Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Wielkanoc 2018: przepisy Magdy Gessler
Redakcja Lelum
Redakcja Lelum 18.03.2018 02:13

Wielkanoc 2018: przepisy Magdy Gessler

Wielkanoc Magda Gessler
instagram.com / pixabay.com

Wielkanoc 2018 zbliża się wielkimi krokami. Już niebawem usiądziemy przy wspólnym świątecznym stole wielkanocnym. Jeżeli nie macie pomysłu na proste i smaczne potrawy wielkanocne, mamy dla was idealne rozwiązanie. Przepisy prosto od Magdy Gessler, sprawdźcie, co proponuje najsłynniejsza restauratorka w Polsce. 

Przygotowanie do Wielkanocy już ruszyły. Warto wiedzieć jak przygotować najprostsze i najsmaczniejsze potrawy wielkanocne z przepisu kreatorki smaku i stylu – Magdy Gessler.

Najlepsze przepisy na Wielkanoc 2018 wg. Magdy Gessler

Jajowa ze szczawiem

Potrzebne składniki:

Włoszczyzna: 250g

Szczaw: 150g

Woda: 1,5l

Mąka: 2-3 łyżki

Mleko: 250ml

Żółtka: 1-2

Masło: 30g

Sól

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy i obieramy wszystkie warzywa. W dużym garnku zalewamy je wrzątkiem i dodajemy 10 g. masła i sól, gotujemy całość.

Przechodzimy do gotowania szczawiu: wycinamy korzonki i dokładnie myjemy. Połowę szczawiu miksujemy w blenderze. Drugą połowę szczawiu wkładamy do wazy, w której będzie podawana zupa. Zmiksowany szczaw, gotujemy w niedużej ilości wody. Odcedzamy wywar z warzyw, łączymy go z mlekiem połączonym z wodą i zagotowujemy. Dodajemy ugotowany szczaw i posypujemy szczyptą soli. Przed samym podaniem mieszamy z surowymi żółtkami i roztartym masłem.

Do zupy możemy dołożyć grzanki, lane kluski, jajka na twardo albo ziemniaki.

Mazurek różany ucierany

Potrzebne składniki:

Mąka pszenna: 300g

Masło: 200g

Cukier: 100g

Żółtka: 4

Woda

Konfitura z dzikiej róży: 1 słoik

Cukier do polewy: 200g

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Na początek zajmujemy się ciastem, ugniatamy mąkę z dodatkiem cukru i masła, następnie dodajemy ugotowane na twardo i przetarte żółtka. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy ciasto odpowiednio się chłodzi, rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną wcześniej masłem blachę. Ustawiamy piekarnik na 180C i pieczemy spód mazurka na złocisty kolor. Gotowy spód smarujemy grubo konfiturą z róży.

Teraz czas na masę do mazurka. W głębokim garnuszku rozpuszczamy cukier z połową szklanki konfitury i sokiem z cytryny. Mieszamy całość na jednolitą masę. Czekamy, aż całość wystygnie i wylewamy ją na gotowy spód. Odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy! Gotowe!

ZOBACZ TEŻ:

  1. Nadciąga zimowy koszmar. Sprawdź, gdzie będą śnieżyce
  2. Rodzina zastępcza: siostry spotkały się po latach i zrobiły sobie zdjęcie. Ale się zmieniły!
  3. Doda zabrała głos ws. Tomasza Komendy. Wstrząsające słowa

źródło: radiozet.pl