby bardzo łatwo pomylić z symptomami niegroźnych schorzeń. Dlatego koniecznie trzeba uważnie obserwować swój organizm i nie lekceważyć sygnałów, jakie nam wysyła. Jakie są objawy raka jelita grubego?

Gdy żyjemy w biegu, dużą ilość czasu poświęcając na pracę, nie dosypiając i nie dbając o to, co znajduje się na naszym talerzu, zwykle ignorujemy objawy, o jakich daj znać nam nasze ciało. Winą za niepokojące symptomy obarczamy stres i zmęczenie. Zwykle obiecujemy sobie wtedy, że zaczniemy żyć w końcu bardziej higienicznie, a u lekarza lądujemy, dopiero gdy niedogodności zaczynają poważnie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Niestety wtedy nowotwór jelita grubego może znajdować się już w zaawansowanym, bardzo trudnym do wyleczenia stadium. Rak jelita grubego: jak rozpoznać tę podstępną, groźną chorobę? 

Rak jelita grubego – co to?

Nowotwór raka jelita grubego, bo tak brzmi pełna nazwa choroby, może rozwijać się w naszym organizmie bez naszej wiedzy. Jak wskazuje sama nazwa, objawy rozpoznaje się w okolicach jelita grubego. Jakie części tego organu mogą zostać zaatakowane przez nadmiar komórek? Przede wszystkim jest to kątnica, wstępnica, poprzecznica i odbytnica. Jak wskazuje portal mp.pl, większość z występujących raków w jelicie grubym, bo aż w 90%, to rak gruczolakorak. 

Kto choruje na raka jelita grubego? 

Wiemy już, jak zdefiniować tę podstępną chorobę. Jaką grupę osób najbardziej może dotknąć i kto jest najbardziej narażony na skutki nowotworu? U mężczyzn częściej jest diagnozowany właśnie ten rodzaj, aniżeli u kobiet. Niestety w Polsce umieralność na raka jest bardzo wysoka, a do takiego wyniku niewątpliwie przyczynia się właśnie rak jelita grubego. Co jeszcze możemy powiedzieć o nim w kontekście występowania?

Ryzyko wystąpienia tej choroby wzrasta wraz z wiekiem – większość zdiagnozowanych przypadków dotyczy osób powyżej 50 roku życia. Choć jeszcze później napiszemy o tym, że nie zawsze. Jeżeli jednak miałybyśmy wskazać na konkretne apogeum jego zachorowalności, byłby to okres ok. 70 lat.

Specjaliści wskazują na jeden konkretny powód, dla którego nowotwór tak świetnie prosperuje w naszych organizmach. W większości przypadków są to niezdrowe nawyki żywieniowe, które konsekwentnie zbierają swoje śmiertelne żniwo od lat 90. XX wieku.  

Nasze posiłki są tłuste, a modyfikowana żywność zawierającą równie dużo niekorzystnych dla naszego zdrowia składników jest aktualnie do kupienia wszędzie. Wyniki wskazują na fakt, że nasza świadomość konsumencka, zamiast wzrastać, wciąż jest na poziomie bliskim zero. 

Jakie są przyczyny raka jelita grubego?

Większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego dotyczy osób, u których ktoś w rodzinie cierpiał na ten nowotwór. Do wystąpienia tej choroby przyczynia się także zła dieta, uboga w błonnik, a zawierająca dużą ilość tłuszczów i mięsa, choroba Leśniowskiego-Crohna, palenie papierosów, otyłość, stany zapalne jelita, skłonność do tworzenia się polipów. Dlatego warto chodzić na rutynowe kontrole do specjalistów, którzy będą w stanie nam pomóc podczas ewentualnego procesu leczenia.

Jednak nie tylko wiek jest wyznacznikiem zachorowalności, a przypadki pojawiania się tego nowotworu u dzieci jak najlepiej obrazuje inną praktykę. Odpowiednia diagnostyka jest zatem kluczowa.

Przyczyny raka jelita grubego niestety nie są charakterystyczne. Oznacza to, że łatwo można je pomylić z zupełnie inną chorobą: znane są przypadki, w których nieodkryty nowotwór przebywał w organizmie pacjenta przez kolejne dziesięć lat. Dopiero po pewnym czasie się uaktywnił, co potwierdza jego bezobjawowy rozwój.

Rak jelita grubego: jak rozpoznać? Pierwsze objawy

Niestety nowotwór ten na samym początku może przebiegać niemal bezobjawowo, dając o sobie znać poprzez tak częste i powszechne dolegliwości jak zmiana rytmu wypróżnień (biegunki lub zaparcia), wzdęcia, ogólne osłabienie organizmu czy utrata masy ciała.  

To dlatego tak często je lekceważymy, zamiast skonsultować się ze specjalistą. Częstotliwość, moment pojawienia się objawów i ich charakter zależą od umiejscowienia guza, dlatego nie zwlekajmy z wizytą u lekarza. Najczęściej nowotwór rozwija się w okrężnicy i odbytnicy, ale może wystąpić w każdej części jelita.

Rak jelita grubego: jak rozpoznać? Jakie są jego objawy? 

Inne objawy tego nowotworu, których absolutnie nie wolno nam lekceważyć to także: krwawienie z odbytu, ból dolnej części brzucha, ból z prawej strony brzucha, anemia, zmiana wyglądu i zapachu stolca, wymioty, utrudnione przełykanie, nudności i gorączka. Powodem do niepokoju jest także krew w stolcu, której obecność można stwierdzić poprzez badania na utajoną krew w kale. 

Grupy zachorowań na nowotwór jelita grubego 

Obecnie specjaliści są w stanie rozróżnić dwie grupy osób, które są podatne na raka jelita grubego. Do pierwszej zaliczają się ludzie, którzy w żaden sposób nie dziedziczą choroby i nosi nazwę sporadyczne.

Z kolei kolejna grupa jest obciążona genetycznie daną chorobą, występująca w kręgu najbliższej rodziny. Tę określa się mianem rodzinna

Podsumowanie

Rak jelita grubego: jak rozpoznać tę wciąż rozprzestrzeniającą się w naszych organizmach chorobę? Niestety, wciąż postępująca medycyna nie daje nam jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, choć wczesna profilaktyka zapewni nam równe wczesne wykrycie objawów.

Pamiętaj jednak, że systemem małych kroczków jesteś w stanie wyeliminować pewne złe nawyki ze swojego życia. Odpowiednia dieta, ograniczenie papierosów czy aktywności fizyczne są swoistego rodzaju tarcza ochronną.

ZOBACZ ZDJĘCIA: 

rak jelita grubego: jak rozpoznać
Fot.: geralt/ pixabay.com 

Rak jelita grubego: jak rozpoznać tę straszną chorobę? Najlepszym gwarantem jest cykliczny kontakt z lekarzem.