Rosół to tradycyjne danie kuchni polskiej, niemalże zawsze obecne na rodzinnych uroczystościach. Po zjedzeniu zupy z reguły zostaje mnóstwo resztek. Aby nic się nie zmarnowało, przedstawiamy przepisy na pyszne dania z resztek rosołu!

Rosół zapewne często gości na naszych stołach, w związku z czym warto się zorientować, co można zrobić z tym, co nam z zupy zostanie. Poniżej przedstawiamy dwa pomysłowe przepisy na potrawy przygotowane z resztek rosołu.

Najpierw rosół, a potem pyszne burgery 

Mięso i warzywa, które zostały po zupie idealnie nadają się do przygotowania burgerów rosołowych. Przepis na te pyszności podał Jasiek Kuroń w Dzień Dobry TVN. Będziesz potrzebować:

  • 1/2 kg mięsa
  • 1/2 kg warzyw z rosołu
  • 2 łyżek oleju
  • 1 małej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 jajka klasy L
  • łyżki sosu worcester
  • łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • płaskiej łyżeczki pieprzy ziołowego
  • 6 łyżek bułki tartej.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, podsmaż cebulę i czosnek oraz zmiksuj oddzielnie mięso i warzywa z rosołu. Połącz wszystkie powyższe składniki i dodaj jajko. Dopraw pieprzem, papryką, tymiankiem, solą oraz sosem wocester. Po dokładnym wymieszaniu, uformuj okrągłe kotlety. Ułóż je na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.

  1. Czy policja może wystawić mandat biegaczom? Funkcjonariusze już ruszyli do akcji
  2. Rząd planuje ogromną zmianę na samą Wielkanoc. Dotyczy wszystkich, wielu Polaków się wścieknie
  3. Polscy naukowcy ogłosili przełom. Opracowana przez nich substancja hamuje zakażenie

Ugotuj rosół, a resztki wykorzystaj do pasztetu

Przygotuj:

  • 1 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 dużą cebulę
  • łyżkę koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszkę oraz kawałek selera z rosołu
  • łyżkę pieprzu ziołowego
  • łyżkę cząbru, łyżkę papryki słodkiej
  • łyżkę musztardy
  • łyżeczkę gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Cebulę z czosnkiem i tymiankiem delikatnie podsmaż, a następnie dodaj do nich koncentrat. Wszystkie składniki zmiel, a masę dopraw pieprzem, cząbrem, papryką, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i musztardą. Na koniec dodaj bułkę tartą i jajka, a całość dokładnie wymieszaj. Wylej masę do formy i piecz około 60 minut.

Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

rosół
fot. unsplash.com/Sharon Pittaway

Warzywa to niezbędne źródło witamin i wielu składników odżywczych.

 
rosół
fot. screen youtube.com/TomekLach

Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań.

 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Koronawirus uderzy w Warszawę. Miasto tnie wydatki, wstrzymuje inwestycje
  2. Polskie Ministerstwo wprowadziło kolejny zakaz. Nie pójdziemy na spacer w kolejne miejsce
  3. Pogrzeb w ”M jak miłość”. Widzowie zobaczą pożegnanie jednego z głównych bohaterów?
  4. Ukryta kamera zarejestrowała, co kot robi w nocy. Jego właściciel nie mógł uwierzyć
  5. Ceny w sklepach drastycznie wzrastają. Niepojęte, ile zapłacimy za niektóre produkty
  6. Macie konto w PKO BP, Pekao, mBanku lub Credit Agricole? Właśnie wprowadzono zmiany, o których musicie wiedzieć

źródło: dziendobry.tvn.pl

Poprzedni artykułNie musisz wyrzucać jajek po terminie ważności. Mamy prosty trik na sprawdzenie ich świeżości
Następny artykułPitbull zerwał się ze smyczy i wskoczył w krzaki. Z oddali dobiegał płacz małego dziecka
Redaktorka portalu Lelum.pl. Absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Miłośniczka wszelakich podróży, kuchni włoskiej, kryminałów i astronomii. W wolnych chwilach z niecierpliwością planuje kolejne wyjazdy.