Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny? Zdradzamy genialny przepis, zupa będzie pyszna jak nigdy
Karina Sulich
Karina Sulich 04.04.2020 12:59

Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny? Zdradzamy genialny przepis, zupa będzie pyszna jak nigdy

zakwas
Fot. _annascooking_, Instagram

Tak przygotowany zakwas możemy użyć od razu lub odczekać 2-3 tygodnie. Teraz już możemy rozkoszować się smakiem naszego pysznego, wielkanocnego żurku.

  1. Czy policja może wystawić mandat biegaczom? Funkcjonariusze już ruszyli do akcji
  2. Rząd planuje ogromną zmianę na samą Wielkanoc. Dotyczy wszystkich, wielu Polaków się wścieknie
  3. Polscy naukowcy ogłosili przełom. Opracowana przez nich substancja hamuje zakażenie

Zakwas na żurek zrobimy bardzo łatwo. Wystarczy jedynie postępować krok po roku, wobec sprawdzonego przepisu:

Zakwas to absolutna konieczność do zrobienia pysznego żurku, którego nie może zabraknąć na żadnym wielkanocnym stole. Dzięki temu przepisowi, tradycyjna zupa zyska niepowtarzalny smak.
Święconka, baranek, babka oblana lukrem, pieczona szynka, jajka, chrzan, mazurek i żurek. Mało kto wyobraża sobie święta wielkanocne bez tych tradycyjnych słodkości, potraw i dodatków. Jedna z najpopularniejszych zup w Polsce, która wręcz triumfuje na tym świątecznym stole, będzie jeszcze smaczniejsza jeżeli przygotujesz domowy zakwas, co w rzeczywistości wcale nie jest trudne.
Zakwas na żurek
Zakwas na żurek to nic skomplikowanego. Największą trudnością może być jego proces dojrzewania, który trwa od minimum 4-5 dni, aż do trzech tygodni. Dłuższe kiszenie zakwasu spowoduje, że nasz żurek będzie kwaśniejszy. Ważną rolę pełnią w nim również przyprawy, które nadają niepowtarzalnego charakteru i smaku.
Przepis na zakwas na żurek:
Składniki:
  • ok. 100 g mąki żytniej
  • ok. 0,5 – 0,7 l ciepłej wody (przegotowanej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • skórka z razowego chleba na zakwasie
ZOBACZ TEŻ:
  1. Zagotuj wodę.
  2. Przygotuj słoik. Wsyp do niego mąkę, dolej letnią lub zimną wodę, dodaj ząbki czosnku i przyprawy.
  3. Delikatnie mieszaj całość. Dodaj listki laurowe.
  4. Dodaj skórkę chleba na prawdziwym zakwasie lub odrobinę soku z kiszonych ogórków, jeżeli chcesz przyśpieszyć proces kiszenia. Zakręć szczelnie słoik.
  5. Słoik umieść w ciepłym miejscu w domu. Codziennie doglądaj zakwasu i mieszaj go.
  6. Po 4-5 dniach przelej zawartość słoika do butelek i odstaw do lodówki.
Żurek na domowym zakwasie zyska niepowtarzalny smak.
zakwas
@czarodziejka_smaku, Instagram

Swoim szybkim sposobem na domowy zakwas na żurek podzieliła się w mediach społecznościowych znana Czarodziejka_smaku.

zakwas
@piekarniamima, Instagram

Żurek możemy podać również w chlebie, najlepiej takim na zakwasie. Przed świętami wiele piekarni zbiera zamówienia na specjalne chleby na żur, w przypadku Piekarni Mima wystarczy wypełnienie formularza na stronie internetowej.

zakwas
@_wildtaste, Instagram
ZOBACZ ZDJĘCIA:

Jak zrobić zakwas na żurek?

zakwas
Fot. _annascooking_, Instagram

Wspaniałymi przepisami na Instagramie dzieli się też _annascooking_.