Te rośliny znajdziemy bez trudu w polskich lasach, łąkach a nawet w naszych ogrodach. Należy jednak pamiętać, że są bardzo niebezpieczne – owoce niektórych z nich mogą doprowadzić nawet do śmierci.

  • W Polsce rosną bardzo niebezpieczne, trujące rośliny.
  • Na pospolicie rosnącą konwalię majową czy barszcz sosnowskiego należy uważać.
  • Nawet niewielki kontakt z kwiatami może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Sezon letni już niebawem rozpocznie się w pełni, dlatego warto pamiętać na jakie rośliny uważać przy letnich spacerach i wędrówkach. W Polsce pospolicie rosną silnie trujące rośliny, jak konwalia majowa czy barszcz sosnowskiego.

Barszcz sosnowskiego – czy jest śmiertelnie trujący?

Jedną z najbardziej niebezpiecznych roślin w Polskich lasach jest barszcz sosnowskiego. Znane są przypadki ciężkich komplikacji zdrowotnych, a nawet śmierci po kontakcie z rośliną. Jest groźna dla ludzi i zwierząt.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

 

Barszcz sosnowskiego to charakterystyczna, wysoka roślina występująca na łąkach i w lasach bardzo powszechnie. Trzeba przede wszystkim uważać, by nie dotknąć rośliny, ponieważ nawet przelotny kontakt ze skórą powoduje groźny swąd i oparzenia II i III stopnia, które goją się bardzo powoli.

Również sok z barszczu sosnowskiego jest silnie trujący. W wypadku kontaktu soku z oczami może powodować nawet ślepotę. Jest to bez wątpienia jedna z najniebezpieczniejszych roślin rosnących w Polsce, określona jako silnie trująca. 

Nie tylko barszcz sosnowskiego – na jakie rośliny jeszcze uważać?

Kolejną groźną rośliną polską jest konwalia majowa. Zarówno owoce jak i reszta rośliny jest silnie trująca. Jej estetyczny wygląd i białe owoce sprawiają, że kwiat cieszy się dużą popularnością i często możemy je znaleźć w naszych domach czy ogrodach.

Jest jednak silnie trująca, a może nawet być śmiertelna. Zjedzenie jagód czy wypicie wody z wazonu wywołuje niebezpieczne reakcje, a już kilka owoców jest dawką śmiertelną dla dziecka. Zatrucie konwalią majową powoduje silne bóle i zawroty głowy, zaburzenie postrzegania barw czy zaburzenie pracy serca.

W Polsce rośnie więcej roślin trujących – cis pospolity, tojad mocny, wiciokrzew, naparstnica. Aby zapobiec zatruciom przede wszystkim należy pamiętać, by nie jeść owoców roślin, co do których nie jesteśmy przekonani, że nie są trujące.

barszcz sosnowskiego
Fot. commons.wikimedia.org/Ludwik Polak/ CC 4.0
konwalia majowa
commons.wikimedia.org/ Ludwik Polak/ CC 4.0

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

Źródło: Polska Times