Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Przepis na rosół, jakiego nie znał nikt. Na koniec trzeba wlać jeden sekretny składnik
Oktawian Góral
Oktawian Góral 14.11.2020 22:32

Przepis na rosół, jakiego nie znał nikt. Na koniec trzeba wlać jeden sekretny składnik

rosół
fot. screen youtube.com/TomekLach

Rosół, jakiego nie znał nikt. Sprawdzamy jak urozmaicić i nadać wyjątkowy smak tej tradycyjnej polskiej potrawie. Zastosuj się do naszych wskazówek, a wszyscy domownicy będą zaskoczeni. Składniki, których potrzebujesz, na pewno znajdują się w Twoim domu. Jednym z nich jest curry.

Doskonały rosół odkryty na nowo. To tradycyjne danie może przybrać zupełnie nieoczywisty charakter. Warto po niego sięgać szczególnie teraz, gdy pogoda za oknem sprzyja różnorakim infekcjom. Dobrze przygotowany rosół potrafi nieźle wspomóc działanie naszego organizmu. Wiedziały o tym już nasze babcie.

Zastąp makaron

Czy wiesz, że zastąpienie makaronu kaszą jaglaną potrafi stworzyć z wyśmienitego rosołu doskonały specyfik na przeziębienie? Jest to możliwe dlatego, że kasza jaglana doskonale pochłania nadmiar śluzu, który gromadzi się w naszych drogach oddechowych, który jest przyczyną m.in. kaszlu, czy kataru.

Pyszny i aromatyczny rosół potrafi zdziałać cuda. Znane od setek lat danie, może przybrać zupełnie nowoczesny charakter. Nie bój się eksperymentować z przyprawami. Odrobina chilli i curry oraz duża ilość szczypiorku, a to wszystko podane z grubymi nitkami makaronu, sprawią, że Twoje danie nabierze egzotycznego, azjatyckiego charakteru. Świeży szczypiorek dodawaj bezpośrednio przed podaniem, aby nie uległ rozgotowaniu.

Pyszny rosół musi składać się z co najmniej dwóch rodzajów mięsa. Świetnym rozwiązaniem jest połączenie mięsa białego – np. indyka lub kurczaka oraz mięsa czerwonego – tutaj warto sięgnąć po szponder lub antrykot. Weganko, chodzi za Tobą ochota na rosół? Mięso zastąp przekrojonymi na pół pieczarkami oraz jednym dużym burakiem. Taką bazę uzupełniasz o „typowo rosołowe” składniki.

Rosołowe proporcje

Aby rosół zachował klasyczny smak, pamiętaj o przestrzeganiu proporcji. Zupa nie może być zbyt rozwodniona, ale też nie przesadź z mięsem – zbyt tłusty wywar zasmakuje nielicznym. Złotą proporcją na złoty rosół jest kilogram białego mięsa i 300 gramów mięsa czerwonego na 3 litry wody. W przypadku rosołu wegańskiego jest to jeden duży burak i około 10-12 pieczarek.

Pamiętaj o cebuli! Czy wiedziałaś, że dodanie cebuli ze skórką nada wywarowi pięknego, złocistego i szlachetnego koloru? Warto także spróbować nieco opalić cebulę na małym palniku kuchenki, wówczas rosół stanie się niezwykle ciemny.

  1. Największe media podają dalej tragiczną informację. Nie żyje uwielbiany muzyk, walczył do samego końca z nowotworem
  2. Mamy potwierdzenie, koronawirus w kościele. Sanepid pilnie szuka wiernych
  3. Przywieźli dziecko do szpitala. Kiedy lekarz zobaczył, co ma w brzuchu, pobladł. Teraz alarmuje wszystkich rodziców

Jakie warzywa dodać do rosołu? Obowiązkowo pamiętaj o marchewce – im więcej, tym słodszy będzie rosół. Nie warto jednak z nią przesadzać. Na wyżej wymienione proporcje użyj od dwóch (klasyczny rosół) do 5 marchewek (bardzo słodka zupa). Do tego nie zapominaj o selerze, porze, czosnku. Pod koniec gotowania wywaru dodać możesz nieco białej kapusty, natkę pietruszki oraz szczypiorek.

Sekretny składnik zmieni rosół

Do gotowania rosołu nie bój się używać przypraw. Pieprz i sól mogą być wystarczające do przygotowania klasycznego, babcinego rosołu, ale w nowoczesnej kuchni warto pójść krok dalej. Do gotującej się zupy śmiało dorzuć lubczyk, liście laurowe, nieco ostrej papryki, czy czosnek niedźwiedzi.

Jest jeden sekretny składnik, który całkowicie odmieni smak i wartości naszego rosołu. Jest nim kieliszek… spirytusu. Dodanie odrobiny alkoholu spowoduje, że zupa będzie klarowna. Spirytus pozwoli także dłużej zachować świeżość rosołu.

Ważna jest kolejność dodawania składników. Mięso zalane kranówką powinno gotować się minimum dwie godziny, dopiero po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy razem, aż będą one al’dente. Dopiero wówczas należy dodać przyprawy. Sekretny składnik oraz świeży szczypior dodajemy na samym końcu.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Przyprawy na łyżeczkach

Nie bój się eksperymentów z przyprawami

Kieliszek na alkohol

Sekretnym składnikiem rosołu jest kieliszek spirytusu

Szczypiorek

Świeży szczypiorek dodaj bezpośrednio przed podaniem

ZOBACZ TEŻ:

  1. Jasnowidz Jackowski aż nie mógł uwierzyć w to co się dzieje. Już się zaczęło, ponura wizja Warszawy podczas najnowszej przepowiedni
  2. W bezduszny sposób pozbył się niechcianego już psa. Wszystko zarejestrowały kamery, ogromny żal
  3. RMF FM przekazało zatrważające informacje. Chodzi o tysiące Polek i Polaków, mogą mieć poważny problem przed świętami z tymczasową pracą
  4. Ministerstwo przekaże ogromne pieniądze na pomoc polskim gwiazdom. Mnóstwo znanych nazwisk na liście
  5. Cała prawda o małżeństwie Rafała Trzaskowskiego. Żona ujawniła, co naprawdę się dzieje
  6. Mama powiedziała córkom, że nie dostaną wymarzonego psa. Zapanowała histeria, wtedy ojciec zrobił niezwykłą rzecz
  7. Anna Lewandowska dodała wymowne zdjęcie. Fani oszaleli, rodzina się powiększyła? (FOTO)

Źródła: kwestiasmaku.pl, opracowanie własne