Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Czy soja jest dobra dla zdrowia?
Dominika Bryś
Dominika Bryś 29.01.2021 00:22

Czy soja jest dobra dla zdrowia?

soja jest dobra dla zdrowia
fot. eiliv sonas, www.unsplash.com
Czym jest soja i jakie są jej rodzaje?

Soja to rodzaj roślin strączkowych, które można spożywać w całości lub przetwarzać na różne formy.

– Podczas gdy dojrzałe ziarna soi rzadko są spożywane w całości w diecie zachodniej, edamame na przykład jest ulubioną wysokobiałkową przystawką w kuchni azjatyckiej.

Czy soja jest dobra dla zdrowia?

Inne testy wykazały jednak, że spożycie soi może negatywnie wpływać na niektóre aspekty zdrowia, w tym trawienie i funkcję jajników.

– Fermentowane produkty sojowe są przetwarzane tradycyjnymi metodami i obejmują sos sojowy, tempeh, miso. Sos sojowy to płynna przyprawa wytwarzana ze sfermentowanej soi. Tempeh to placek pochodzący z Indonezji, za to miso to tradycyjna pasta japońska wytwarzana z soi, soli i grzybów.

– Tofu wytwarza się przez koagulację mleka sojowego i prasowanie twarogu w bloki. Jest częstym źródłem białka roślinnego w dietach wegetariańskich.

Niektóre badania sugerują, że soja może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, ryzyko raka i objawy menopauzy.

Co więcej, badania wykazały, że potencjalne korzyści zdrowotne soi zależą prawdopodobnie od formy, w jakiej jest spożywana, przy czym cała lub sfermentowana żywność sojowa jest lepsza od bardziej przetworzonych odmian soi.

Chociaż jasne jest, że potrzebne są bardziej wysokiej jakości badania, aby określić wpływ spożycia soi na ogólny stan zdrowia, większość obecnych badań sugeruje, że spożywanie całej lub sfermentowanej żywności sojowej z umiarem jest prawdopodobnie bezpieczne i korzystne dla większości ludzi.

– Mleko sojowe wytwarza się poprzez namaczanie i mielenie całych ziaren soi, gotowanie ich w wodzie, a następnie odfiltrowywanie cząstek stałych. Osoby, które nie tolerują nabiału lub chcą go unikać, często używają go jako alternatywy dla mleka.

Soja jest częścią tradycyjnej diety azjatyckiej od tysięcy lat. Obecnie jest ona powszechnie spożywana, nie tylko jako źródło białka roślinnego, ale także jako składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych. Jednak soja pozostaje pożywieniem kontrowersyjnym – niektórzy chwalą jej korzyści, podczas gdy inni twierdzą, że może być szkodliwa. Czy soja jest dobra dla zdrowia?

Tagi: