Sushi jest pyszne, wygląda pięknie na Instagramie, a w przypadku dań na wynos – jest także wygodne. Czy jest jednak zdrowe? W końcu sushi często zawiera ono produkty bogate w składniki odżywcze – awokado, wodorosty, świeże warzywa. Jak jest naprawdę? Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie odchudzającej?
Czy sushi jest zdrowe?
Dietetycy są zgodni – sushi jest bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Pod warunkiem, że jemy je z głową. Im mniej wyszukana rolka, tym lepiej. Proste rolki, składające się z ryżu, ryb i warzyw to mocna porcja zdrowych tłuszczów, witamin oraz ważnych dla zdrowia składników i minerałów.
Wiele restauracji sushi zawiera także w menu dania wegetariańskie ze składnikami takimi jak świeże ogórki, awokado i warzywa morskie. Warto wprowadzić je do swojej diety. Są one pełne składników odżywczych, takich jak witamina K, magnez i kwas foliowy.
Ponadto – znasz tę małą kupkę imbiru, która zawsze jest na twoim talerzu – to nie jest tylko ozdoba! Zjedz go! Imbir pomaga wzmocnić układ odpornościowy jako skuteczny środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. Jest również dobrym źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu
To samo dotyczy wasabi. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwrakowe.
Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie odchudzającej?
Aby zmaksymalizować korzyści płynące z sushi, wybieraj kawałki bogate w kwasy omega-3, nienasycone tłuszcze, które chronią serce i zwiększają pracę mózgu. Sugerujemy wybór łososia i tuńczyka, dwie z najzdrowszych rollek sushi na zamówienie, które są niskokaloryczne (40 kalorii na uncję łososia i 42 dla tuńczyka), bogate w białko i kwasy omega-3.
Trzymj się z daleka od „chrupiących rollek”, które były smażone w głębokim tłuszczu, aby uzyskać złotą panierkę. Zamiast tego skup się na zamawianiu produktów gotowanych na parze lub grillowanych.
Pamiętaj, by zamawiać sos sojowy o niskiej zawartości sodu. Ma aż 25 procent mniej soli niż klasyczny sos.