Maca w Izraelu, focaccia we Włoszech, pita w krajach arabskich, naan w Indiach czy batbout w Maroku – to tylko niektóre rodzaje pieczywa, jadane na całym świecie, stanowiące jednocześnie idealną alternatywę dla produktu, którym jest powszechnie znany biały chleb. Placki inspirowane północnoafrykańskim przysmakiem z łatwością wykonać można zaś w domu – wystarczy kilka składników oraz dobrze rozgrzana patelnia.

Przepis na chleb z patelni

Wbrew pozorom, nie każda receptura, według której można przygotować pieczywo, jest praco- oraz czasochłonna. Przepis na chleb z patelni należy bowiem do niezwykle prostych.

Do jego wykonania niezbędne będzie:

  • 300 mililitrów ciepłego mleka,
  • 7 gramów soli,
  • 7 gramów suchych drożdży,
  • 10 gramów cukru,
  • pół kilograma mąki,
  • 60 gramów jogurtu,
  • 30 mililitrów oliwy z oliwek.

Mleko należy wymieszać z solą, cukrem oraz drożdżami, a następnie odstawić na 5 minut. Do przygotowanego rozczynu dodaj mąkę, jogurt, a także oliwki. Całość wymaga następnie wyrobienia oraz godzinnego „odpoczynku”.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrobić oraz podzielić na równe części, z których należy następnie uformować kulki oraz rozwałkować na cienki placek. Pojedyncze przekładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć krótko z każdej strony.

Tak przygotowany chleb podawać można solo – smarując całość masłem. Będzie jednak stanowił również idealny dodatek do większych dań. Placki spożywać można także na słodko – z dżemem lub miodem – lub na słono – z najróżniejszymi pastami.

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

  1. Właśnie się dowiedzieliśmy, muzyk odszedł na zawsze. Miał 49 lat
  2. Policja w nocy opublikowała nagranie z granicy. Wystarczyło 29 sekund
  3. Nie mieści się w głowie, co zrobiło TVP tuż po informacji o zatrzymaniu Tuska

Wydawca i redaktor sekcji Lifestyle. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl