Ziemniaki to podstawa kuchni polskiej. Czasami jednak zbyt długo się gotują, a my potrzebujemy ich na już. Co możemy wtedy zrobić? Znamy prostą sztuczkę, dzięki której przygotujesz je w o wiele krótszym czasie. 

Ziemniaki to tradycyjny polski dodatek do kotleta z piersi z kurczaka czy schabowego, typowy składnik obiadu z dziada pradziada. Dostaniemy je wszędzie, w dobrej cenie i dobrej jakości, łatwo je przygotować i przy dobrej organizacji nie trzeba długo czekać, aż się ugotują. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy potrzebujemy ich na już.

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Ziemniaki ugotujesz nawet w 5-10 minut. Najważniejsze to znać pewną bardzo prostą sztuczkę. Z reguły ich standardowe przygotowanie zajmuje nawet około 40 minut, włącznie z ich obraniem, umyciem i gotowaniem. Dużo zależy też od ich wielkości. Im mniejsze, tym szybciej się gotują. Jeżeli sytuacja nas nagli, goście już czekają, a my jeszcze nic nie mamy gotowe, jesteśmy w stanie znacznie ten proces przyspieszyć. 

Aby znacznie skrócić czas gotowania ziemniaków, zagotuj wpierw wodę w czajniku, a następnie zalej ziemniaki nie zimną wodą, ale właśnie świeżo zagotowaną, wręcz wrzącą. W ten sposób ziemniaki będą się gotować około 5-10 minut. Jedynym minusem może być fakt, że w ten sposób tracą więcej witamin. Od czasu do czasu, w naglącej sytuacji jest to jednak bardzo korzystne rozwiązanie.

  1. Posłanka Lewicy: ”Dać ludziom 1500 plus w kwietniu”. 500 plus z góry ma pomóc zwolnionym rodzicom
  2. Prawda o Zenku wyszła na jaw. Gwiazda TVP wyjawiła kompromitujące fakty
  3. Szczepionka na koronawirusa będzie testowana na zwierzętach. Wiadomo, na których dokładnie

Ziemniaki i wartości odżywcze

Ziemniaki są warzywami prostymi i niewybrednymi w uprawie, bardzo popularnymi w naszej kulturze. Choć obecnie jemy także mnóstwo zagranicznych, egzotycznych potraw, z ziemniakami można na wiele sposobów eksperymentować, a u babci czy dziadka najczęściej zjemy właśnie ziemniaki i kotleta. 

Wbrew temu, co można sądzić, ziemniaki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia czy magnezu. Ich najzdrowszą częścią jest warstwa znajdująca się tuż pod skórką, warto zatem obierać je w jak najbardziej oszczędny sposób.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

ziemniaki
Fot. R Khalil, Pexels

Ziemniaki są bardzo popularnym składnikiem polskiego obiadu.

ziemniaki
pixabay.com/eKokki

Obiad to fantastyczna okazja na spędzenie czasu z rodziną.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Nietrzeźwy mężczyzna uciekł z kwarantanny. Wsiadł do metra, przejechał całą linię, trwa dezynfekcja
  2. Jeden kontynent ma rekordowo mało zakażeń koronawirusem. Mieszkańcy mają przewagę, eksperci tłumaczą
  3. Lekarz myślał, że to nowotwór mózgu. Po przeskanowaniu mózgu odkrył prawdę, osłupiał
  4. Mąż Małgorzaty Rozenek pokazał pierwsze zdjęcie ich wspólnego dziecka. Zewsząd spływają gratulacje
  5. Ceny warzyw w górę. Ujawniono statystyki, wzrost cen postępuje
  6. Trwają prace nad programem 1000 plus. Do kogo wkrótce mogą trafić pieniądze?

źródło: planetapl.life

Poprzedni artykułPodczas epidemii poszedł kochać się za pieniądze. Przez rzecz, którą powiedział, Agnieszkę wryło w ziemię
Następny artykułWiadomo już, kiedy najwcześniej będzie szczepionka na koronawirusa. Wielu będzie załamanych
Redaktorka portalu Lelum.pl. Absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Miłośniczka wszelakich podróży, kuchni włoskiej, kryminałów i astronomii. W wolnych chwilach z niecierpliwością planuje kolejne wyjazdy.