Lifestyle.Lelum.pl
>
Plotki i gwiazdy
>
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na barszcz wigilijny. Podaje go z pysznymi pieczonymi pierożkami
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na barszcz wigilijny. Podaje go z pysznymi pieczonymi pierożkami
fot.instagram.com/robertmaklowicz_official
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Gwiazdor zamieścił filmik na swoim kanale na YouTube, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować wigilijne danie.
Robert Makłowicz wyjawia, jak przygotować wigilijny barszcz czerwony. Krytyk kulinarny podaje świąteczną potrawę razem z pieczonymi pierożkami.
Robert Makłowicz zdradził przepis na barszcz czerwony
Robert Makłowicz zamieścił na swoim kanale na YouTube filmik, w którym wyjawił przepis na swój popisowy barszcz czerwony. Krytyk kulinarny podaje wigilijną potrawę razem z pieczonymi pierożkami z farszem grzybowym. Zdradzany przepis na świąteczny barszcz według pomysłu znanego podróżnika.
Składniki:
Barszcz czerwony:
Barszcz (proporcje na 4 litry)
- 4 kg buraków z ekologicznej uprawy
- 2 główki czosnku
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
- letnia, osolona przegotowana woda
Wywar jarzynowy:
- 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- sól
- 2 l wody
Wywar grzybowy
- 100 g suszonych prawdziwków (= podgrzybków)
- sól
- około 500 ml wody
Pierożki z kruchego ciasta:
Ciasto
- 200 g pszennej mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- sól
Farsz
- 100 g suszonych, ugotowanych prawdziwków (= podgrzybków)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kiszonej kapusty
- sól świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Barszcz czerwony:
- Buraki obrać i pokroić w plastry
- Pokrojone buraki przełożyć do słoja, przekładając obranymi z łupek i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku
- Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, a następnie zalać letnią, przegotowaną i osoloną wodą
- Słój zamknąć i odstawić na minimum 3-4 dni
- Grzyby namoczyć w około 500 ml wody, posolić, ugotować do miękkości, odcedzić, zachowując wywar
- Z podanych składników ugotować wywar jarzynowy, odcedzić, zachowując wywar.
- Przecedzić zakwas buraczany, zachowując płyn
- Połączyć wywary grzybowy, jarzynowy i buraczany, podgrzać nie dopuszczając do zagotowania (wówczas barszcz straci kolor)
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem
Pieczone pierożki:
- Zaczynamy od farszu: na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę
- Dodać zmielone, ewentualnie posiekane grzyby i kapustę
- Chwilę razem dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem
- Z podanych składników wyrobić ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce
- Na obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto
- Wykrajać kieliszkiem do wina kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi
- Przełożyć je na blachę, włożyć do nagrzanego do 180 Celsjusza piekarnika i piec, aż się zrumienią
- Podawać ciepłe z gorącym barszczem w filiżankach (pierożki upieczone wcześniej można podgrzać w piekarniku)
Zobacz:
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
Powiązane
Po latach związku zdradził, co kręci go w łóżku. "To był gwóźdź do trumny"
Jest księdzem, został proboszczem i ma dzieci. Tak musi zwracać się do niego żona
MMA w sutannie. Ten ksiądz to kibic i meloman
Znalazł w rzeczach żony dowód. Natychmiast zgasił kochanka w zaskakujący sposób
Czy można modlić się w łóżku? Ksiądz aż się uśmiechnął
Poznajesz uśmiechy tych celebrytek? Nawet ich mężowie mogliby się pomylić!
Najnowsze
Mąż znalazł dowód zdrady. Tak odpisał kochankowi żony, mistrzostwo
Nowe ustalenia ws. wypadku w Boksycce. Śledczy nie mieli dobrych wieści
Masz takie znaki na swoich drzwiach? Uważaj, mogli zostawić je włamywacze
Ojciec Krzyśka Dymińskiego nie traci nadziei. Pokazuje, co znalazł w rzece
Kupił to w Lidlu. W środku znalazł coś, czego się nie spodziewał
Ukochany zaprosił ją do domu, ale zabronił jej jednego. Gdy to ujrzała, pękło jej serce
Nieprawdopodobny ból. Tak wygląda miejsce ataku na Polaka w Szwecji
Ksiądz gej w sieci robi furorę. To nie tylko duchowny
Była zakonnica ujawniła, co stało się, gdy wyszła z zakonu
Polecane
Popularne
Zawijam mięso mielone w plastry boczku i zapiekam. Mąż ciągle prosi mnie o ten obiad
Ułóż jabłka na cieście francuskim i zawiń w rulon. Ten deser robię w kilka minut
Makłowicz skrytykował kulinarne zwyczaje Polaków. Padły mocne słowa. „Jesteśmy leniwi"
Henia zdradziła przepis na kluski z mięsem z rosołu. Spróbuj raz, a będziesz je robić co tydzień
Wachowicz robi najlepsze kotlety pożarskie. Ten patent to hit
Przed smażeniem nadziewam schab tym prostym farszem. Smakuje 100 razy lepiej niż, klasyczne kotlety
Strzelczyk zalał surówkę sosem z kiszonych ogórków. Po prostu poezja smaku
Wstaw ugotowane ziemniaki na 1 dzień do lodówki. Nawet nie wiesz, ile dzięki temu zyskasz
Makłowicz wskazał największy błąd Polaków w kuchni. „Brak wyobraźni”