Connect with us

Kobieta

Uwielbiasz makarony? Prawdziwie włoską pastę przygotujesz w kwadrans

Opublikowane

-

Świetny przepis dla wszystkich fanów makaronów. Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź ten przepis, jest bardzo prosty.

komentarze

Reklama

Featured

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy

Opublikowane

-

Znacie kogoś, kto nie lubi pizzy? No właśnie, my też nie. (więcej…)

komentarze

Kontynuuj czytanie

Kobieta

Też kochasz muffinki? Zobacz przepis na ich świąteczną wersję

Opublikowane

-

Muffinki zawsze świetnie dopełniają wszelkie uroczystości. Bardzo szybko się je robi, a to, w jaki sposób je przyozdobisz, zależy tylko od twojej wyobraźni. 

fot. Instagram

Przepis na pyszne i wilgotne świąteczne babeczki, które nie czerstwieją. Cały ich sekret leży w tym, żeby jajka wymienić na banana.

Składniki:

– 3 dojrzałe banany (ok. 400 g, jedno jajko to pół banana)
– 180 g mąki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 100 g cukru
– 100 g masła
– 120 ml jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 szczypta soli 

Sposób przygotowania:

Wsadź do małego garnka masło i je rozpuść. Jak już masło będzie w płynnej postaci, poczekaj, aż się ostudzi i w tym czasie pokrój banany. Rozgnieć je albo zmiksuj, z doświadczenia wiem, że gdy je rozgnieciesz, babeczki będą bardziej puszyste. Wymieszaj ze sobą w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki takie jak: jajka, masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Następnie zmieszaj ze sobą zawartość obu misek. Na wcześniej przygotowanych foremkach rozłóż masę. Nie przejmuj się grudkami z rozgniecionych bananów, właśnie tak to ma wyglądać. Całość piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200 °C, co jakiś czas sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy są już gotowe w środku. Wyjmij babeczki z piekarnika i daj im trochę „ochłonąć”. Możesz je przyozdobić wedle uznania, w sklepach jest cała masa słodkich dodatków do zdobień. Możesz również kupić kolorowy lukier i samemu coś na nich namalować.

Smacznego!

komentarze

Kontynuuj czytanie

Kobieta

Najlepsze i najszybsze przekąski na sylwestra

Opublikowane

-

Zobaczcie dwa szybkie i najlepsze przepisy  na imprezę! Kulki serowe i bruschetta z pomidorami to idealne rozwiązanie.

1.  Przepis na – Kulki Serowe

https://www.instagram.com/snacksection/

ok. 500 g żółtego sera

jedno jajko

papryczka chilli

bułka tarta

olej słonecznikowy

bazylia (świeża)

pieprz i sól

Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce, papryczkę chilli pozbawiamy pestek i kroimy w małe kosteczki. Mieszamy ją z serem, następnie siekamy bazylię i dorzucamy ją do reszty. Dokładamy 3 łyżki bułki tartej, doprawiamy pieprzem i solą – całość dokładnie mieszkamy, tak aby utworzyła się jednolita masa. Formujemy kulki i wrzucamy je na 30 min do lodówki. Po 30 minutach kulki obtaczamy w bułce tartej i jajku. Następnie w głębokim garnku z  rozgrzanym olejem smażymy kulki.

2. Przepis na – Bruschetta z pomidorami 

Bagietka

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

1 pomidor

świeża bazylia

oliwia

pieprz i sól

rukola (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Bagietkę kroimy na równe części. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni, dodajemy czosnek. Doprawiamy solą (powinno nam się utworzyć masło czosnkowe), każdą kromkę dokładnie smarujemy z obu stron. Wykładamy je do piekarnika i czekamy aż się przyrumienią. Pomidora kroimy razem z cebulką na małe kosteczki,doprawiamy i dodajemy odrobinę oliwy, dodajemy kilka listków bazylii i opcjonalnie na talerz wykładamy rukolę. Wykładamy pomidorki z cebulką na podsmażone grzanki. Gotowe ! 🙂

komentarze

Kontynuuj czytanie
Reklama

Grzejące tematy