Cytryna dodana do wody sprawia, że napój staje się bardziej rześki oraz nabiera więcej smaku. Jak się jednak okazuje, zamawianie wody z plasterkiem cytryny to duży błąd, a jego uzasadnienie jest niezwykle odrażające i przyprawia o mdłości. Lepiej więcej tego nie robić.

Cytryna zawiera dużo witaminy C, a także witamin z grup B oraz E. Ponadto jest fantastycznym źródłem beta-karotenu, magnezu i potasu. To bardzo zdrowy owoc, którym można przyprawiać mnóstwo potraw, a także jest idealnym elementem dopełniającym do napojów i drinków. 

Cytryna w restauracjach jest siedliskiem bakterii

Choć cytryna sama w sobie ma mnóstwo witamin i minerałów, w restauracjach podobno lepiej jej nie zamawiać, zwłaszcza dodawanej do wody bądź innych napojów. Dlaczego? Powód jest odrażający.

Jak się dowiedzieliśmy z portalu pl.newsner.com, w 2007 roku zostały przeprowadzone badania, w których sprawdzono 76 cytryn z 21 różnych restauracji. Wyniki były zdumiewające. Okazało się bowiem, że aż 70% owoców zawierało szkodliwe bakterie.

  1. Mąż zniknął 6 tygodni po ślubie. Po 68 latach żona dowiedziała się prawdy
  2. Minister pod pozorem walki z pandemią chce wprowadzić nowy zakaz. Już mówią o skandalu
  3. Katarzyna Glinka z partnerem. Aktorka „Barw szczęścia” pokazała ukochanego, zaraz urodzi ich pierwsze dziecko

Bakterie na cytrynach

Jak wynika z badań, bakterie na cytrynach biorą się przede wszystkim z winy personelu, który niestety często zapomina o podstawowych zasadach higieny i na przykład nie myje rąk po wyjściu z toalety. W ten sposób ogrom bakterii z ubikacji i wszystkich klamek trafia do naszego napoju.

Niestety także inne produkty, owoce i warzywa, mogą być w ten sposób zanieczyszczone. Mycie rąk to podstawa w branży gastronomicznej. Zastanawiacie się na pewno, czy bakterie, w tym koronawirus, utrzymują się również na owocach i warzywach ze sklepów. Odpowiedź znajdziecie tutaj.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

soda oczyszczona
fot. pixabay.com/@varintorn

Cytryna to źródło wielu witamin.

soda oczyszczona
fot.instagram.com/ limit_waste

Cytryna w restauracjach może być siedliskiem wielu bakterii.

cytryna
fot. unsplash.com/Randy Fath

Pracownicy restauracji często zapominają o podstawach higieny, a bakterie trafiają do naszych napojów.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Za kilkanaście godzin będzie niebezpiecznie. IMGW wydało ostrzeżenia, zagrożenie nadchodzi z południa
  2. Tłumy ludzi na deptaku we Włoszech. Wielu bez maseczek, władze są wściekłe
  3. Porażające dane z OFE. Co z emeryturami? Środki błyskawicznie się kurczą
  4. Mówili, że jest najbrzydszą panną młodą w historii. Teraz wygląda pięknie
  5. Najtańsze sklepy w Polsce. Gdzie jest najtaniej? Aktualizacja 28.04
  6. GDP: Rozważa się wprowadzenie stanu klęski żywiołowej w Polsce. Co to oznacza dla obywateli?

źródło: pl.newsner.com

Poprzedni artykułDostałeś tajemniczego SMSa? Uważaj, to wielkie oszustwo, lepiej go skasuj
Następny artykułOpublikowano tajne nagranie z udziałem latającego obiektu. Czy to dowód na istnienie UFO?
Redaktorka portalu Lelum.pl. Absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Miłośniczka wszelakich podróży, kuchni włoskiej, kryminałów i astronomii. W wolnych chwilach z niecierpliwością planuje kolejne wyjazdy.