Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Gotujesz rosół pod przykryciem? Niby mały szczegół, a całkowicie zmienia smak
Adrianna Boryń
Adrianna Boryń 03.06.2020 17:17

Gotujesz rosół pod przykryciem? Niby mały szczegół, a całkowicie zmienia smak

rosół
Screen z youtube.com/SkutecznieTv

Rosół od razu przywodzi na myśl tradycyjny, rodzinny obiad, serwowany przez każdą babcię w niedzielę. Jednak na ten wyborny przysmak nie zawsze musimy czekać do końca tygodnia i liczyć na nasze dobroduszne babcie. Znamy sposób, który sprawi, że rosół będzie smakował fenomenalnie. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół!

Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj rosół według tradycyjnej, polskiej receptury. Chyba każda z nas uwielbia ten aromatyczny wywar. Wykorzystaj nasz trik, aby wydobyć z niego jeszcze lepszy smak!

Przepis na tradycyjny rosół

Aby zrobić tradycyjny rosół, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Większość z nich pewnie masz już w domu.

Składniki:

  • 2 małe udka z kurczaka
  • kawałek wołowiny
  • kawałek mięsa z kaczki, indyka, gęsi
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula
  • por 1 sztuka (biała część)
  • pietruszka 1 sztuka
  • marchewka 2 sztuki (małe)
  • liść laurowy – kilka sztuk
  • ziele angielskie – kilka ziaren
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • świeży koper, natka pietruszki
  1. Ceny jedzenia brzmią jak ponury żart. Podstawowe produkty najdroższe od 10 lat, będzie gorzej
  2. Przenigdy nie wyrzucaj szypułek od truskawek. Można je wykorzystać w spektakularny sposób, niesamowity efekt
  3. Weronika Rosati drży o życie swoje i córki. „W nocy się spakowałam w razie, gdybyśmy musiały uciekać”

Jak ugotować tradycyjny rosół?

Od idealnego rosołu dzieli cię zaledwie kilka kroków. Postępuj według instrukcji opisanej poniżej.

Przepis:

  1. Umyj pod zimną wodą mięso i włóż do dużego garnka.
  2. Zalej je wodą do 4/5 głębokości garnka, dodaj ziele angielskie, czosnek, białą część pora oraz liście laurowe.
  3. Cebulę obierz i przekrój na pół, następnie przypal ją odrobinę nad ogniem z palnika, wrzuć do bulionu.
  4. Podgrzewaj mięso z przyprawami na bardzo wolnym ogniu do momentu zagotowania, co ważne pokrywkę zdejmij, jak tylko woda zacznie bulgotać – to sprawi, że zupa będzie smakować obłędnie. Następnie gotuj wywar bez przykrycia przez godzinę.
  5. W międzyczasie obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój w słupki.
  6. Po godzinie wrzuć pokrojone warzywa i gotuj przez następne 30 minut.
  7. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj poszatkowane zioła i dopraw wywar solą oraz pieprzem.

Rosół najlepiej smakuje z makaronem domowej roboty. Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

rosół

Rosół to nieodłączny element niedzielnego obiadu.

rosół

Każdy z nas uwielbia ten aromatyczny wywar.

rosół

Znamy rewelacyjny trik, który sprawi, że twój rosół będzie jeszcze lepszy.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Autobus rozerwał się podczas jazdy. Jedna osoba trafiła do szpitala
  2. Za tydzień wszystko wyjdzie na jaw. Północ Polski już czeka
  3. Jolanta Kwaśniewska obchodzi dziś urodziny. Trudno uwierzyć, ile kończy lat, czego jej życzycie?
  4. Anka z „Przyjaciółek” przeszła sporą metamorfozę. Nigdy nie wyglądała lepiej
  5. Współpracownicy Elżbiety Jaworowicz zabrali głos. Wyjawili, jaka jest naprawdę
  6. Warszawa: Autobus rozerwał się w trakcie jazdy. Niepokojące doniesienia ze stolicy, do szpitala trafiła jedna osoba

Źródło: kobieceinspiracje.pl