Latem, gdy nad Polskę nadciąga tropikalna fala upałów, większość z nas ma zdecydowanie mniejszą ochotę na gorące napoje, jak kawa czy herbata. Jednak lato wcale nie oznacza, że musimy rezygnować z ulubionych smaków czy stałej dawki kofeiny! Bariści Starbucks zachęcają, aby w gorące dni postawić na orzeźwiający smak cytrusów i pyszne mrożone Frappuccino, dzięki którym każdy pokocha lato w mieście!

Gdy temperatury sięgają ponad trzydziestu stopni, zdecydowana większość z nas woli raczej ukryć się w domu – najlepiej, trzymając głowę w otwartych drzwiach lodówki. Ale co poradzić w momencie, gdy tęsknisz za ukochanym aromatem kawy i codzienną dawką kofeiny? Starbucks już od wielu lat ma pomysł, jak połączyć lato z kawą!

Orzeźwiające cytrusowe smaki

Starbucks istnieje w Polsce już od 10 lat. W tym czasie znana kawiarnia zdążyła całkiem nieźle poznać kawowe gusta Polaków, dzięki czemu nieustannie dogadza swoim Gościom. W tym roku specjalnie z myślą o nich, w ofercie pojawiły się dwa szalone smaki mrożonych Frappuccino: Strawberry & Donut z owocami i cząstkami donuta, oraz Cookies & Cream – z ciasteczkami  i pyszną kremową polewą. Dla tych jednak, którzy nie przepadają za napojami z dodatkiem cukru, bariści Starbucks mają rozwiązanie – poznajcie kawę Kenya o wyjątkowych cytrusowych aromatach, dostępną w sprzedaży także dla tych, którzy szukają orzeźwienia w domowym zaciszu.

Latem warto sięgnąć po kawę ziarnistą Kenya. Przeważają w niej wyraziste, słoneczne tony, które nam, baristom, kojarzą się z wakacjami na plaży. Jest nieco kwaskowa, z nutą winną i owocową – od czarnej porzeczki, przez jeżynę, do cierpkiego grejpfruta – dzięki czemu, świetnie smakuje w połączeniu z lodem i pomarańczą. Polecam podawać ją szczególnie w skórce pomarańczy, a czasami z dodatkiem karmelizowanych owoców – podpowiada Sofia Muzychka, Coffee Master Starbucks w Warszawie.

Każda kawiarnia Starbucks ma swoje ulubione letnie połączenie, które może przygotować na życzenie. Wystarczy zapytać przy ladzie dodaje.

Kawa parzona na zimno

Choć parzenie kawy samo w sobie kojarzy nam się z wysokimi temperaturami, istnieje alternatywna metoda – jedynie dla cierpliwych. W 2016 roku Starbucks jako pierwszy przedstawił Polakom kawę parzoną na zimno, czyli słodką i aromatyczną Cold Brew. Połączenie ziaren pochodzących z Ameryki Południowej i Afryki w Starbucks Cold Brew Blend nadaje jej czekoladowy smak z cytrusową nutą, który rozkwita dzięki wielogodzinnemu parzeniu na zimno.

Taka kawa przygotowywana jest nawet przez 20 godzin! Dzięki unikalnemu procesowi parzenia – wyłącznie zimną wodą – zyskuje głębszy smak i uwalnia większą ilość kofeiny, a dzięki swojej niskiej kwasowości i zawartości wielu antyoksydantów jest również zdrowsza dla żołądka. Tymczasem dla osób lubujących się w kawie z mlekiem, istnieje odrębny wariant tego napoju – Cold Brew Latte. 

Starbucks na plaży 

Poza 70 kawiarniami w całym kraju, Starbucks każdego roku otwiera się w niestandardowych przestrzeniach. Odwiedzając Trójmiasto, koniecznie zajrzyj na sopocką plażę, gdzie czeka na Ciebie letni format znanej kawiarni! Nie masz czasu na wojaże? Nic straconego. Pamiętaj, że wiele kawiarni Starbucks latem oferuje wygodne, letnie ogródki. A jeśli zabierzesz ze sobą własny kubek, w ramach inicjatywy Bring Your Own Tumbler, za napój zapłacisz o 1 zł mniej!

Mieszkańcy Trójmiasta kojarzą już, że w sezonie letnim można spodziewać się nas na plaży. Ale dla przyjezdnych, jest to często nadal miłe zaskoczenie. Nawet na wakacjach mają nas na wyciągnięcie ręki – śmieje się Dajana Drabczyk, Store Manager w sezonowej kawiarni Starbucks w Sopocie

starbucks
Fot.materiały prasowe Starbucks
Poprzedni artykułKora pod koniec życia bardzo cierpiała. Słowa jej opiekunki nie pozostawiają wątpliwości
Następny artykułJak obciąć włosy w domu? Nie potrzebujesz fryzjera, by wyglądać obłędnie
Redaktor Prowadzący portalu Lelum.pl, absolwentka historii sztuki na KUL. Uwielbia eksperymenty kulinarne, filmy Antonioniego i zwiedzać końce internetów. Nienasycona ciekawość świata, ludzi i życia doprowadziła ją do Redakcji Lelum.pl.