Robert Makłowicz zdradził swój przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Gwiazdor zamieścił filmik na swoim kanale na YouTube, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować wigilijne danie.

Robert Makłowicz wyjawia, jak przygotować wigilijny barszcz czerwony. Krytyk kulinarny podaje świąteczną potrawę razem z pieczonymi pierożkami.

Robert Makłowicz zdradził przepis na barszcz czerwony

Robert Makłowicz zamieścił na swoim kanale na YouTube filmik, w którym wyjawił przepis na swój popisowy barszcz czerwony. Krytyk kulinarny podaje wigilijną potrawę razem z pieczonymi pierożkami z farszem grzybowym. Zdradzany przepis na świąteczny barszcz według pomysłu znanego podróżnika.

Składniki:

Barszcz czerwony:

Barszcz (proporcje na 4 litry)

  • 4 kg buraków z ekologicznej uprawy
  • 2 główki czosnku
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • letnia, osolona przegotowana woda

Wywar jarzynowy:

  • 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • 2 l wody

Wywar grzybowy

  • 100 g suszonych prawdziwków (= podgrzybków)
  • sól
  • około 500 ml wody
Pierożki z kruchego ciasta:

Ciasto

  • 200 g pszennej mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • sól

Farsz

  • 100 g suszonych, ugotowanych prawdziwków (= podgrzybków)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kiszonej kapusty
  • sól świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Barszcz czerwony:
  1. Buraki obrać i pokroić w plastry
  2. Pokrojone buraki przełożyć do słoja, przekładając obranymi z łupek i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku
  3. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, a następnie zalać letnią, przegotowaną i osoloną wodą
  4. Słój zamknąć i odstawić na minimum 3-4 dni
  5. Grzyby namoczyć w około 500 ml wody, posolić, ugotować do miękkości, odcedzić, zachowując wywar
  6. Z podanych składników ugotować wywar jarzynowy, odcedzić, zachowując wywar.
  7. Przecedzić zakwas buraczany, zachowując płyn
  8. Połączyć wywary grzybowy, jarzynowy i buraczany, podgrzać nie dopuszczając do zagotowania (wówczas barszcz straci kolor)
  9. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem
Pieczone pierożki:
  1. Zaczynamy od farszu: na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę
  2. Dodać zmielone, ewentualnie posiekane grzyby i kapustę
  3. Chwilę razem dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem
  4. Z podanych składników wyrobić ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce
  5. Na obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto
  6. Wykrajać kieliszkiem do wina kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi
  7. Przełożyć je na blachę, włożyć do nagrzanego do 180 Celsjusza piekarnika i piec, aż się zrumienią
  8. Podawać ciepłe z gorącym barszczem w filiżankach (pierożki upieczone wcześniej można podgrzać w piekarniku)

Zobacz:

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

  1. Pilny komunikat Edwarda Miszczaka. Chodzi o TVN, widzowie zamarli
    2. Eurowizja Junior: Kim są rodzice Sary? Prawda o jej ojcu może zaskoczyć
    3. Eurowizja: Widzowie zastygli w bezruchu. Niewiarygodne, co wydarzyło się podczas występu Polki

Optymistka z mnóstwem pomysłów i masą pozytywnej energii. Z wykształcenia absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Z zaciekawieniem śledzę wszystkie wydarzenia na świecie i w mediach społecznościowych. Interesuję się psychologią, radiem, muzyką i zdrowym odżywianiem.