Muffinki zawsze świetnie dopełniają wszelkie uroczystości. Bardzo szybko się je robi, a to, w jaki sposób je przyozdobisz, zależy tylko od twojej wyobraźni. 

fot. Instagram

Przepis na pyszne i wilgotne świąteczne babeczki, które nie czerstwieją. Cały ich sekret leży w tym, żeby jajka wymienić na banana.

Składniki:

– 3 dojrzałe banany (ok. 400 g, jedno jajko to pół banana)
– 180 g mąki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 100 g cukru
– 100 g masła
– 120 ml jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 szczypta soli 

Sposób przygotowania:

Wsadź do małego garnka masło i je rozpuść. Jak już masło będzie w płynnej postaci, poczekaj, aż się ostudzi i w tym czasie pokrój banany. Rozgnieć je albo zmiksuj, z doświadczenia wiem, że gdy je rozgnieciesz, babeczki będą bardziej puszyste. Wymieszaj ze sobą w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki takie jak: jajka, masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Następnie zmieszaj ze sobą zawartość obu misek. Na wcześniej przygotowanych foremkach rozłóż masę. Nie przejmuj się grudkami z rozgniecionych bananów, właśnie tak to ma wyglądać. Całość piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200 °C, co jakiś czas sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy są już gotowe w środku. Wyjmij babeczki z piekarnika i daj im trochę „ochłonąć”. Możesz je przyozdobić wedle uznania, w sklepach jest cała masa słodkich dodatków do zdobień. Możesz również kupić kolorowy lukier i samemu coś na nich namalować.

Smacznego!

ładowanie...

Zobacz również