Tłuczek do mięsa to bardzo przydatna rzecz w każdej kuchni. Jak wiadomo, tłuczek służy głównie do ubijania porcji mięsa na kotlety, bądź steki. Ludzie bardzo często decydują się na przygotowanie takich potraw. Jednak warto zauważyć, że mnóstwo z nas nie zwraca uwagi na to, że tłuczki mają dwie strony: kratkowaną i płaską, a to błąd. Wiecie, do czego służy druga wymieniona?

W dzisiejszych czasach wielu ludzi decyduje się na odstawienie mięsa. Jednak to tylko część z nich. W większości polskich domów można usłyszeć ten przyjemny dźwięk ubijania mięsa tłuczkiem. Ludzie go używają, ale bardzo często robią to źle. Tłuczek do mięsa posiada dwie strony, jednak każda z nich służy do czegoś innego. Wiedzieliście?

Tłuczek do mięsa i jego zastosowanie

Wiele osób podczas przygotowywania mięsnych potraw chwyta w dłonie tłuczek. Z pozoru jest to narzędzie bardzo proste do użytkowania, jednak okazuje się, że często ludzie nie wiedzą dokładnie, w jaki sposób go używać. Wszystko za sprawą dwóch stron, które posiada każdy tłuczek. Jedna jest kratkowana, a druga płaska.

Zazwyczaj używana jest ta pierwsza, która zdaniem wielu ludzi skuteczniej rozbija i zmiękcza mięso na kotlety schabowe czy steki. By przygotować perfekcyjne kotlety, należy rozbijać je mocno i wybrać odpowiednią bułkę tartą. A czy zastanawialiście się, do czego służy ta druga strona tłuczka?

  1. Krzysztof Ibisz pęka z dumy. Nikt się nie spodziewał, gratulacje płyną z całej Polski
  2. Prowadząca „Pytanie na śniadanie” ujawniła pewne szczegóły programu. Czy może ponieść konsekwencje?
  3. Tłumy ruszą do Pepco, w sklepie znowu pojawił się produkt, którego pragną tysiące. Cena zachęca jeszcze bardziej

Do czego służy płaska strona tłuczka do mięsa?

Tłuczek do mięsa posiada płaską stronę, która służy do rozbijania włókien, które mają tendencję do twardnienia podczas obróbki termicznej. Wielu ludzi nie ma o tym pojęcia, dlatego decyduje się na używanie strony kratkowanej. Płaska strona tłuczka powinna być stosowana m.in. do przygotowania karkówki lub wołowiny.

Jeśli natomiast druga strona twojego tłuczka jest gładka, musisz wiedzieć, że jest to idealny przyrząd do delikatnego rozbicia drobiu. Bezwypustkowa powierzchnia zapewni nieprzebicie mięsa podczas przygotowania.

Karol Okrasa na kanale KuchniaLidla.pl na platformie YouTube, pokazał jak przyrządzić idealne kotlety schabowe. 

ZOBACZ WIDEO:

Karol Okrasa pokazuje jak przyrządzić idealne kotlety schabowe.

tłuczek do mięsa
fot. canva.com

Wiedzieliście, jak prawidłowo używać tłuczka do mięsa?

ZOBACZ TEŻ:

  1. Na miejscu mnóstwo policjantów i karetek, ludzie są wywożeni do szpitali. Tragiczne wydarzenia w centralnej Polsce
  2. Z ostatniej chwili. Czarny dym widać z wielu kilometrów, strażacy są bezradni. Fatalna sytuacja na południu Polski
  3. Rozstanie w zgodzie. Czy można przyjaźnić się z byłym partnerem?
  4. Cesarskie cięcie na życzenie. Jesteś za czy przeciw?
  5. Tragiczny finał wesela. Chcieli świętować miłość, teraz nie żyją
  6. Wsyp 1 przyprawę do kawy, a wydobędziesz wyjątkowy smak i wzmocnisz odporność. Dzięki niej zapomnisz o słodzeniu, idealna na jesienne poranki

Źródło: kobieta.wp.pl

Poprzedni artykułMinister edukacji przerwał milczenie. Już wiadomo, co się stanie ze szkołami w całej Polsce
Następny artykułWstrząsająca wiadomość. Nie żyje polski aktor, widzieliśmy go w ”Klanie” i ”13 Posterunku”
Redaktor działu Lifestyle w Lelum.pl. Absolwent Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na lubelskim UMCSie. Pisanie oraz redagowanie tekstów jest jego pasją, odkąd ukończył 13 lat. Ta dziedzina jest jego najmocniejszą stroną, w której chciałby być najlepszym. Jego pasją jest sport z naciskiem na piłkę nożną, muzyka, filmy akcji oraz czytanie książek. Dodatkowo od wielu lat pisze wiersze. Wakacje najchętniej spędza w górach, jeżdżąc na nartach. Optymista, pozytywnie nastawiony do życia, chwytający każdą okazję, by zmieniać swoje życie na lepsze.