Zupa grzybowa to w Polsce tradycyjna potrawa wigilijna, ale jest chętnie jadana również na co dzień. Każdy, u kogo w rodzinie zbierało się grzyby, zna chyba widok ususzonych sznurów, zwisających z kuchennego sufitu. Dla tych z nas, które nie najlepiej czują się w kuchni, może wydawać się skomplikowana, ale w rzeczywistości, jej wykonanie jest bardzo proste. Szczególnie kiedy postępujemy zgodnie z przepisem Magdy Gessler.

To uniwersalne danie znane jest większości światowych kuchni. Wszędzie tam, gdzie w lasach rosną grzyby, które swobodnie można zrywać, jest ona świetnym, niedrogim pomysłem. W Polsce zupa grzybowa zazwyczaj jest przygotowywana na wywarze warzywnym albo mięsno-warzywnym z dodatkiem grzybów nadających jej charakterystyczny smak.

Zupa grzybowa Magdy Gessler – przepis

Przepis pochodzący ze strony z przepisami Magdy Gessler, smakizycia.pl, proponuje bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis na zupę grzybową. Do jej wykonania potrzebnym nam będzie zaledwie siedem składników, z których większość powinniśmy mieć w domu. Potrzebować będziemy:

  • 1,5 szklanki śmietany 36%
  • 5 szklanek bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 500g borowików mrożonych
  • cebulę

Do posiekanej i zeszklonej na maśle cebuli dorzuć rozmrożone i pokrojone na małe kawałki grzyby. Kiedy grzyby puszczą sok, dodać do nich bulion i gotować całość przez 30 minut. Następnie ubij śmietanę z sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i solą, a potem gotuj jeszcze przez pięć minut.

zupa grzybowa
41330 on Pixabay

Z jakich grzybów zupa grzybowa?

Zupa grzybowa może być wykonana z wielu rodzajów grzybów. Chociaż niektórzy preferują, kiedy zupa grzybowa przygotowana jest wyłącznie ze świeżych grzybów, mrożone sprawdzą się równie dobrze. Jeśli korzysta z nich sama Magda Gessler, to na pewno świetnie smakują. 

Jeśli chodzi o rodzaj grzybów, jakie możemy użyć w tej zupie, to mamy kilka możliwości. Przede wszystkim, musimy zdecydować, czy chcemy, żeby nasza zupa była z jednego, czy wielu rodzajów grzybów. Świetnie wkomponują się do niej borowiki, prawdziwki, podgrzybki i kurki.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

zupa grzybowa
pixabay.com
zupa grzybowa
unsplash.com

ZOBACZ TEŻ:

  1. Za zakupy w Niemczech możesz zapłacić dotkliwą karę. Rząd wprowadził surowy zakaz
  2. Joanna Krupa w ogniu krytyki. Pokazała nagranie z piłowania paznokci nowo narodzonej córce
  3. Grażyna Torbicka zdradziła swój największy sekret. Trudno uwierzyć, że ją to spotkało
  4. Maryla Rodowicz rywalizowała z Urszulą Sipińską. Ich bójka w Opolu przeszła do historii
  5. Cios w samo serce matki. Chodzi o 16-letnią córkę Pakosińskiej z kabaretu
  6. Kim był 30 lat młodszy kochanek Beaty Tyszkiewicz? Informacje ścinają z nóg

źródła: smakizycia.pl