Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby kremowego smaku risotto. Wbrew pozorom, ta włoska tradycyjna potrawa, jest bardzo prosta do przyrządzenia. Należy jednak ściśle przestrzegać reguł jego przygotowania i tym samym nie pomijać żadnego ze składników. 

Risotto z grzybami
flickr.com

SKŁADNIKI 

– 200 g ryżu typu risotto (np. Arborio, nie używaj zwykłego ryżu)

– 1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej)

– 1 cebula

– 3 kieliszki bialego wina (1 kieliszek możesz wypić w trakcie gotowania)

– 10 kawałków suszonych borowików

– 10 łyżek tartego parmezanu

– 2 łyżki masła

– sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Rozpuść 2 łyżki masła na gorącej patelni.

2. Zeszklij cebulę na maśle. Dodaj grzyby i smaż je przez 2 minuty.

3. Do cebuli i grzybów wsyp ryż i trzymaj go na dużym ogniu przez około 30 sekund.

4. Wlej szklankę bulionu do ryżu i 1 kieliszek wina (to ważne, nie wlewaj od razu całego bulionu i wina!)

5. Odczekaj chwilę, aż ryż pochłonie płyn. To znak, aby dolać kolejną szklankę bulionu i kieliszek wina.

6. Powtarzaj czynność, aż ryż pochłonie cały litr bulionu.

7. Gotowe – smacznego!

Bez względu na to, czy właśnie po raz pierwszy zapraszasz do siebie tego wyjątkowego kogoś, czy pragniesz przygotować romantyczną randkę w domu dla osoby, na pewno będzie ona zachwycona tym pysznym risotto.

 

ładowanie...

Zobacz również