Termin przydatności produktów warunkuje to, na jak długo wystarczy Polakom ich spożywczych zapasów. Czas kwarantanny skutkuje piętrzącymi się na półkach paczkami makaronów, kasz, mąki czy sosów. Niektóre produkty możemy spożywać nawet po określonej na opakowaniu dacie. Które się do nich zaliczają?

Głównym z powodów pozbywania się zdatnej do użycia żywności, jest przekroczenie widocznego na opakowaniu terminu ważności. Tymczasem nie we wszystkich przypadkach należy tak ściśle się go trzymać. To, że minęła północ, nie oznacza wcale, że jedzenie nadaje się wyłącznie do kosza. W jakich przypadkach ma znaczenie konkretny termin przydatności?

Co oznacza termin przydatności do spożycia?

Termin przydatności do spożycia kojarzy się z konkretną datą, do której należy spożyć dany produkt. Tymczasem należy rozróżnić termin należy spożyć do od najlepiej spożyć przed.

Termin przydatności określony jako należy spożyć do oznacza datę, po której przekroczeniu żywność nie nadaje się już do jedzenia. Taką etykietę będą posiadały najmniej trwałe produkty. Warto jednak powąchać go, spróbować i samemu przekonać się, czy smakuje tak jak zazwyczaj. Wątpliwe jest, że wraz z zegarową datą nagle produkt stracił swoje właściwości. Najlepiej więc zdać się na siebie samego.

Z kolei oznaczenie najlepiej spożyć przed sugeruje, że po upływie tego czasu żywność nadal jest zdatna do spożycia. Umieszczona data jest gwarancją najlepszej jakości produktu, ale nie oznacza to, że po przekroczeniu jej jedzenie nadaje się do wyrzucenia. Najważniejsze, aby wiedzieć, jak prawidłowo je przechowywać.

  1. Kiedy Polacy przestaną zarażać się koronawirusem? Specjaliści prognozują datę
  2. Wszyscy byli w błędzie? Znaleźli nowe objawy koronawirusa, pod żadnym pozorem nie wolno ich lekceważyć
  3. Czy pies może jeść owoce? Lista owoców, które nie szkodzą psu

Termin przydatności: jakie produkty można jeść po upływie?

Istnieje grupa żywności, która ma największe szanse na dłuższy żywot niż termin przydatności na opakowaniu. Co się do niej zalicza?

Przede wszystkim żywność w puszkach, które trzeba przechowywać w suchym, ciemnym miejscu o pokojowej temperaturze. Puszek nie należy spożywać, jeżeli ich kształt podejrzanie się zmienił, albo zauważymy, że ciecz zachowuje się inaczej. Kolejną grupą są suszone warzywa strączkowe, ryż oraz pieczywo, które należy umieścić w drewnianym chlebaku i zwracać uwagę na widoczną pleśń.

Dłużej można przetrzymać również twarde sery, takie jak parmezan, a najlepiej włożyć je do lodówki w szklanym opakowaniu. Jajka można przechowywać w kasetce na drzwiach lodówki, gdzie jest najniższa temperatura, a żeby sprawdzić ich zdatność do spożycia, można zrobić test ze szklanką wody.

Więcej poleży także masło klarowane (w lodówce do 15 miesięcy), jogurty (chybachyba że jest kwaśny w smaku) i oczywiście makaron, który trzeba trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Ostatnia grupa to przechowywane w lodówce sałaty, orzechy oraz gorzka czekolada. W ciemnym i suchym miejscu długo przetrwa również kawa i herbata.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

termin przydatności
fot. pixabay.com / Pexels

Termin przydatności nie oznacza wcale, że musimy wyrzucić żywność do kosza.

termin przydatności
fot. pixabay.com / Free-photos

Które produkty mogą przetrwać dłużej?

ZOBACZ TEŻ:

  1. Dramat we Włoszech wciąż trwa. Stwierdzono więcej ofiar śmiertelnych niż w Chinach
  2. Dwa pierwsze przypadki koronawirusa w kolejnym kraju. Mają 26 i 36 lat
  3. Odwołują komunię, archidiecezja ujawnia swój plan. Przez epidemię musieli podjąć trudną decyzję
  4. Ogromne zmiany dla seniorów. Biedronka wprowadziła dla niech specjalną zmianę, inni sieci zrobią to samo?
  5. Za banknot 10 zł możesz dostać majątek. Wystarczy zwrócić uwagę na jedną rzecz
  6. Asia pracująca w Biedronce nie zamierza dłużej milczeć. Treść jej ponurego listu trafiła do sieci

źródło: medonet.pl

Poprzedni artykułBarbara Kurdej-Szatan o braku pracy dla aktorów. Ma rozwiązanie, jeżeli rząd nie przekaże im pieniędzy
Następny artykułPremier Morawiecki: „Nie powinny poruszać się razem więcej niż dwie osoby” Ograniczenia ruchu do minimum
Redaktorka Lelum.pl. Absolwentka Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych na Uniwersytecie Warszawskim. Swoje życie postanowiła związać z dziennikarstwem i muzyką. W wolnych chwilach ćwiczy jogę, chodzi na festiwale filmowe i tworzy poezję.