Silver.Lelum.pl > Gwiazdy > Zupa grzybowa Magdy Gessler. Pyszna, aromatyczna i bajecznie prosta do wykonania
Anna Frankiewicz
Anna Frankiewicz 21.08.2020 00:00

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Pyszna, aromatyczna i bajecznie prosta do wykonania

zupa grzybowa
41330 on Pixabay

To uniwersalne danie znane jest większości światowych kuchni. Wszędzie tam, gdzie w lasach rosną grzyby, które swobodnie można zrywać, jest ona świetnym, niedrogim pomysłem. W Polsce zupa grzybowa zazwyczaj jest przygotowywana na wywarze warzywnym albo mięsno-warzywnym z dodatkiem grzybów nadających jej charakterystyczny smak.

Zupa grzybowa to w Polsce tradycyjna potrawa wigilijna, ale jest chętnie jadana również na co dzień. Każdy, u kogo w rodzinie zbierało się grzyby, zna chyba widok ususzonych sznurów, zwisających z kuchennego sufitu. Dla tych z nas, które nie najlepiej czują się w kuchni, może wydawać się skomplikowana, ale w rzeczywistości, jej wykonanie jest bardzo proste. Szczególnie kiedy postępujemy zgodnie z przepisem Magdy Gessler.

Zupa grzybowa Magdy Gessler – przepis

Przepis pochodzący ze strony z przepisami Magdy Gessler, smakizycia.pl, proponuje bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis na zupę grzybową. Do jej wykonania potrzebnym nam będzie zaledwie siedem składników, z których większość powinniśmy mieć w domu. Potrzebować będziemy:

  • 1,5 szklanki śmietany 36%
  • 5 szklanek bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 500g borowików mrożonych
  • cebulę

Do posiekanej i zeszklonej na maśle cebuli dorzuć rozmrożone i pokrojone na małe kawałki grzyby. Kiedy grzyby puszczą sok, dodać do nich bulion i gotować całość przez 30 minut. Następnie ubij śmietanę z sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i solą, a potem gotuj jeszcze przez pięć minut.

  1. Wyśledzili Beatę Kozidrak. Była bez makijażu i burzy loków na głowie, nie miała pojęcia, że robią jej zdjęcia z ukrycia
  2. Koronawirus w akademiku. Studenci mieli kontakt z setkami osób

Z jakich grzybów zupa grzybowa?

Zupa grzybowa może być wykonana z wielu rodzajów grzybów. Chociaż niektórzy preferują, kiedy zupa grzybowa przygotowana jest wyłącznie ze świeżych grzybów, mrożone sprawdzą się równie dobrze. Jeśli korzysta z nich sama Magda Gessler, to na pewno świetnie smakują.

Jeśli chodzi o rodzaj grzybów, jakie możemy użyć w tej zupie, to mamy kilka możliwości. Przede wszystkim, musimy zdecydować, czy chcemy, żeby nasza zupa była z jednego, czy wielu rodzajów grzybów. Świetnie wkomponują się do niej borowiki, prawdziwki, podgrzybki i kurki.

ZOBACZ ZDJĘCIE:

zupa grzybowa

Prosty przepis, a danie smakuje obłędnie.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Katarzynka Glinka właśnie przekazała radosną nowinę. „Jestem tak szczęśliwa, że nie mogę się powstrzymać”
  2. Magda Gessler pobiła się ze swoją ekipą. Wszystko nagrały kamery
  3. TVP nagle zwolniło popularną dziennikarkę po 15 latach pracy. Oburzające szczegóły, aż trudno uwierzyć
  4. Mama kupiła córce starą lalkę w prezencie. Gdy okazało się, co jest w środku, zamarła
  5. Latami nie zmywała makijażu przed snem. Lekarka prawie zemdlała, gdy zajrzała pod jej powiekę
  6. Jackowski ostrzegł klientów Biedronki, Lidla i innych. Zdruzgotany uważa, że ukryta jest straszna zawartość w produktach

źródła: smakizycia.pl