Zupa grzybowa to w Polsce tradycyjna potrawa wigilijna, ale jest chętnie jadana również na co dzień. Każdy, u kogo w rodzinie zbierało się grzyby, zna chyba widok ususzonych sznurów, zwisających z kuchennego sufitu. Dla tych z nas, które nie najlepiej czują się w kuchni, może wydawać się skomplikowana, ale w rzeczywistości, jej wykonanie jest bardzo proste. Szczególnie kiedy postępujemy zgodnie z przepisem Magdy Gessler.

To uniwersalne danie znane jest większości światowych kuchni. Wszędzie tam, gdzie w lasach rosną grzyby, które swobodnie można zrywać, jest ona świetnym, niedrogim pomysłem. W Polsce zupa grzybowa zazwyczaj jest przygotowywana na wywarze warzywnym albo mięsno-warzywnym z dodatkiem grzybów nadających jej charakterystyczny smak.

Zupa grzybowa Magdy Gessler – przepis

Przepis pochodzący ze strony z przepisami Magdy Gessler, smakizycia.pl, proponuje bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis na zupę grzybową. Do jej wykonania potrzebnym nam będzie zaledwie siedem składników, z których większość powinniśmy mieć w domu. Potrzebować będziemy:

  • 1,5 szklanki śmietany 36%
  • 5 szklanek bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 500g borowików mrożonych
  • cebulę

Do posiekanej i zeszklonej na maśle cebuli dorzuć rozmrożone i pokrojone na małe kawałki grzyby. Kiedy grzyby puszczą sok, dodać do nich bulion i gotować całość przez 30 minut. Następnie ubij śmietanę z sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i solą, a potem gotuj jeszcze przez pięć minut.

zupa grzybowa
41330 on Pixabay

Z jakich grzybów zupa grzybowa?

Zupa grzybowa może być wykonana z wielu rodzajów grzybów. Chociaż niektórzy preferują, kiedy zupa grzybowa przygotowana jest wyłącznie ze świeżych grzybów, mrożone sprawdzą się równie dobrze. Jeśli korzysta z nich sama Magda Gessler, to na pewno świetnie smakują. 

Jeśli chodzi o rodzaj grzybów, jakie możemy użyć w tej zupie, to mamy kilka możliwości. Przede wszystkim, musimy zdecydować, czy chcemy, żeby nasza zupa była z jednego, czy wielu rodzajów grzybów. Świetnie wkomponują się do niej borowiki, prawdziwki, podgrzybki i kurki.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

zupa grzybowa
pixabay.com
zupa grzybowa
unsplash.com

ZOBACZ TEŻ:

  1. Za zakupy w Niemczech możesz zapłacić dotkliwą karę. Rząd wprowadził surowy zakaz
  2. Joanna Krupa w ogniu krytyki. Pokazała nagranie z piłowania paznokci nowo narodzonej córce
  3. Grażyna Torbicka zdradziła swój największy sekret. Trudno uwierzyć, że ją to spotkało
  4. Maryla Rodowicz rywalizowała z Urszulą Sipińską. Ich bójka w Opolu przeszła do historii
  5. Cios w samo serce matki. Chodzi o 16-letnią córkę Pakosińskiej z kabaretu
  6. Kim był 30 lat młodszy kochanek Beaty Tyszkiewicz? Informacje ścinają z nóg

źródła: smakizycia.pl

Poprzedni artykułJak się ubrać do Peru? Odpowiednie przygotowanie to podstawa
Następny artykułZespół założony na szkolny apel stał się międzynarodową sensacją. Piosenki Filipinek śpiewali wszyscy
Redaktorka działu lifestyle w lelum.pl Studentka polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim na specjalizacji medialnej. Interesuje się literaturą romantyzmu. Pisanie zawsze było jej pasją, którą rozwijała już od dzieciństwa. Dziennikarstwo jest karierą bliską jej sercu, chociaż nie wybrała tego kierunku studiów, by pracować nie tylko nad swoim warsztatem pisarskim, ale i pogłębiać miłość do Juliusza Słowackiego